kolmapäev, 19. september 2007

Ingel mererannal - 2 osa


Mälestusmärgi avamine: Tsaari-Venemaa elanikkonda erutas sügavalt teade “Russalka” ja selle 177-liikmelise meeskonna hukkumisest. Tuntud meremaalide meister I. Aivazovski lõi “Russalka” hukkumise puhul uue maali ja saatis selle Peterburi näitusele, mille tulu läks laeva meremeeste sugulaste abistamise fondi. Tallinnas korraldati hukkunud meremeeste sugulaste heaks kontserte. Ligi 7. aastat pärast laevahukku võis Tallinna ajalehtedes lugeda suurt üleskutset kõigile kodanikele annetada raha “Russalkal” hukkunud meremeestele mälestussamba püstitamiseks. 7. sept. 1902, laeva hukkumise üheksandal aastapäeval avatigi mererannal mälestussammas, mille autoriks oli eesti kujur, akadeemik Amandus Heinrich Adamson. Kuju modelliks oli tuntud poliitiku ja ärimehe Tiit Made vanaema. Üleriigiline korjandus tõi sisse üle 60 000 kuldrubla: graniit toodi Soomest, kuju, sambal olev reljeef ja muud pronksdetailid valati Peterburis, laternad Tallinnas Wiegandi tehases. Töid juhatas kohalik ehitusmeister N.Thamm.
Avamise tseremoonia toimus umbes pool üks päeval, kui Mereministeeriumi valitseja minister Tõrtov ja admiral Avelan olid saabunud. Kostis käsklus: “Vabastada ausammas kattest!” Saabus pidulik hetk: kate langes ja kohalviibijate pilkude ees avanes ilus, kerge ja sale ausammas.Monumendi paigutamiseks valis A.Adamson eriti õnnestunult koha Kadrioru pargis mererannal. Monumendi üldkõrgus koos hukkunud õnnistava inglikujuga on umbes 16 meetrit.
Tuntud eesti kunstnik ja ühiskonnategelane Ants Laikmaa andis ausambale järgmise hinnangu: “...See (inglikuju) on oma suurusele vaatamata hõljuvalt kerge, liikumine vaba ja loomutruu. Iseäralist tunderikkust avaldab aga ingli nägu, mis vaatajat vägisi oma võimu alla võtab...... See nägu – kuna üks käsi õnnistades vahutavate voogude poole langeb, teine ristiga üles taeva poole juhatab – see nägu oma neitsiliku usaldav-armulise vaatega kaugele õnnetuspaiga poole ulatades, võib trööstida, jõudu anda, mis ta otstarve ongi. Minu arvates on Tallinn omale mälestusmärgi saanud, mille peale mõni suurlinn kadedusega võib vaadata ja meister Adamson on selle loomisega oma nime äranägemata aegadeni auga Tallinna külge köitnud.”....
Reljeef sai sõja ajal vigastada ja asendati 1946. aastal koopiaga

Astroloogiliselt aga pilt järgmine: Päike loomulikult laeva hukkumise kraadi lähedal (kuupäevad samad). Kuu ja 2001UR 163 ( olid koos ka sünnikaardis) samas kohas, kus oli laeva sünni Saturn ja Pallas – Skorpion. Marsil konj. Quaoariga (laeva sünd). Sedna on jõudnud 9 kr. Jäära laeva vettelaskmise Gravesi peale.
Päevakaardis on mu meelest iseloomulik Nymphe oposit. Lakrimosaga ( lein, itk). Merkuuril konj. Estoniaga. Põhjasõlmel konj. Aeternitasega (igavik) Kaalude lõpus, seal, kus oli laevahukul Moira ja Angel. Angel ise on 14 Vähis, mis langeb kokku vettelaskmise kaardi Uraani ja Ixioni konjunktsiooniga, teeb kvadratuuri huku kaardi Karmale ja Dynamenele (torm, eluvoolu dünaamika).
Merkuuril oposit. Rhadamantusega. Veenusel konj. Pholusega Lõvis. Huvitav on veel Pallase konj. Harmoniaga Kaksikutes, on ju mõlemad seotud kunstiga ja seda nüüd mälestussamba avamisel!
Neptuunil konj. Russiaga Vähis. Karmal konj. Nortia (pöördumatu saatus) ja Mnemosypega (mälestuse jumalanna) 23-25 Skorpionis.Veenusel konj. Hoderiga ( skandin. „vikatimemehe“ võrdkuju) Lõvis. Marsil konj. Urdaga ( skand. mineviku sümbol, mineviku ennustused) Lõvi teises kraadis, seal lähedal oli laevahuku Karma.
Horoskoop, mis tehtud kella poole ühe ajale, on Päike ja Graves 9 majas 10 kraadi MC-st. AC märgiks on Skorpion ja Kuu on horisondi peale just tõusnud.
Mõningad üldised pikaajalised seisud sel päeval:
Jupiteril konj. Chaosega Veevalajas ja opsit. Quaoariga, Poseidoni oposit. Njordiga.

Taasavamise kaart: Restuareerimise käigus sai mälestuskompleks endale uued valgustuspostid vägevate laternatega. Lisaks valgustavad monumenti alt üles uued madalamate postide otsa paigutatud prozektorid. Puhastati monumendi vuugivahed vanast segust ja täideti uuesti, tõsteti sillust, kullati langenute nimed ja tehti muid hädapäraseid töid.Vene rahvusest pulmalistele on koht lausa “kohustuslik” käik enne pidu. Astroloogiliselt kujutas huvitava pildi suur väikeplaneetide ühendus retrograadse Marsi ümber Sõnnis.
Mnemosype 19 kr.
Memoria 19 kr.
Sedna 19 kr.
Marss 22 kr.
Angel 23 kr.
Pandora 25 kr.
Ja kolm asteroidi, mis seotud veel antud looga, on Lõvis konj. Veenusega (ausamba esmase avamise kaardis-22.47) :
Nymphe 23 kr.
Athanasia 24 kr.
Charis ( graatsilisus) 26 kr.
Päike 17 Kaaludes – samas kohas, kus huku kaardis on Veenus. Graves samas märgis, kus samba esmaavamiselgi olid Päike ja nimekaim, orbiga ca 5 kraadi.
Kuu ühendus Poseidoni ja Njordiga ( merejumal, kel võim stiihiate üle) ja 2001UR163-ga Kaljukitses, esmaavamisel oli Poseidoni ja Njortia vahel opositsioon. Veenuse konj. Lakrimosaga Amburis. Undina oposit. Pallasega .

Autori kaart : Kuul (keskpäev) konj. Chaose, Varuna ja Paradisega Amburis, mis opositsioonis Saturniga Kaksikutes. Neptuunil konj. Pallasega Kalades ja see vastasseisus Marsiga Neitsis.
Sedna oposit. Karma ja Harmonia konj.-ga Neitsis. Merkuuri konj. Nymphega Skorpioni alguses olles oposit. Pluutoga. .Uraani konj. Compassioniga ( kaastunne) 18- 19 kr. Sõnnis.(Samades kraadides on mälestusmärgi taasavamise Memoria, Sedna, Angel, Pandora).
Seosed : Adamsoni Päike konj. avamisese Kuuga, konj. laeva vettelaskimise Saturniga ja tema Marss konj. avamise ja laevahuku Päikesega.
Autori Veenuse konj. esmase mälestusmärgi Merkuuri ja Estoniaga Kaaludes.
Tema Hylonome on kohas (0 Lõvis), kus laeva vettelaskmise kaardis on Karma, huku kaardis on Quaoar, esmase mälestusmärgi avamisel Marss ja laevavraki leidmisel Päike.

Laevavraki leidmine : “Russalka” märg haud asub Tallinna-Helsingi liinil teise kolmandiku lõpus. Alus oli tunginud vööriga merepõhja 74 meetri sügavusel. Laev on peaaegu vertikaalses asendis, 60-70.kraadise nurga all püsti, nina allpool. Laeva ahter on veepinnast 40 meetri sügavusel. Laev oli terve, osaliselt on ta rebenenud kalavõrkudesse mähitud.
Praeguseks peaks olema valmis film, ( filmiti 2005. aastal), mis räägib laeva hukust, otsimisest, leidmiset ja uurimusest. Selle tegid Kanada filmigrupp Eco-Nova Productions Ltd. koostöös eestlastega ja seda hakati levitama National Geographicu ja Discovery Channeli telekanalitel.
Filmimise põhiraskus oli tuukritel, kes sukeldusid enam kui 70 meetri sügavusele kottpimedasse vette, kus temperatuur küünib napilt üle paari soojakraadi.
Suurimat ohtu vee all filmivatele tuukritele kujutas vrakki ümbritsevad kalavõrgud. Laeva vrakk asub endises traalpüügipiirkonnas ja ilmselt olid traalerid vahel sinna otsa sattunud ja vraki külge oma püünised jätnud. Need lehvisid seal ümber laeva nagu kardinad ning tuukritele on nende alla pugemine äärmiselt ohtlik ettevõtmine. Võrk võtab juba kalagi kergesti kinni, aga sukelduja oma balloonide, ventiilide, mõõdikute ja lampidega on kalast tunduvalt kohmakam ja pidi olema väga ettevaatlik, et mitte kinni jääda.

Filmigrupi Eestisse meelitanud Tuukritööde OÜ direktor nentis, et laeva ebaharilik asend merepõhjas oli üks põhjusi, mis viis Russalka loo maailma telepilti. Sest keegi maailmas pole näinud laeva, mis seisab niimoodi nina peal püsti, ja see äratas kindlat huvi. Kusjuures Russalka vrakk pole sugugi ainuke. Meie vetes on veel mitu laeva, mis on samamoodi, nina ees, põhja ramminud. Äkki on see mingi kummaline Soome lahe eripära?

Päikese konj. Veenusega Lõvi/Vähk. Lõvi alguses oli teatavasti laeva vettelaskmise Karma.
Merkuuri konj. Jupiteriga samuti Lõvis.
Mõned seosed.
Uraan kohas (2 Kalad), kus laeva vettelaskmisel Jupiter; Pluuto kohas, kus laevahukul oli Clivia ja must Kuu.

Uue kalendri järgi tehtud laevahuku kaart oleks selline:
Päikese konj. Merkuuri ja Marsiga Kaalude lõpus, Kuu Kaljukitses.
Selle 12 päevase vahega, mis kalendritel on nihkes, muutuvad ülejäänud taevakehade positsioonid kas väga vähe või ainult õige pisut. Muutus on ainult lähiplaneetide positsioonides. Viimane planeet, mida peab arvestama on Marss, ta liikus selle aja jooksul – oli 13.58 Neitsis ja nüüd oleks see 21.39 Neitsi. Asteroidid liiguvad 4-6 kraadi piires, kui on direktiivsed.
Üldse panin nimme rohkem temaatilisi asteriode, et näha , mis pilt kujuneb aga korraga on tõesti raske paljusid seoseid näha ning kasutada. Kuid nad töötavad tõesti tugevasti.


Ei tea miks, aga mulle meeldis palju rohkem hukukaardist vana kalendri järgi tehtud, oli palju ilmekam juba ainult seoste kaudu teiste kaartidega.Võimalik, et nägin nende vana kalendri järgi tehtud kaartide koostamisel ja võrdlemisel palju aega ja vaeva ja uute tegemiseks ei leidnud enam motivatsiooni.Tekkis mingi vastumeelsus seda kõike uuesti kahenädalase nihkega kaartidega uuesti teha . Uue aja kaarti aga vaadates võiks arvata, et hukupäeval tegi Kuu konj. laeva vettelaskmise musta Kuuga. Aga see on praegu ainus otsene seos, mis mul momendil leida õnnestus. Paljude kaartide hulgast võis seoste otsimisel midagi ka olulist silmavahele jääda.

Ma ei tea kuidas teised, aga ma ei tunneta kuidagi mälestusmärgi seost puhtalt Sednaga.See tahab vahest ehk aega, et selles iseendas selgusele saada. Pigem on tunda nende temaatiliste asteroidide tugevat mõju, mis sümboliseerivad mälestamist ja saatust. Seda laevahukku ja teisi sündmusi saab muidugi astroloogiliselt ka ilma asteroidideta lahti seletada aga nende lisamine annab palju ilmekama pildi ja näitab ära vägagi olulise seosed taevamustris läbi erinevate aegade.
Sedna on niivõrd aeglase liikumisega.( Russalga saaga on kohaliku tähtsusega lugu). Ja ta printsiip peaks avalduma väga pikaajalistes globaalsetes sündmustes ühiskonna ja maailma ajaloos, nagu jääaja lõpp, suured kliimamuutused, epideemiad jt. Ta hoiatab meid loodusele liigse surve avaldamise ja liigse tehnokraatia arengu eest.Veel 72 aastat pidi Sedna Maale lähemale tulema, andes inimkonnale sansse oma tegude eest üle järgi mõelda.

Artikli koostamisel on kasutatud mitmete Eesti erinevate aegade ajalehtede materjale ja I.Goldmani raamatut “Russalka”.

Kommentaare ei ole: