esmaspäev, 27. veebruar 2017

Soome asteroidid



Jätkame asteroidide teemat ja võtame tutvusme meie põhjanaabrite, soomlastega seotud mütoloogilised ja Soomega seotud asteroidid.
Riigi ja linnade auks on olemas järgmised asteroidid nagu Suomi (1656), Helsinki (1495), Turku (1496), Naantali (1758), Kuopio (1503), Mikkeli (1526), Rovaniemi (1518). Ehk on veelgi?
Soome mütoloogiat esindavad:

Ukko (2020) 5.25 a. – Jumala oli soome mütoloogia Looja ja nende peajumal. Tema kohta on vähe teada peale selle, et tema jaoks oli püha tammepuu. Hiljem asendas Jumala Ukko, kes oli samuti peamine jumal, kuid teabe ja õhu jumalus, kes kontrollis vihma. Ukko naine oli Akka, kes võib olla olla seotud Mader-Akkaga, laplaste loova jumalusega. Ta on siis taeva, saagi ja teiste looduslike asjade jumal. Ukko sarnaneb muinaspõhja Odiniga, tal on ka Thori omadusi. Astropraktikas saab Ukko`t kasutada meteoroloogia valdkonnas.

Akka (8034) 2.48 Amot klass – Ukko abikaasa. Skandinaavia mütoloogia ütleb, et naise nimi oli Rauni ehk pihlakas. Sümboliseerib armastust, naiselikkust ja agrokultuuris
Tellervo (2717) 3.30 a. Main belt – metsahaldjas, koduloomade kaitsja metsloomade eest.
Vellamo (2827) 3.51 a. Main belt– Kalevala vetevaim, merejumalanna, Ahti abikaasa

Sampo ( 2091) 5.23a.  – Ilmarinen sepistas Sampo. Soome mütoloogia Igavene Vasardaja, kes vasardas aegade alguses valmis taeva. Kolme päeva jooksul sepistati see talisman saladuslikult piiritaja sulest, viljaka lehma piimast, odraterast ja suvise lamba villast. Nii tekkis ääsi maagilistest leekidest Sampo, kes koosnes jahuveskist, soolaveskist ja rahaveskist, mis pidid kindlustama püsiva õitsengu ja võimu. Sümboolselt ime materialiseerumine.

Ilmari (2107) 4.26 a. Main belt – nimetatud sepa Ilmarinen auks
Iku-Turso (2828) 3.36 a. – Kalevalas mereelukas, vetevalitseja, haigusi esilekutsev deemon
Ilmatar (385) 4.81 a. Main belt – õhu naishing, Väinomöise ema Kalevalas. Nõid, võlukunsti meister. Mütoloogias Ilmarinen

Kalevala (1454) 3.64 a. Main belt – nimetatud Soome eepose auks
Vainio (2096) 3.82 a. Main belt - Nimetatud Väinamöineni (Vainamoinen) auks. Mütoloogias vana tark mees Kalevalas. Luonnotari ja mere poeg Väinämöinen oli Soome laulu- ja luulejumal. Kuna ta veetis 700 aastat emaüsas, oli ta juba sündides vana ning teda tunnustati kohe targana. Tal oli võluvõimeid ning ta rändas Tuonelasse, allmaailma, et saada teda kõige võimsamad loitsud. Ta omandas maagilise lauluhääle, millega ta võis ära võluda ja muundada peaaegu kõike. Ta võis valitseda isegi elemente ning käsutada oma lauludega maad.

Tapio (1705) 3.49 a. Main belt – Rahvuseepose Kalavala metsahaldjas
Mielikki (2715) 4.52 a. Main belt – soome naisenimi
Tuulikki (2716) 3.65 a. Main belt soome naisenimi

Ahti (2826) – mere – ja kalapüügi jumal, kalasaagi andja. Merejumalanna Vellamo abikaasa
Pohjola (3606) 4.21 a. Main belt – huvi teistpooluse vastu
Louhi (3897) 4.42 a. Main belt – surnuteriigi jumalanna

Kahju, et pole veel senist taevast vastet Lemminäine`le. Viljakusjumala ja samas vembumehena on Lemminkäinen üks Kalevala kangelasi. Ta on võlur, kellel on maagiline lauluhääl, võimsam kui tavaline relv. Seikleja ja naistemehena otsis ta alati armastust. Põhjaneitsi kosilasena tuli tal lahendada arvukaid ülesandeid, et teda võita, kaasa arvatud Soome allilma Tuonela luige tapmine. Aga see katse lõppes tema surmaga.

Pole ka Luonnotari, tuntud ka „õhutüdrukuna“. Ta on Soome rahvuseeposes ürgjumalanna. Kui ta merre heitis, munes part oma munad ta põlvele ning kui Luonnotar liigutas, kukkusid munad maha ja läksid katki. Tükkidest sai maaimaruum – koortest maa ja taevas, munakollasest päike ja munavalgest kuu. Aga tema vastvuseks oleks Ilmatar. Jumalanna auks peetakse Soomes pidu 26.augustil.

Samuti pole veel Tuoni`t. Soome allmaailma Tuonela valitseja. Ta oli pimedusse mähkunud kuju. Koos oma naise Tuonetariga valitses ta niisket, hääletur, metsast kuningriiki, mida ümbritsesid kaks jäist jõge. Peale surnute hingede, heade ja halbade, elas Tuonelas ka palju kohutavaid koletisi, kelle isa oli Tuoni.
Soome on põhjamaa, kuulub Skandinaaviasse, tema riigis toimunud ja toimuvad sündmused on tihedalt seotud ka Skandinaavia mütoloogiaga. Neid esindavad:

Odin (3989),  Thora (299), Freia (76), Frey, Yggdrasil, Valhalla, Hoder (4669), Asgard ja Midgard. Nendest kõneleme mõnes teises artiklis lähemalt.
Soome asteroidid peavad väljenduma ka maa tuntud inimeste kaartides. Ja nii see ka on. Ma ikka veel imestan, kuigi peaks nüüdseks, kui olen teinud erinevaite maade kirjanike kaarte uurides samale järeldusele, et kui vägevalt antud maa asteroidid on impulsiks tulevase loome – ja kultuuriinimeste kaartides. Lisaks olen veendunud, et oma mõtteinspiratsiooni saab kirjanik ülevalt, Teadvuse ookeanist, mille valitsejaks kõrgem Neptuun koos oma abilistega. Nendeks abilisteks on kõik meretemaatikaga seotud jumalused-asteroidid. Ühes oma artiklis (Heliloojad ja maailmameri, 16.08.2008) sai sellest pikemalt kirjutatud, kus sellised mereasteroidid nagu Poseidon, Oceana, Protea, Nerthus, Susanoo, Galene, Nymphe, Sirene, Undina, Scylla, Charibdis,  jt. on igati abiks läbi aspektide sünnikaardi elementidele.

Pange neid kaardile ja te veendute ise, et nad on ühtedeks inspiratsiooni allikateks. Paar näidet heliloojate seast. Nicolo Paganini – kolm taevakeha, Scylla, Charibdis ja Sirene Kaljukitses. Kaks esimest on üldse huvitav paar nii mütoloogias kui ka paarina koostöös heliloojate kaartides.Päikesel konj. Leukothea ja Dynamenega Skorpion/Kaalud piiril.

Jean Sibelius – Päikesel konj. Nereuse, Galene ja Vellamoga Amburis.Aleksander Skrjabin – omanimeline asteroid Skrybin konj. Stormi ja Nymphega Kaaludes. Veenusel konj. Thetise ja Kolgaga Skorpionis. Jupiteril konj. Uraani ja Kushinadhimega Vähis. Päikesel konj. Sirenega Kaljukitses. James Last – Marsil konj. Pluuto ja Thetisega Vähis. Jupiteril konj. Chironi, Galene ja Njordiga Sõnnis.

järgneb...

Kommentaare ei ole: