reede, 6. mai 2016

Näitlejad ja muusad - 2



Uurisin, et kuidas on näitlejad seotud muusadega. Kreeka keeles musai, ladina keeles musae. Nad olid antiikmütoloogias kunstide (laul, muusika, tants, kirjandus), hiljem ka teaduse ning üldse vaimse tegevuse kaitsejumalannad.

Natuke lähemalt muusade päritolust. Muusad olid Mnemosyne ja Zeusi tütred, sündinud Pierias Olümpose lähedal. Mnemosyne oli titaan. Titaanid ja titaanitarid olid kreeka mütoloogias Uranose ehk taeva ning Gaia ehk maa lapsed. Need hiiglaslikud olendid olid vanemad jumalad, kes valitsesid maailma enne Olümpose jumalaid ehk Zeusi vendi, õdesid ja lapsi. Titaanide hulka kuulusid Kronos, Rhea, Koiros, Metis, Mnemosyne ja Hyperion. Nad tulid võimule pärast seda, kui Kronos lõikas oma kannatavalt emalt Gaialt saadud sirbiga maha Uranose mehelikkuse sümboli. Lõpuks saabunud lahing jumalate vanema põlvkonna ehk Kronose juhitud titaanide ning tema poja Zeusi juhitud olümposlaste vahel kestis kümme aastat ning raputas universumit rohkem kui ükski teine konflikt. Hiljem heitis Zeus talle vastu hakanud jumalused allilma all asuvasse Tartarosesse (arvan, et selle sündmuse kirjeldus räägib planeetide orbiitide asukoha suurest muutusest, mille tagajärjel planeedid said omale uued asukohad ja orbiidid, nagu seda tänapäeval on. Enne seda suurt sõda asusid planeedid teistsugustel orbiitidel ja asukoha järjestus oli teistsugune. Toimus mingi väga suur kosmiline katastroof).

Melpomene on kreeka mütoloogias üheks ühekast muusast. Tema valitseda on teater, elukutse näitleja, armastus teatri vastu, tragöödia muusa, teatraalsus. „Elu – see on teater ja meie oleme selles näitlejad“. Astroidne iseloomustus – Lõvi märk, planeet Saturn. Melpomene (nr. 18) asub asteroidide vöös, tiiru ümber Päikese teeb 3,48 aastaga. Avastati 24.06.1852. asus siis 3 kraadi Kaljukitses R. Ühenduses Chironiga ja opositsioonis Pluutoga.

Kui tragöödia muusa on Melpomene, siis komöödia muusa on Thaleia (rooma Thalia) ja mõtlemise, mälu ning arukuse jumalanna Mnemosyne. Näitlejad peavad pähe õppima pikad rollitekstid, kõike pikaks ajaks meelde jätma. Selles aitab neid asteroid Mnemosyne (kr. mälu), nr. 57. Titaan, Uranuse ja Gaia tütar; sünnitas siis Zeusile üheksa tütart.

Thalia asub samas asteroidide vöös, tiir ümber Päikese 4,25 aastat. Avastatud 15.detsember 1852.a. London. Avastamise ajal asus 20 Sõnnis (R) opositsioonis Veenusega.
Mnemosyne teeb tiiru 5,6 aastaga. Avastatud 22.septembril 1859.a. Düsseldorfis. Avastamise ajal asus 4 kraadi Jääras (R) sekstiilis Uraaniga Kaksikutes ja sekstiilis Melpomenega Kaljukitses.

Laulmine kuulub samuti näitleja oskustesse. Muusadest esindab laulmist Polyhymnia (nr. 33). Asteroidina teeb tiiru ümber Päikese 4,86 aastaga. Avastatud 28.oktoober 1854.a. Asus avastamise momendil 11 kraadi Sõnnis ühenduses Uraaniga.

Kandes need neli kaartidele sain igast kaardist päris huvitava pildi. Praktiliselt polnud kaarti, kus need kas kahekesi (Melpomene ja Thalia) või kõik neli oleksid varjus. Ja kui ei olnud neil planeetidega ühendusi, siis kas olid nad omavahel aspektides või siis tegid muid aspekte peale konjunktsiooni planeetidega. Melpomene oleks siis üks peamine sümboolne soosija ja aitaja teel näitlejaks saamisel. 

Silma jäi ka see, et üsna sageli oli mälu Mnemosyne ühenduses mõne kauge planeediga. Isegi Must Kuu ühendus Mnemosynega pole harv asi. Mil moel transentaalsed planeedid aitavad kaasa mälule, meeldejätmisele, see on küsimus? Üksikutel on aga ka Mnemosyne ja Päikese ühendus. Aga alustan ülevaadet peamisest teatri muusast – Melpomene`st. Seda niiöelda tagantpoolt ettepoole, tänapäeva.

MELPOMENE

Melpomene ühendus (konj.) Pluutoga Sõnnis, planeet asus märgis aastatel 1852 – 1884. Ühendus Pluutoga järgmistel näitlejatel:
Karl Menning. Kaksikutes ei olnud ühelgi näitlejal seda seisu.

Melpomene ühendus Pluutoga Vähis, planeet asus märgis 1914 – 1939. Ühendus Pluutoga järgmistel näitlejatel:
Herta Elviste, Aksel Küngas

Melpomene ühendus Pluutoga Lõvis, planeet asus märgis aastatel 1939 – 1957. Ühendus Pluutoga järgmistel näitlejatel:
Peeter Jakobi, Arvi Hallik, Kaarel Kilvet, Ene Järvis, Ao Peep, Jüri Vlassov (väga täpne), Helene Vannari, Roman Baskin, Andres Tabun, Eha Undo, Madis Kalmet

Melpomene ühendus Pluutoga Neitsis, planeet asus märgis 1957 – 1972. Ühendus Pluutoga järgmistel näitlejatel:
Anu Reidak (väga täpne), Rita Rätsep, Kiiri Tamm,  Ivo Uukivi, Riho Rosberg

Melpomene ühendus Pluutoga Kaaludes, planeet asus märgis aastatel 1972 – 1984. Ühendus Pluutoga järgmistel näitlejatel:
Kersti Heinloo, Kristjan Sarv, Kadri Lepp, Alo Kurvits, Ott Aardam, Tanel Joonas, Evelin Võigemast, Laura Nõlvak, Priit Võigemast (väga täpne), Argo Aadli, Hele Kõrve

Melpomene ühendus Pluutoga Skorpionis, planeet asus märgis aastatel 1984 – 1996. Ühendus Pluutoga järgmistel näitlejatel:
Marta Vaarik, Jörgen Liik

Melpomene ja Neptuun

Melpomene ühendus Neptuuniga Lõvis, planeet asus märgis aastatel 1915 – 1928. Ühendus Neptuuniga järgmistel näitlejatel:
Jaanus Orgulas

Melpomene ühendus Neptuuniga Neitsis, planeet asus märgis 1928 – 1942. Ühendus Neptuuniga järgmistel näitlejatel:
Siina Üksküla, Eve Kivi, Tiia-Ingrid Kriisa, Liina Orlova (väga täpne)

Melpomene ühendus Neptuuniga Kaaludes, planeet asus märgis aastatel 1942 – 1957. Ühendus Neptuuniga järgmistel näitlejatel:
Raine Loo, Kaie Mihkelson, Lauri Nebel

Melpomene ühendus Neptuuniga Skorpionis, planeet asus märgis 1957 – 1970. Ühendus Neptuuniga järgmistel näitlejatel:
Anne Reeman (väga täpne), Kaili Närep, Margus Jaanovits, Andres Raag, Erki Aule, Raido Kesküla, Riho Kütsar

Melpomene ühendus Neptuuniga Amburis, planeet asus märgis aastatel 1970 – 1984. Ühendus Neptuuniga järgmistel näitlejatel:
Dan Põldroos, Jan Uuspõld, Indrek Ojari, Katrin Pärn, Kersti Tombak

Melpomene ja Uraan
Theodor Altermann (väga täpne)  19.saj. lõpp – Kaaludes
Katrin Välbe, 20.saj. algus – Amburis
Ants Eskola – Kaljukitses
Grigori Kromanov (väga täpne) - Kalades
Ervin Abel – Jääras
Jaan Saul - Sõnnis
Lembit Ulfsak, Tõnis Rätsep – Kaksikutes

Peeter Volkonski – Vähk/Lõvi
Tõnu Oja, Paul Poom, Talvo Pabut, Kiiri Tamm – Lõvis
Ivo Uukivi, Riho Rosberg,  - Neitsis
Andre Aamiste, Aigi Vahing, Juhan Ulfsak, Kata-Riina Luide – Kaaludes
Tanel Ingi – Skorpionis
Liis Laigna, Jim Ashlevi, Britta Soll, Sten Karpov, Kaili Viidas, Robert Annus, Meelis PõldersooMihkel Kabel, Nele-Liis Vaiksoo, Ott Kartau – Amburis

Melpomene ja Päikese ühendus järgmistel näitlejatel: 

Lembit Eelmäe – Neitsi/Kaalud
Rudolf Nuude – Vähis
Tiia-Ingrid Kriisa – Neitsi/Kaalud
Merle Talvik – Kaksikutes
Ain Lutsepp – Sõnnis
Neeme Kuningas – Kaaludes
Aivar Tommingas – Kaaludes
Egon Nuter – Neitsi/Kaalud

Arvo Kukumägi – Lõvis
Marika Vaarik – Kaaludes
Allan Noormets – Veevalajas
Katrin Kohv – Veevalajas
Carmen Mikiver – Kaljukitses
Rein Pakk – Kaksikutes
Jaanus Rohumaa – Kaaludes
Karin Tammearu – Veevalajas
Mait Malmstein – Neitsis

Kleer Maibaum-Vihman – Neitsis
Andres Mähar – Veevalajas
Erni Kask – Neitsis
Ragne Pekarev – Amburis
Bert Raudsep – Vähis
Ott Sepp – Vähis
Mirtel Pohla – Veevalajas
Riina Maidre – Veevalajas
Agnes Aaliste - Kalades

Mis veel Melpomene juures silma jäi? Mõningad seisud. Minu näitlejate kaardikogu algab Karl Menningust (sün. 1874), mehest, kes pani aluse meie teatritegevusele. Temal on Päikese-Pluuto ühendus Melpomenega Sõnnis ja Thalia (komöödiamuusa) ühenduses Marss-Veenusega Kaksikutes. Sellist seisu, kus oleks kaks teatrimuusat ühes märgis või ühenduses 19.sajndi lõpus ja 20.sajandi algul ei leidnud. 1918.aasta veebruaris aga Melpomene ja Thalia asusid Amburis. Selle seisuga on sündinud Karl Liigand.
1933.a. veebruaris olid Melpomene ja Thalia konjunktsioonis Kalades. Selline seis oli Bruno Ojal. Sama aasta märtsis need kaks muusat asusid Jäära alguses tehes suure orbiga ühenduse Heino Torga Päikesega Kalade lõpus. 1934.a novembris Melpomene ja Thalia Kaaludes, tehes ühenduse Estoniaga. Seda seisu omab Ülle Ulla. Ühendus Estoniaga on ka Ao Peebul Lõvis. Ühendus Estoniaga on veel Tõnu Tepandil Neitsis ja Jüri Vlassovil ning Helene Vannaril ja Vello Jansonil Lõvis.

1950.a.detsembris olid Melpomene ja Thalia uuesti koos Sõnni teises dekaadis. Selline seis on Martin Veimannil. Sama aasta oktoobris aga Kaksikute esimestes kraadides. Selline seis on Are Uderil ja Margus Vaheri  kaartides. Rita Raavel on Melpomene ühenduses Musta Kuuga Kaksikutes.
Urmas Kibuspuul Melpomene ja Thalia Veevalajas. Aare Laanemetsal arvatavasti Melpomenel ühendus Kuuga Kalades. Jaan Rekkoril Melpomenel täpne vastasseis Saturniga Amburis. Ivo Uukivil huvitav seis, Uraan-Pluuto väga täpne ühendus Neitsis ja sellega liitub ka Melpomene. 1971.a. aprillis Melpomene ja Thalia koos Kalade teises dekaadis, selline seis Taago Tubinil. 1973.a detsembris Melpomene ja Thalia Amburis ühenduses Merkuuriga, selline seis Martin Algusel. Sama seis ka Marius Petersonil ning Jan Uuspõllul. 1973.a augustis Melpomene ja Thalia Kaaludes ühenduses Uraaniga, selline seis Aigi Vahingul ning Pille Lukinil. Ka Tarmo Sõmeril Kaaludes nad koos aga planeetidega ühendust ei ole.

1974.a. Melpomene ja Thalia asusid Kaljukitses ja olid ühenduses Musta Kuuga. Selline seis on Peeter Raudsepal, Ardo Ran Varesel, Ülle Bernhardt-Hertmanil. Ka Karol Kuntselil on Melpomenel ühendus (täpne) Musta Kuuga, seda Neitsis. Marta Laan, Melpomenel ühendus Musta Kuuga Jääras. Taavi Teplenkovil on Melpomene täpselt Lõunasõlmel Kaksikutes. 1988.a. veebruari algul asusid Melpomene ja Thalia Veevalaja teises dekaadis ühendus Merkuuriga, selline seis Ivo Reinokil ja Ott Kartaul. 1989. a. Lõpus kaks muusat juba koos Neitsis. Sama aasta oktoobris on nad koos Lõvis, Kristel Aaslaidil selline seis. 1989.a. aprillis  kaks muusat Sõnnis, selline seis Liis Lassil. 1989.a. algul olid Jääras koos kolm teatriga seotud Melpomene, Thalia ning Mnemosyne. Selline seis Grete Kleinil, Karl-Andreas Kalmetil, Märt ja Priit Piusul, Kaspar Velbergil, Piret Krummil.

Kommentaare ei ole: