kolmapäev, 18. juuni 2014

Võimu ja väega naised - 11



Ole leebe, inimlik, vastutulelik, kaastundlik ja heldekäeline. Lase oma suursugusel suhtuda alamatesse lahkelt ja pane end nende olukorda….Tõotan Kõigevägevama nime juures need sõnad oma südamesse vermida (Katariina kiri iseendale keisrinnaks saamisel).
Katariina II oli valitsema asudes 33-aastane. Võimule saanud, valitses ta ettevaatlikult ja mõistlikult. Nägi kõvasti vaeva, et muuta Vene seadused ja ühiskond inimlikumaks. Oma elu ainsa armsama leidis ta vürst Potjomkini näol, kes oli talle ka võimupartneriks. Omavahel sobisid nad hästi, nende tuline suhe algas 1773.aasta lõpus ning selle tunnistajaks on jäänud kõige romantilisemad kirjad, mida üks monarh kunagi on kirjutanud. Koos siis nad sõdisid türklaste vastu, annekteerisid Krimmi, rajasid linnu, trumpasid vaimukuses üle inglasi, ehitasid Musta mere laevastiku ja ostsid kunstikogusid. Potjomkin suri 1791.aastal. Nende armulugu võib kõrvutada Napoleoni ja Josephine või Antoniuse ja Kleopatra omaga, kuid see oli palju romantilisem ja edukam.
Katariina II ajal toimus riigis ajaloos tuntud Jemeljan Pugatshovi poolt juhitud talurahvamäss aastail 1773-1775. 24.augustil 1774.a sai Pugatshov hävitava lahingukaotuse osaliseks ja pärast lüüasaamist reetsid ta endi lähikondlased Pugatshovi. 8.septembril 1774.aastal võeti mässaja kinni ja 10.jaanuaril 1775 hukati neljaks rajumise läbi.
Katariina II aegne välispoliitika paistis silma nii vallutuste kui osava diplomaatia poolest. Poola jagamiste (1772,1773 ja 1775) tulemusena ühendati Venemaaga suurem osa Paremkalda-Ukrainast, Valgevenest ja Leedust. 1795. aastal liideti ka senine Poola vasallriik Kuramaa hertsogiriik. Vene-Türgi sõdade (1768-1774, 1787-1791) tulemusel liideti Venemaaga Krimm ja Musta mere põhjarannik. Kuigi Katariina II pidas mitmeid sõdu, oli tema põhivastaseks Türgi. Euroopa ei pidanud Katariina-aegset Venemaad kartma, vaid pigem talle tänulik olema, sest hõivatuna sõdimisest Venemaaga, ei ohustanud türklased eriti Mandri-Euroopa julgeolekut.
Katariina II oli andekas ja mitmekülgne naisterahvas, kes juhtis riiki, mis tema valitsemise ajal veelgi kasvas, kindlakäeliselt nagu majapidamist.Ta on olnud kõige tegusam naissoost võimukandja üldse. Oma poega Pauli ta eriti ei armastanud, tema hoolitsus poja eest oli pinnapealne. Poja suureks sirgudes pidi Katariina loovutama trooni pojale aga seda ta ei teinud. Katariina II valitses Venemaad kokku 34 aastat ja elas 67 aastaseks, kauem kui ükski varasem valitseja enne  teda. Temast jäi maha nii territooriumilt kui alamate arvult kasvanud impeerium.
Võimule saamise progressioonid
Tema progressiivne Päike 13.27 Kaksikutes langes nataali III majja ja tegi läheneva sekstiili nataali Patriaga (orb 0.58). Kuu 7.4 Neitsis tegi väga täpse opositsiooni nataali Saturniga.
Progressiivne AC 16.43 Sõnnis langes nataali II majja ja tegi täpse trigooni nataali Bellonale Neitsis. MC 18.35 Kaljukitses langes nataali XI majja ja tegi kaugeneva kvadratuuri nataali Merkuurile (orb 1.03), opositsiooni nataali Queen`sile (orb 1.05). Ning täpse poolsekstiili nataali MC-le Amburis. Transiitne Karma asus siis progressiivsel MC-l (orb 0.52). Ja transiitne Päike  oli ühendus progressiivse IC-ga Vähis (orb 1.20).
Tema võimule asumise progressiivses kaardis oli Põhjasõlmel täpne ühendus Russiaga Veevalajas.
Merkuur 22.0 Kaksikutes tegi läheneva ühenduse nataali Kuuga (orb 1.04). Veenus 0.20 Vähis tegi kaugeneva trigooni nataali AC-ga ja läheneva ühenduse nataali Jupiteriga (orb 3). Samuti läheneva kvinkunksi nataali Karmale. Marss 7.55 Sõnnis asus ülitäpselt nataali Marsil.
Katariina II surm
Otsekui kättemaksuks kõige eest suri Katariina II ise väga armetul moel (6.11.1796). Atakk tabas teda tualetis. Teenrid tirisid ta sealt suure vaevaga välja. Ta oli raske, teenrid aga olid koos temaga vanaks saanud.Keisrinna pandi toa põrandal olevale madratsile, arstid keelasid teda erutada. Suur valitsejanna surigi oma palee põrandal armetul madratsil lamades. See naine oli hõivanud kõikide mõtted, alates entsüklopedistidest, Voltaire`ist, Friedrich Suurest ja Euroopa riikide valitsejatest kuni Krimmi khaani ja kirgiisi nomaadideni.
Euroopa peamiste poliitiliste mängude niidid olid tema käes...”Kui ta niite sikutas, siis tõmbles kogu Euroopa nagu papist hampelmann, “ on kirjutanud tema kaasaegne. Tema võimukandjal oli õigus, kui ta uhkelt kirjutas: “Euroopas ei juletud ilma meie vastava loata teha ühtegi suurtükilasku!”
Ja nüüd oli ta põrandal suremas... Tema kõrval oli vaid ustav toatüdruk. Keisrinna hingas valju kähinaga. Seda kähinat oli kuulda kõrvaltoas, kuhu tema poeg Paul oli seadnud sisse oma kabineti. Õukondlased, kes kiirustasid nüüd uue valitseja kabinetti, jooksid abitu keisrinna toast mööda. Avasid uudishimulikult toa ukse ja uurisid surjat häbitult...
Kella kümne paiku astus Pauli kabinetti inglasest arst ja teatas, et keisrinna on suremas. Toas põlesid vaid mõned küünlad, selles poolhämaruses ootasid keiser Paul I ja õukondlased kõige salapärasemat hetke. Kell lõi veerand üksteist, kui vägev keisrinna tegi viimase hingetõmbe ja astus Kõigevägevama kohtu ette. Teistel andmetel oli kell 21.45.
Surma aja Kuu tegi ühenduse nataali Jupiteriga . Hetke AC ühenduse nataali Lõunasõlmega, küllalt lähedal nataali kuuvarjutuse kraadile (25 leo, 13.02.1729). Transiitne Karma opositsiooni nataali Uraaniga.  Lahkumine siitilmast toimus suure veemärkide trigooniga. Leidis kinnitust, et minemisega on pea alati tegev Jupiter.
                                                                  Katariina nataal ja surm.


1 kommentaar: