esmaspäev, 16. juuli 2012

Jumalad töötavad taevas 2


Astroloogilisi sümboleid kasutades algas Kronose (Saturnus) ilmumisega maine elu (astroloogilises järjestuses on Saturn viimane maine, Maa pealt nähtav, planeet). Jumalad järjestuvad põhiplaneetide nimestikuga vastupidises suunas kuni Kuu ja Päikeseni. Maise eluga tegelevad planeedid (tagant ettepoole) on Saturn, Jupiter, Marss, Veenus, Merkuur, kes iseloomustavad isikuhoroskoobis inimest kui sotsiaalset olendit: Merkuur kõneleb mõtlemisest ja käitumisest, Veenus seltskondlikkusest ja armurõõmust, Marss jõust ja kirest, Jupiter maailmavaatest ning Saturn riiklusest ning struktuurist. Ning Kuu ja Päike. Jumalatest on esindatud papa Kronos (Saturnus) koos olümpolastega, kelleks on : poeg Zeus (Jupiter) ning lapselapsed Ares (Mars), Aphrodite (Venus) ja Hermes (Mercurius). Päike ja Kuu kui valguskandjad ning peamised isiksuse kirjeldajad jäävad mütoloogilises käsitluses teise kihistusse. Neist kahest teeme juttu järgmisel korral.

Olümpose jumalad

Kõrge Olümpose mäe tipus imeliste pilvede varjul kõrgus uhke loss, mida peeti vägevate jumalate elupaigaks. Nad olid alati õnnelikud, jõid jumalate jooki nektarit ning sõid ambroosiat, mis hoidis nad iginoorte ning surematutena. Pärimuste järgi kuuluvad mäelossi elanike hulka:
  • peajumal Zeus (Jupiter), Kronos (Saturnus) ja Rhea (Ops) poeg Uranose ja Gaia poja (tütre) poeg;
  • meredevalitseja Poseidon (Neptunus), Zeusi vend, Kronose ja Rha poeg, Uranose ja Gaia poja (tütre) poeg;
  • allilmavalitseja Hades (Pluto), Zeusi vend, Kronose ja Rhea poeg, Uranose ja Gaia poja (tütre) poeg;
  • jumalik neitsi Hestia (vesta), Zeusi õde, Kronose ja Rhea tütar, Uranose ja Gaia poja (tütre) tütar;
  • võimukas Hera (Juno), Zeusi naine ja õde, Kronose ja Rhea tütar, Uranose ja Gaia poja (tütre) tütar;
  • sõjajumal Ares (Mars), Zeusi ja Hera poeg;
  • tark Athena (Minerva), Zeusi tütar;
  • päikeseline Apollon (Apollo), Zeusi ja Leto (Latona) poeg;
  • armastuse jumalan Aphrodite (Venus), Zeusi ja Dione tütar;
  • jumalate käskjalg Hermes (Mercurius), Atlase tütre Maia ja Zeusi poeg;
  • jahijumalanna Artemis (Diana), Zeusi ja Leto tütar, Apolloni kaksikõde;
  • sepp Hephistos (Vulcanos), Hera ja Zeusi poeg;

Kaheteistkümne vägeva olümpolase kõrval elas teisigi “vähemaid” jumalaid, kes kõrget lossi oma koduks pidasid. Olümplste esivanemate seast, kes otseselt mäelossis ei elanud, kuid olid vägevamatest vägematega lähedalt seotud, väärivad põgusat tutvustamist:

Gaia – Zeusi vanaema, emake Maa oli kõikide ema, aga mitte jumal.
Uranus – Zeusi vanaisa, on Taevas ja kõikide jumalate isa.
Kronos (rooma Saturnus) – kolmanda põlvkonna koletis, universumi isand pärast oma isa ja äia Uranose kukutamist, valitses koos õest kuninganna Rheaga.
Rhea (rooma Ops) – Zeusi ema, Kronose õde ja kuninganna. Zeus oli tema kuues laps, kelle ta lasteõgija Kronose eest ära peitis. Zeusil oli viis venda ja üks õde.

Leto (rooma Latona) – kaksikute Apolloni ja Artemise ema, Zeusi armuke ja nõbu; titaanide Koiose (rooma Coeus) ja Phoibe (rooma Phoebe) tütar. Tema vanemad olid mõlemad Uranose ja Gaia lapsed. Hera armukadeduse kartuses ei julgenud keegi teda oma maale sünnitama lubada. Delose tundmatust saarest, kus kaksikud lõpuks ilmale tulid, sai Apolloni tuntud tempiga kuulus saar.
Dione – Atlase ja Prometeuse venna Epimetheuse tütar. Epimetheus oli omakorda titaani poeg ja Uranose ja Gaia lapselaps.
Maia – Atlase tütar, üks seitsmest plejaadist. Orion ajas neid kõiki hirmsasti taga ja nad ei pääsenud enne, kui Zeus halastas ja paigutas nad (7 õde) taevasse tähtedeks.

Olümpose jumalate seas on kuus jumalat, kelle hoole alla on astroloogias usaldatud oma planeet: Hermes (Mercurius) – Merkuur; Aphrodite (Venus) – Veenus; Ares (Mars) – Marss; Zeus (Jupiter) – Jupiter; Poseidon (neptunus) – Neptuun ja viimaks Hades (Pluto) – Pluuto. Olümpose jumalate esivanematest on astroloogiaplaneetidega seotud peajumala isa Kronos (Saturnus; “aeg”) - Saturn ja peajumala vanaisa Oranos (Uranus; “taevas”) - Uraan. Planeetide jumalaid on astroloogiliste planeetide valitsejaina neli põlvkonda, kellest kaks on nooremat elavad Olümposel. Päike ja Kuu on kultuuriliselt vanema kihistuse esindajad ning antiikmütoloogias kasinalt esindatud. 

järgneb... 

Kommentaare ei ole: