teisipäev, 12. oktoober 2010

Pandora


Nii nagu Eevat esitati piiblis kõige kurja allikana maailmas, on Pandora Hesiodose “Teogoonias” tema vaste kreeka kirjanduses. Pandora metafoorne laegas on mõnevõrra sarnane Aadama ja Eeva pattulangemisega, kui neid karistati igikestva töö ja vaevaga. On tõenäoline, et Pandora, mis sõna-sõnalt tähendab “kõik kingid”, oli algselt kreeklaste-eelne maajumalanna.

Eellugu.
Väidetavalt on inimkonna looja Prometheus, kes voolis esimese inimese jumalate näo järgi, kasutades selleks savi ja vett.
Prometheus armastas inimesi umbes nõnda, nagu inimesed armastavad oma lemmikloomi. Ta oli tohutult uhke kõikide nende saavutuste üle, ta hooples nendega peaaegu kõigi ees, kes kuulata viitsisid, ning tegi nende ümber lihtsalt suurt kära. Kuid toiduga söötmise asemel jagas ta neile teadmisi: teabekilde, mis ta oli korjanud üles Athena kõrvalt, kes oli tarkusejumalanna ja tema ainus sõber Olümpose mäel.

Aastate möödudes muutus inimkond järjest intelligentsemaks ja Zeus, kes oli kõike seda oma taevaselt troonilt jälginud, läks rahutuks. Ta mõtles, et kas inimkond ei lähe natuke liiga….ninakaks. Kuhu see kõik viib? Zeus võis olla kade jumal, aga ta ei olnud nii julm, et oleks alles tekkinud inimsoo hävitanud. Ja nii õitses inimsugu edasi.
Prometheus oli õpetanud inimestele, et jumalatega heades suhetes olemiseks tuleb iga natukese aja tagant ohverdada neile parimad kariloomad. Nagu tavaliselt, oli Prometheus ohvrianni andmisel vahendajaks. Kuid kord ta tegi rumalasti ja otsustas Zeusi petta.

Kui ohvrianniks määratud härg oli tapetud, tõi ta Zeusi ette kehvemad ja viletsamad härja kehaosad – kondid ja kõhred, mis aga olid väljanägemiselt osavalt ära maskeeritud ja nägid välja isuäratavad välimuses. Peajumal võttis pakutu vastu kuid sai varsti aru, et teda oli petetud. Tulivihaselt ta kõmistas “Inimene võib oma liha endale pidada, aga ta sööb seda toorelt!” ja nende sõnadega sirutas ta käe välja ja krahmas maa pealt ära kõik tuled.

Paistis, et inimkond oli ikka kõige hullemas seisus. Ilma tuleta ei tundunud nad toidust mingit rõõmu ja kui päike oli loojunud, pidid nad istuma ja loomanahkadesse pugema, et kuidagi sooja saada. Aga Prometheus oli valmis tegema kõike, et oma loodud inimesi aidata. Ta murdis paljaste kätega päikeselt leekiva tungla ja viis alla maa peale. Nii said inimesed jälle küpsetatud lihast rõõmu tunda.
Aga seekord oli Prometheus liiga kaugele läinud. Kui Zeus kuulis, kuidas tema tahet oli teist korda trotsitud, ei olnud tema vihal piire. Ta aheldas Prometheus samba külge Kaukase mägede jäises tipus. Zeus karistas ka inimkonda.

Pandora laegas.
Zeus lasi lombakal jumalal Hephaistosel valmistada naise, kes oleks kaunim, täiuslikum kui ükski teine naine, keda maa peal on nähtud. Hephaistos tegi, nagu kästud. Ta vormis savist naise ja voolis tema täiuslikud näojooned omaenda kätega. Ta käskis neljal tuulel naisele hing sisse puhuda ja palus kõikide jumalannade abi, et panna naisele selga kõige kaunimad riided ja ehted.
Tulemuseks oli Pandora, sama täiuslik nagu jumalanna.
Zeus oli sepast jumala kätetööga väga rahul ja käskis Hermesel naise kohe maa peale viia. Seal abiellus naine ühe kuningaga, kelle nimi oli Epimetheus – Prometheuse vend ja ainuke titaan peale Prometheuse, kes ei olnud titaanide sõjas osalenud.

Epimetheust oli hoiatatud, et ta Zeusi kingitusi vastu ei võtaks, aga näinud, milline kohutav saatus tabas Prometheust, oli ta liiga hirmunud, et keelduda. Pealegi pidi ta tunnistama, et Pandora oli kaunis. Kahjuks ei olnud Pandora eriti tark ega arukas. Tema naljad olid tegelikult äärmiselt lamedad. Ta ei teinud peaaegu midagi, sest ta oli võimatuseni laisk, halb ning truudusetu naine. Sest see oligi Zeusi kättemaks. Ta oli teinud nii, et naine pidi olema niisama pinnapealne ja kokekteeriv, kui ta oli ilus. Ja ta tekitas inimkonnale suuremaid pahandusi kui ükski teine naine enne ja pärast teda.

Epimetheusel oli suur eebenipuust laegas, mida hoiti palees erilises ruumis ja seda valvati nii öösel kui päeval. Sellesse laekasse oli ta pannud kinni kõik asjad, mis võisid inimkonnale liiga teha. See oli ainus ruum palees, kuhu Pandoral oli keelatud minna, ja loomulikult äratas see temas ka kõige suuremat uudishimu. Ükskord tal õnnestus valvuritele auk pähe rääkida ja ruumi pääseda. Üle kere värisedes põlvitas ta laeka kõrvale. See oli väiksem ja vanem, kui ta oli arvanud. Oli ka natuke üllatav, et mitte öelda ehmatav, et lukk kaane küljes oli inimkolba kujuga. Aga Pandora oli kindel, et laekas on selliseid aardeid, mille kõrval tema teemandid ja pärlid on nagu munakivid, aarded, mille pärast terve maailm teda kadestama hakkab. Ta keeras võtit ja avas laeka….

…….ja otsekohe tormasid maailma kõik mured ja hädad, mida Epimetheus oli nii kaua luku taga hoidnud. Vanadus, raske töö, haigused…need lendasid välja suure sumiseva, nõelava, hammustava putukaparvena. Pandora oleks nagu kogemata aatomi lõhkunud. Ühel hetkel seisis ta, rumal naeratus näol. Järgmisel hetkel kriiskas ta sügava pimeduse keskel, mis oli vaid hetke jooksul tema ilu röövinud ja tema keha tuhat mädapaiset tekitanud.
Sellel hetkel valgusid Pandora laekas välja kõik need asjad, mis praegu elu raskeks teevad:

Vanadus, raske töö, haigused, pahed, viha, kadedus, iharus, saamahimu, tigedus, sarkasm, küünilisus, vägivald, sallimatus, ebaõiglus, truudusetus, nälg, põud, taud, sõda, usuline tagakiusamine, apartheid, maksustamine, inflatsioon, saastatus, tööpuudus, fashism, rassism, seksism, terrorism, kommunism, nepotism, kubism, patriotism, nihilism, totalitarism, plagieerimine, vandalism, turism, paranoia, skisofreenia, kleptomaania, klaustroofia, ksenoobia, hüpohondria, unetus, suurushullustus, kitsarinnalisus, mõtlematus, isekus, altkäemaksud, korruptsioon, tsensuur, liigsöömine, pornograafia, ebamoraalsus, labasus, bürokraatia, mõnulev rahulolu,

ülekaalulisus, akne, diplomaatiline puutumatus, liiklusummikud, parteipoliitilised saated, linnaareng, kaasaegne arhitektuur, kiirtoit, muusika avalikes kohtades, delfineeriumid, organiseeritud kuritegevus, reklaamid, alkoholism, narkosõltuvus, naatriumglutamaat, nikotiin, tuumajäätmed, andmetöötlus, fanatism, hullumeelsus, uduvihm, suured prügikastid ja palju – palju muud.
Viimasel hekel õnnestus Epimetheusel kaas kinni lüüa ja selleks ajaks oli laekasse jäänud vaid üks asi: lootus.
Nii oligi parem. Sest arvestades kõiki neid muresid, mis Pandora maailma laskis, mida teeksime me ilma lootuseta?

Selline siis üks Pandora laeka mütoloogiline lugu. Teise versiooni kohaselt sisaldas laegas kõike head ja kui laeka kaant kergitati, pääses kõik vooruslik minema. Kui nüüd inimkonna ajaloos esinenud sündmuste, hädade ja sõdade toimumise ajale panna taevane asteroid Pandora, mis kannab numbrit 55, tiirlemisperioodiga 4,59. aastat. Astroloogias sümboliseerib Pandora sündmusi ja tegevusi, mille tulemusena tekib ahel tagasipöördumatuid tagajärgi ja ohtlikke avastusi. Samuti kuulub tema alla saatuslik uudisimu. Arhetüüp Kaksikud.

Seega saab oletada, et ta peaks end ilmutama suurte ja kohutavate, katastroofiliste ja saatuslike sündmuste toimumisel. Näidetes vaatame, kas see on nii. Positiivse joonena peaks aga Pandora soosima uurimist, olema tegev avastuste ja leiutuste juures. Olema tegev uute algatuste ja ettevõtmiste juures. Kusagilt sai välja kirjutatud järgmine ütlus: “ Pandora sõnum meile – mis ka ei juhtuks, on võimalik, et ma saan luua imet”. Et Pandora pea igas erinevas sündmustes osaline on, tuleb sellest, et laegas sisaldas samuti väga erinevaid nähtusi, omadusi ja valdkondi.

Kogu ülevaatlik kronoloogiline materjal Pandora osast maailma erinevatest sündmustest on päris pikk (ligi sada wordi lehekülge). Seepärast toon Pandora osaluse sündmustes ära teemade kaupa ja lühendatud variandis, st. copyn siia mõningaid lõike igast valdkonnast ja erinevatest ajajärkudest. See annab ülevaate tema osalusest maiste asjade toimumisel. Ära on toodud ainult aspektid ja ilma kommentaarideta.
järgneb...

Kommentaare ei ole: