teisipäev, 26. mai 2009

Zeus kohtub Neptunusega



27 mail kell 22.14(UT) toimub Jupiteri ja Neptuuni konjunktsioon 26.29 Veevalajas. Sellele lisandub veel Chiron, mis juba pikalt Neptuuni lähedal viibib. Kokku tuleb neid ühendusi kolm.
27.05 – 20.29
10.07. - 26.02
21.12 – 24.18

Jupiteri ühendus Neptuuniga toimub rohkem kui iga 12 aasta järel, siis kui Jupiter on teinud täisringi ja jõudnud jällegi Neptuuniga kokku. Aga kahe suurplaneedi ühendust Veevalajas esineb juba suhteliselt harva. Eelmine oli aastal 1843. Siis oli täpseid ühendusi samuti kolmel korral:
9.04.1843 - 20.57 Veevalajas
11.09.1843 - 19.20 Veevalajas
8.11.1843 - 18.44 Veevalajas

Varsti peale ühendust avastati Neptuun (1846). Neptuun Veevalajas oli aastatel 1834 – 1848. Just nimelt siis, olles progressiivses ja leiutajalikus märgis, hakkasid üle maailma levima utopistlikud ja humanistlikud ideed. Reformaatorid võitlesid idealistlike ideede eest, sealhulgas ka orjapidamise vastu. Neil aastatel tehnilise progressiga kaasnes auruenergia kasutusele võtmine (ilmusid raudteed, aurulaevad).Kirjanduses tekkisid uued suunad. Meditsiinis hakati esmakordselt kasutama anesteesiat. Siis avastati element uraan.

1998 – 2011 on Neptuun jällegi Veevalajas. Seda aega iseloomustab New Age liikumise kõrgaeg, suurem huvi müstika vastu, saavutused kunstis ja tehniline areng jäävad pikaks ajaks tulevikus eeskujuks. Kinnistub idee ülemaailmsest vennastumisest?, üle maailma toimuvad reformid, mis puututavad majandust. Samas ilmuvad esile utoopilised ja teostamatud plaanid. Enne Kaladesse siirdumist on võimalikud mitmed kataklüsmid, sagedasemad looduskatastroofid.
Järgmine samas märgis ühendus tuleb alles kauges tulevikus, 3 veeb. 2163. aastal 2.49 Veevalajas ja 19.01.2176. a. 29.58 Veevalajas.

Jupiteri ja Neptuuni ühendusega kaasnevad nende planeetide printsiipide eredamad väljendused. Ja ajaloo sündmused seda ka näitavad. Samuti väljendub see neil aegadel sündinud isikutel. Nendel avalduvad just need omadused, mida nii Jupiter kui Neptuun endas kannavad ja annavad – hea kujutlusvõime, helilooming, teater, kirjandus-luule, meditsiin, loodusteadus, religioon, fotograafia, arheoloogia. Mõned iseloomulikumad näited, kui Jupiter tegi juba tugeva ühenduse Neptuuniga. Ette öeldes oli siis aastal 1843 nende ühendusega seotud Juno ja see kolmik oli pikalt sekstiilis Pluutoga.

Aprilli algul 1843.a. sündisid Ameerika fotograaf William Jackson ja saksa dirigent Hans Richter.
Kuu keskel sündis ameerika kirjanik Henry James ja eesti naistegelane ja käsitööõpetaja Natalie Johanson- Pärna.
Mais on sündinud saksa helilooja Carl Ziehrer, hispaania kirjanik ja poliitik Benito Perez Galdos. Samuti tulevane Nobeli laureaat, prantsuse õigusteadlane Louis Reanult ja eestimaal talurahva liikumise juht Peeter Samuel.
Juunikuul on sündinud kuulus norra helilooja Edward Grieg, vene taimefüsioloog Kliment Timirjazev, austria Nobeli laureaat kirjanik Bertha von Suttner ja eestimaa kirjamees Jaan Otstravel.
Sügisel 1843. aastal nägid ilmavalgust rootsi arheoloog Oscar Montelius, soome teatrijuht ja kirjanik Kaarlo Bergbom, saksa kirjanik Theodor Pantenius, vene kirjanik Gleb Uspenski ja eesti kirjanik Jakob Pärn.
Hilissügisel aga sündisid vene kujur Mark Antokolski, saksa filosoof Richard Avenarius, portugali kirjanik Jose Maria Eca de Queiros, ameerika filantroop ja tööstur C. Vanderbilt II ja Nobeli laureaat meditsiinis Robert Koch.
Neil kõigil siis üsna täpne konjunktsioon Jupiter-Neptuun Veevalajas.

Maailmasündmustes võiks nende ühendus tähendada liigset idealismi ja fantaasiat, palju lubadusi, mida hiljem täita ei saa ja inimeste suuremas huvis müstika vastu. Seda eriti siis, kui ühendus on pingestatud teiste planeetide poolt. Ühendus Veevalajas peaks tähistama millegi uuema, progressiivsema algatuse või ettevõtmise algust.

Ajaloost leiame sellele vastavad näited.
11. veeb. esietendus Milanos G. Verdi ooper “Lombardlased esimeses ristisõjas”
mai Edingburgis lõhestus Shotimaa kirik
17.06.1843 – Uus-Meremaal puhkes maooride mäss
juul. lasti Bristolis vette ajaloos tuntud suurlaev “Great Britannia”
15. aug. avati Kopenhaagenis esimene Tivoli park, eks ole seegi Jupiteri ja Neptuuni ala, atraktsioonide ja illusioo nide loomine, meelelahutus suuremas mastaabis
13.okt. New Yorgis Henry Jones asutas vanima juudi organisatsiooni B`nai B`rith, puhtalt religioosne ettevõtmine
11.nov. Ilmus H.C. Anderseni teos “Inetu pardipoeg”
Samal aastal ilmus kommerts eesmärgil müügile esimene Jõulukaart, Dresdenis esietendus Wagneri ooper “Lendav hollandlane”. Veel on ajaloo annaalides kirjas – Vene õigeusu kirik asutab Alaskal innuiitide jaoks misjonikoole, Taani filosoof Soren Kierkegraad avaldab raamatud “Emb-kumb”, “Kartus ja värin” ning “Kordamine”. F. Engels avaldab teose “Töölisklassi olukord Inglismaal”. Hiinamaal keelatakse keisri dekreediga oopiumi suitsetamine ja samal maal kogeb keiser Hong Xiuquan nägemusi ja kuulutab ennast “Taevariigi Kuningaks”. See viimane iseloomustab eriti hästi Jupiter-Neptuun mõju illusioonide tekkes.

Selle ühenduse hilisema mõjuna arenes jõudsalt ooperite ajastu areng. Ilmuvad kuulsad ooperid nagu Berliozi “Fausti hukkamõistmine”, Verdi “Rigoletto”, “Trubaduur”, “Maskiball” ja “Traviata”. Offenbachi “Orpheus põrgus”jpt.
Järgnes ka rahvuste ärkamine aastatel 1848-1849, ülestõusud/revolutsioonid Sitsiilias ja Varssavis, Dresdenis, Ungaris ja Pariisis. Aastal 1848 algas kullapalavik Californias. 1845-49 kannatas Iirimaa hävitava loodusõnnetuse, kartulilehemädaniku all, mis põhjustas ulatusliku näljahäda, kutsudes esile Iirimaa rahvastiku kahanemise veerandi võrra ja sundis üle miljoni inimese maalt välja rändama.

Eestimaale oli 1843 aasta halb põllumajanduses, saak oli kehv. Ka järgmine aasta oli külma kevade ja vihmase suve tõttu veelgi halvem, saak ikaldus täielikult. Ilmub Eduard Ahrensi eesti keele grammatika, millest saab alguse uus kirjaviis. Järgmisel aastal ilmuvad trükist eesti-ja lätikeelsed vene õigeusu palveraamatud ja katekismused.
Kõigis neis äratoodud sündmustes on kohe ära tunda mõlema planeedi printsiibid ja omadused. Mida nüüdne ühendus kaasa toob?

Neptuuni täielikult mõista on võimatu. Ta on suur lahustaja ja aru saada temast väga raske. Maises plaanis kuuluvad tema alla kõik, mis seotud merendusega, samuti keemia ja kõik vedelikud. Meditsiinis nii arstirohud kui mürgid. Seotud on ta saladustega, pettuste ja varjatud, põrandaaluse tegevusega. Kõrgemas plaanis allub Neptuunile alateadvuse Ürgne Ookean.
Mai teisel nädala tegi Rooma paavst ringreisi Lähis-Ida maades, sedagi sümboliseerib kahe religiooni planeedi lähedus. Nii et prognoosida midagi sellest valdkonnast on pea võimatu. Üht teist aga võiks välja pakkuda. Mais pole võimatu mõne suurema mereõnnetuse võimalikus. Juuli esimesel nädalal võib rahva rahulolematus majanduskriisist tingituna võtta tõsisema ilme. Siis teeb Marss kvadratuuri Jupiter-Neptuun ühendusega. Sügisel, kui Jupiter muutub oma liikumises direktiivseks, tekib suurem oht korratuste, meeleavalduste ja massirahutuste võimalikus. Keeruline saab olema ka aastalõpp, rahu maailmas muutub jällegi hapramaks.

21. dets. toimub viimane Jupiter-Neptuun ühendus, sellel teeb vastasseisu Marss, mis on lähedal 1999. aasta Päikesevarjutuse punktile. Samal ajal teeb Saturn kvadratuuri Pluutole. 15. jaan. 2010. aasta Päikesevarjutus võib sümboliseerida pöördelist päeva, samasugust nagu oli samal kuupäeval 1991. aastal järgnenud sündmustele. Siis ÜRO koalitsioonijõud USA juhtimisel alustasid jaanuaris Lahesõja käigus õhuvägede rünnakut Iraani vastu. Vilniuses kaks päeva varem toimus verine pühapäev, 20. jaan. verine pühapäev ka Riias. Kuid jaanuaris 2010 toimuv Päikesevarjutusele (25 Kaljukits) lisandub rahuarmastav Veenus, mis soodustab rahu säilimisele kaasa ja ei lase asja päris käest ära.

Juunis 2010, kui Jupiter ja Uraan on läinud Jäära märki, võib rahvas loobuda oma tagasihoidlikusest, tuimusest ja hakata rohkem ning tungivamalt nõudma valitsustelt paremate elutingimuste ja majanduse kiirema kasvu nõudmist..
Lähiaja ja järgmise aasta sündmused siis näita, kuidas nende kahe vägi seekord end ilmutab, mis saab olema ja mis prognoosidest täide läheb või ära jääb.

Artikli koosatmise ajal (mai teine/kolmas nädalal) toimusid juba mitmed sündmused, mis mahuvad nende kahe planeedi mõjusfääri. Tallinna lähedal jooksis madalikule Norra kaubalaev. Kapten olevat purjus. Õnneks merereostust ei tekkinud ja laev tõmmati madalikult lahti. Moskvas plahvatas gaasitrass. Jerevanis põles kautsukitehas, hukkus 4 inimest. USA-s samuti tulekahju nafta-keemia tehases. Paar päeva tagasi rünnati Viini pühamus sikhide vaimset juhti Sant Rama Nandi, kes suri hiljem haavadesse. See samuti seotud nende kahe planeedi printsiipidega.
Samalaadseid sündmusi võib veelgi tulla, ühendus kestab pikka aega.

Kommentaare ei ole: