neljapäev, 31. mai 2007

Quaoari avastamine

USA astronoomide Michael E. Browni ja Chadwick Trujillo poolt avastatud Quaoar on 72 aasta järel suurim ja kaugeim (okt. 2002 seisuga) taevakeha Päikesesüsteemis, mis asub Pluutost kaugemal. See oli peaaegu juhuslik avastus. Et tegu oli esialgsetest oletustest tunduvalt suurema objektiga, avastati tänu Kalifornia observatooriumi ülivõimsale teleskoobile Hubble juunis 2002.
Varasemate ülesvõtete vaatlusel selgus, et tegelikult oli Quaoar teleskoobifotodel näha juba 1982. aastal, kuis siis ei osatud selle suurust veel täpselt määrata. Toona tegeleti eelkõige uue objekti liikumistrajektoori kaardistamise ja mõõtmisega ning püüti selgusele jõuda selle suuruses. Kõige esimene vaatlus toimus aga juba mais 1954. aastal.

Traditsioonide kohaselt kannab enamik Päikesesüsteemi planeete ja taevakehi antiikaja jumalate nimesid. Astronoomide poolt pandud nimi Quaoar tuleneb Los Angelese piirkonda asustanud iidse tongva indiaani hõimu jumala nimest.
Kuidas siis seda nime hääldada. Ameerika astronoomid, kes selle nime panid, ütlevad, et hääldada tuleks nii: „Kwah-or-wahr“.

Üldandmed:
Esialgne tähis: 2002LM60
Kataloogi nr. 50 000
Suurim cubewano, diameetriga ca 1250 +/- 190 km
Tiirlemisperiood – 286 a.(285,97 a.)
Kaugus Päikesest : afeel - 43,440 aü., perigee – 41.914 aü.
Orbiidi ekstsentrilisus : 0,034
Orbiidi kalle : 7,98 kraadi
Absoluutne tähesuurus : 2,6
Esimene vaatlus: 25.05.1954 a.kl. 4.33.00 GMT, Palomar Mountain observatoorium (33.21N, 116.52 W).
Avastati: 4.06.2002 a.kl. 5.41.40 GMT, Palomar Mountain/ NEAT.
Indenfitseeritud samal päeval kl. 17.48.08 GMT.(10.48.08 Vaikse o. aeg)
Asukoht avastuse momendil: 10.10 Amburis.
Teade avastusest: 7.10.2002 a. kl. 3.23 GMT.

Asub Maast ca 6,5 miljardi km kaugusel, Pluutost on temani veel ca 1,6 miljard km.
Niisiis on ta suurim objekt, liikudes stabiilsel ringilähedasel orbiidil. Seepärast võib kindlalt väita, et olles ainus väikeplaneetide hulgast, mis on avastatud Päikesesüsteemi välispiiril, andsid astronoomid talle praktiliselt planeedi staatuse. Analoogselt nagu Cerera, mis pretendeerib Marsitaguse asteroidivöö liidrikohale. Seejuures tuleb aga meeles pidada, et nad on ikkagi ainult oma vööde peamised asteroidsed esindajad, mitte päris iseseisvad planeedid.
Kuna Quaoar esindab tervet Kuiperi vöö taevakehi, siis võiks arvata, et tema astroloogilised mõjud peaksid eredalt välja paistma olukordades, mis seotud kreatiivsete tegevuste ja loominguliste läbimurretega.
Indiaanlaste mütoloogia jumal, kes mitte ainult lõi maailma, vaid tegi seda läbi tantsu ja laulmise, kooskõlastub täielikult sellega.

Huvitav on võrrelda Quaoar`i orbiidi parameetreid klassikaliste planeetidega. Tema orbiidi kalle on lähedane Merkuuri orbiidi kaldele. Aga ektsentrilisus on veidi väiksem, kui Uraanil ja Jupiteril. Seepärast oleks õige oletada, et astroloogiliste tähenduste poolest Quaoar omab motiive infosaamises ja andmises, horisontide laienemist alateadvuse tasandil ja eesrindlikus vaimus.

Järgnevalt vaatleme, kas senised ootused tema iseloomustamisel kajastuvad ka avastamise horoskoobis.
Esmalt tuleks kindlaks teha, kuivõrd on horoskoop „radikaalne“, kuidas temas väljenduvad peamised näitajad, mis on iseloomulikud planeetide avastamisele kaartides.
1) Kas on täidetud reegel, mis eeldab, et esimese maja valitseja peaks olema nõrgem kui seitsmenda oma. Avastamise kaardis on esimese maja valitsejaks Saturn, mis on Päikese poolt „põletatud“, st. ühenduses ja ei oma ühtegi tugevat positiivset väärtust. Esimese maja almuteen on hoopiski languses.Teisest küljest seitsmenda maja valitseja ja almuteen. Kuu on essentaalsete väärtuste poolest tugev. Asub ta Kalades, Jupiteri kodus, Veenuse kõrgenduse märgis (siin ja edaspidi on kasutusel Septeneri planeedid). Jupiter ja Veenus ise asuvad Vähis. Seega on olemas vastastikune retseptsioon, mis võimendavad Kuud veelgi.
2) Eelmiste avastuste kaartide võrdlemine uue kaardiga.
Lilith asub esimeses Jäära kraadis – nagu Uraani kaardiski. Lisaks Jäära esimeses kraadis avastati kõige esimene Kuiperi vöö objekt-1992QB1 (15760), mis andis ju nime tervele cubewano grupile. Marss samas kraadis, kus avastati Pluuto. MC on 14-s Skorpioni kraadis, kus nii Uraani kui Pluuto kaardis asus Kuu. Pars Fortuna ja Quaoar`i lõunasõlm asuvad samas, kus oli Uraan Neptuuni ja Pluuto avastamisel. Seal asus ka Merkuur Uraani kaardis. Seda nimekirja võiks veelgi jätkata.
3) Temaatiliste asteroidide avaldumine.
Photographica – täpne vastasseisus Jupiterile (Quaoar`i disposiitorile). Täpne vastasseis Veenusele, täpne kvinkunks Saturniga (kaardi valitseja). Ja väga täpne kvinkunks Kuu põhjasõlmega (orb 0.00).
Zvezdotshot - täpne kvinkunks Quaoar`ile endale (orb 0.01). Siis veel täpne kvintiil Uraaniga, täpne kvadratuur Neptuuniga.
Eureka on ühenduses Merkuuriga, täpses kvadratuuris Uraani ja Vertexiga. Täpsetes loomingulistes aspektides Marsi ja Neptuuniga.
Astronomia on täpselt ekvatoriaalsel DC-l.
Stargrazer- väga täpne kvadratuur Päikesega (orb 0.03) ja väga täpsne sekstiil MC-ga (orb 0.07).

Olles veendunud, et kõik peamised „näitajad“ on omal kohal, saab minna edasi interpreteerimisele.
Kaardi peamised faktorid, mille järgi saab teha Quaoari astroloogilisi esialgseid järeldusi on esimene maja, planeedid temas, maja valitseja, Päike ja Kuu ning uus planeet ise. Samuti tema asukoht majas, aspektid ja majade valitsejate asumine.
Esmalt hakkab silma see, et esimese maja valitseja asub täpselt Kuu põhjasõlmel Kaksikutes. Nelja kraadi kaugusel neist asub Päike – täpselt Uraani põhjasõlmel. See kõik on viiendas majas Kaksikutes. Ilmselt uus planeet omab seost intellektuaalsele loomingule, novaatorlikule infole ja progressiivsetele püüdlustele.

Saturn kui esimese maja valitseja viitab sellele, et saab olema mitte ainult ootamatud ideid ja uraanilik-kaksikalik kirg eksperimentides, vaid võetakse ette jõupingutusi, et ellu viia uued struktuurid, eelkõige informatiivsed (kaoselt–korrastatud kosmose poole). Samuti uute konseptsioonide läbimõeldus ja realiseerimine, mis luuakse just nende samade originaalsete ideede baasil.
Saturni vastasseis Pluutoga viitab,et novaatorlikul edasiliikumisel tuleb ületada üliraskeid takistusi ja seda traditsionaalsete, konservatiivsete jõustruktuuride poolt. Need väljakujunenud harjumuslikud ja sterotüüpsed jõud naljalt võimu oma käest ära ei anna. Heal juhul on võimalikud sotsiaalsed reformid, valitseva maailmavaate muutus, teaduslik-tehnikalik revolutsioon. Halvimal juhul mässumeelsus, sattumine totalisaatorliku ideoloogia valitsuse alla. Seda vastasseisu Kuu sõlmede peal saaks lahendada kahel moel: läbi loominguliste aspektide Uraanile esimeses majas ja läbi poolsekstiili/kvinkunksi Veenusele ja Jupiterile kuuendas majas Vähis.
Kahtlemata Uraan on siin selleks jõuks, mis aitab ellu viia originaalseid lähenemisi ja omab tunnetust ellu viia need mõtted, millel on tulevikku ja ei tohiks tähelepanuta jätta, et Neptuun asub ka esimeses majas. Lisaks on Uraanil ühendus loomingulise mõtte kandja Pallasega. Kaks „intellekti planeeti“ Merkuur ja Chiron on seotud läbi bikvintiili Saturniga. Ja Saturn teeb täpse bikvintiili oma valitsuse all olevale AC-le. Oleme saanud hulga põrutavalt intellektuaalseid loomingulisi näitajaid.

Mis puudutab Veenust ja Jupiteri, siis nende asend kuuendas majas tunnistab, et tuleb ületada vajalik takistus (kvinkunks Pluutole) ning päevast päeva armastustusega tööd teha. Quaoar juhib tähelepanu sellele, et vajalik oleks ellu viia erinevate teenistuste tehnoloogia ja ekspluatatsiooni saavutused. Iseloomulik on see, et kõik kuuenda maja planeedid asuvad Vähis. Kuu aga teises majas Kalades. See tähistab praktilist tegutsemist ja kasu saamist mittemaistes terminites, vaid moraalse rahulolu seisukohast. Heaks näiteks siin võiks olla inimkonna püüdlus kosmosesse. Majanduslikult on see ehk mitte tulus, praktiline kasu sellest ehk kaheldav. Katsed astuda kontakti teiste tsivilisatsioonidega võib tuua hukatuslikke tagajärgi (isegi filmides on tihti tundmatud võõrplaneetlased ebasõbralikud). Kuid kontakt teiste maailmadega ja selle teadvustus täidab hingemaailma kõrgendatud eufooriaga ning peaks õigustama sellele tehtud kulutused.

Quaoar ise oli avastamise momendil 11-das Amburi kraadis, täpses sekstiilis Neptuunile Veevalajas ja trigoonis Pars Fortunale Jääras. Jupiterlik piiride laienemine, ideaalide formeerumine(11 maja), innustatud Neptuun, edu järgides loomingulist impulssi (Fortuna Jääras) – kõik need on Quaoar`i ilmingud. Samadele järeldustele võib tulla Varunat uurides. Mõlemad cubiwanod mitte kuidagi ei „vea välja“ kurjade planeetide staatust.
Niisiis Quaoar sobib hästi astroloogiliste parameetrite järgi nendele analüüsi eeldustele, mida sai pakutud eelnevalt.

Kommentaare ei ole: