kolmapäev, 29. oktoober 2008

Heliloojad ja maailmameri - 3


Peajumalad läbi vaatatud, võiks edasi võtta ülejäänud merega seotud asteroidid. Kuid seda natuke teislaadi ülevaatena ja lühemas variandis, kui senised merejumaluste tutvustamisel sai tehtud. Üheks selle artikli eesmärgiks oli see, et ärgitada lugejaid ise ette võtma mõne talle meeldiva helilooja kaart ja leidma need inspiratsiooni allikad. Järgnevalt siis heliloojatest, kelledel planeediga (või mitu mereasteroidi koos) rohkem kui üks ühendus. Samuti ühendused Päikesega.

Asteroidide uurimisel vaatasin ka muusikainimeste päikesemärke. Kõige rohkem oli Kaksikute esindajaid, 15 juhul saja kümnest. Teisena jäid Kalade märgi esindajad 13 ning kolmandaks jäid Neitsi Päikesega - 12. Kõige vähem oli Päiksega Lõvis, ainult 4 ja Vähike 5. Elementide järgi oli tase ühtlasem, kõige enam oli Päikest vee ja õhu märkides ja natuke vähem tule ja maa märkides.

Et parem aru saada, millised mereasteroide ma kasutasin ja milline on nende osa nii mütoloogias kui astroloogias antud teemast lähtuvalt,siis lisaks Poseidonile, Oceanale ja Njordile olid vaatluse all veel järgmised mereasteroidid:

Nereus - mere tark jumal, avab saladusi neile, kes oskab teda ära tunda: inimeste saladused, nähtamatu reaalusest kõrvale libisemine, püüdmatus. Nereus oli kreeka merejumal, Pontose (ulgumeri) ja Gaia (maa) poeg. Teda hüüti ka meretaadiks, ta oli ustav, õiglane ja lahke; tal oli võime moonduda mis tahes loomaks või esemeks ja ennustada. Nereuse naine oli Okeanose tütar Doris, neil oli 50 tütart, kes elasid vahemere sügavustes. Astroloogias – ilmamuutlikus merel; inimese saladused, nähtamatu reaalsusest mööd hiilimine, selle püüdmatus.Nereus on ainus asteroid, mille efemeriidid algavad ülemöödunud sajandi keskel, seepärast ei saanud neid varem sündinutel arvestada.

Leukothea – kreeka merejumalanna: meremeeste abistaja; headus, mis saavutatud katsumustes.

Susano-Wo – oli tormijumal , jumalanna Amaterasu vend. Mõnikord kutsuti teda ka märatsevaks meheks, sest oma äkilise käitumisega põhjustas ta maailmas kaost ja jumalad karistasid teda taevast väljaheitmisega. Hävitav ja mässuline, lõhkuv stiihia, kindla struktuuri vastane. Taevas kannab ta nimetust Susanoo.

Galene – nereiid, kelle nimi tähendab “sile meri”: tasane merepind, vaikne meri, muretus ja häirimatus.

Storm – sümboliseerib torme üldiselt, ka meretorme
Tsunami – merepõhjas maavärinast tekkinud hiidlaine. Asteroidi nimetus on Tsunemi.

Protea – olukorra muutlikus, ilm merel
Kolga – skandinaavia variant – lainetest
Atlantis - sümboliseerib nii seda ookeani kui kadunud mannert.

Merenümfid ja näkineiud:
Nymphe – kõik nümfid – olgu siis mere-, jõe- või metsanümfid – olid noored, kaunid, meelad ja õrnad. Aga nagu jumalatel ja surelikel oli neilgi oma sünge pool, metsik loomus, mille tõttu nad võisid olla kättemaksuhimulised ja hävitavad. Nümfid polnud ei jumalused ega surematud, vaid väga pika elueaga naissoost loodusvaimud.Igaüks kolmest tuhandest titaanide Okeanose ja Tethyse tütrest sai kindla veekogu kaitsjaks.

Kalypso – merenümf, Atlase tütar, kes elas Ogygia saarel. Kreeka keeles tähendab Kalypso nimi “see, kes varjab”. Seitse aastat veetis sellel saarel end Odysseus. Kalypso sünnitas talle kaks poega, kaksikud Nausinoosi ja Nausithoosi.Astroloogias – kannatlikus, kinnihoidmine, süvendatus, väliselust varjatud; side kodumaaga, avalikku maailma tulek.

Undina – näkineid euroopa mütoloogias, lad.k. unda tähendab “laine”kes ahvatleb sügavustega: illusioonide ahvatlused, tunnete ja kirgede veekeeris.

Dynamene – merenümf, Nereuse ja Dorise tütar; tõlkes tähendab jõulist liikumist.Astroloogias - lained, torm, eluvoolude dünaamika.

Kui alateadvuse ürgookeanis valitsevad jumalad, siis ei pääse ka nende naiste osast inspiratsiooni ja ideede ammutamisel.
Poseidoni naiseks oli merenümf Amphitrite, mis tekitas merineitside hulgas mõnevõrra kadedust. Tema nimi on küllaltki sarnane merekoletise Tritoni omaga. Astroloogias sümboliseerib emotsioonide kokkusulavust.

Kushinadahime – Jaapani mütoloogias merejumal Susanoo naine
Vellamo – Kalevalas vetevaim
Sirene – naise pea ja linnu kehaga merenüfmid olid imeilusad nümfid, kes võlusid meremehi oma peibutavate lauludega. Kuigi algselt kujutati neid naislindudena, muutusid nad hiljem kauniteks ahvatlejateks. Mõnes teises versioonis peeti sireene allilma kuninganna Persephone mängukaaslasteks. Teisal öeldi, et armastusjumalanna Aphrodite oli mõned tõrksad naised selle eest lindudeks muutnud, et nad oma süütust jumalatele ega surelikele meestele ei kinkinud. Tänapäeval viitab väljend “sireeni laul” kuisatusele, millele on raske vastu panna, kuid mis viib paratamatult hävinguni, kui sellele järele anda. Astroloogias – muusikarütmide hüpnootiline mõju, sisendamisjõud, teise sisemaailma ahvatlus.

Thetis – merenümf ning Nereuse ja Dorise tütar. Ta oli ka kuulsa kreeka kangelase Achilleuse ema ja lühikest aega Peleuse naine.

Scylla – selle maailma armastuse vaenulikus, kättemaks välisilmale algkaose veestiihia abil
Charybdis – oli Skylla kaaslane, kes vastaskalju all varitses, müütiline hiiglaslik veekeeris, laevade õgija ning Gaia ja Poseidoni tütar. Zeusi välgunool oli ta merre paisanud ning tema ablas isu nõudis rahuldamist kolm korda päevas, mil ta tohutuid koguseid vett sisse imes ja need taas välja sülitas.Astroloogias sümboliseerib kaose maagilist jõudu, koos Scyllaga on kaks korda ohtlikum ja sümboliseerivad koos hinge kiskumist sündmuste keerisesse.

Leviathan – (ehk Leviaatan) oli foniikia mütoloogias metsik, suur, jube merekoletis, kes olevat olemas olnud viiendast loomispäevast alates ning kes esindas Jahve poolt allutatud kaosejõude. Hilisemate heebrea pärimuste järgi saavutab peaingel Gabriel suures viimses lahingus lõpliku võidu Leviathani üle ning messia võimalikku tulekut tähistatakse selle koletise nahast tehtud telgis. Tema nimi tähendab “keerdunud”. Leviathani kuju on loodud Kaanani seitsmepäise, Anati tapnud koletise Lotani ning ka Mesopotaamia mütoloogia kaosekoletise Tiamati eeskujul. Kreeka mütoloogias oli ta sajapealise Typhoni prototüübiks. Astroloogias – käsitamatu, arusaamatu, mõistetamatu kuju loomingus.

JOHANNES BRAHMS – Neptuunil konj. Charibdysega, Kolga ja Vellamoga Kaljukitses. Päikesel konj. Nymphega Sõnnis. Omanimelisel asteroidil Bash konj. Leukotheaga Veevalajas. Samasugune ühendus on ka heliloojal F.J.Haydenil – Haiden konj. Leukotheaga Veevalajas.

ANTONIO SALIERI – Päikesel konj. Merkuuri ja Marsiga Lõvis, planeetidele lisanduvad veel Tsunemi,Undina ja Atlantis.

WOLFGANG A. MOZART – Veenusel konj. Scylla, Charybdise ja Atlantisega Kalades.
JOHANN STRAUSS noorem – temal on omanimelise asteroidiga konj. Nymphe, Scylla ja Kolga Lõvis.Päikesel konj. Merkuuri ja Amphitritega Kaaludes.

NICOLO PAGANINI – kolm taevakeha, Scylla, Charibdis ja Sirene Kaljukitses. Kaks esimest on üldse huvitav paar nii mütoloogias kui ka paarina koostöös heliloojate kaartides.Päikesel konj. Leukothea ja Dynamenega Skorpion/Kaalud piiril.

STANISLAW MONIUSZKO – Päikesel konj. Merkuuri ja Thetisega Sõnnis.

GAETANO DONIZETTI – Uraanil konj. Nymphe ja Leviathaniga Neitsis. Neptuunil konj. Sirene ja Kolgaga Skorpionis. Donizetti`le on üldse väga rikkalikult antud planeetidel ühendusi – Poseidonil konj. Musta Kuu ja Susanooga Veevalajas. Pluutol Oceanaga Veevalajas. Neptuunil Njordiga Skorpionis. Uraanil konj. Nymphe ja Leviathaniga Neitsis. Päikesel konj. Merkuuri ja Undinaga Amburis. Veenusel konj. Dynamenega Kaljukitses. Marsil konj. Thetisega Skorpionis ja Põhjasõlmel konj. Kalypsoga Kaksikutes. Ainult Jupiteril on vastasseis Stormiga Jäärast Kaaludesse. Sellist teist heliloojat ma pole veel leidnud, kellel niipalju planeetidel koostöö võimalusi. Eks see avaldu ka tema loomingus ja andes.

HECTOR BERLIOZ – Veenusel konj. Chironi, omanimelise asteroidiga Berlioz ja Poseidoniga Kaljukitses. Päiksel konj. Undinaga Amburis.

SERGEI RAHMANINOV - Veenusel konj. Pluuto ja Amphitritega Sõnnis. Päiksel konj. Leukhoteaga Jääras.

ALEKSANDR SKRJABIN – omanimeline asteroid Skrybin konj. Stormi ja Nymphega Kaaludes. Veenusel konj. Thetise ja Kolgaga Skorpionis. Jupiteril konj. Uraani ja Kushinadhimega Vähis. Päikesel konj. Sirenega Kaljukitses.

CARL NIELSEN – Nereusel konj. Tsunemi, ja Leviathaniga Vähis.

GEORGE GERSHWIN – Pluutol konj. Galene ja Nymphega Kaksikutes. Neptuunil konj. Nymphe ja Dynamenega Kaksikutes. Mõlemad planeedid on omavahel ühenduses, kuid Pluutol ühendus Dynamenega jääb orbi arvestades liialt suureks.

ISSAK DUNAJEVSKI – Undina konj. Scylla ja Charybdisega Skorpionis.

GLENN MILLER – Uraanil konj. Nereuse ja Atlantisega Kaljukitses. Päikesel konj. Thetisega Kalades.

NIKOLAI RIMSKI-KORSAKOV – temanimeline asteroid Rimskij-Korsakovil konj. Chironi ja Thetisega Lõvis. Päikesel konj. Stormi ja Kolgaga Kalades.

MAURICE RAVEL – asteroid Ravelil konj. Veenuse ja Charybdisega Veevalajas. Marsil konj. Amphitrite ja Sirenega Amburis.

MIKE OLDFIELD – omanimeline Oldfieldil konj. Pluutoga Lõvis.Päikesel konj. Jupiteri, Kushinadahimega Sõnnis.

LEONHARD BERNSTEIN – Veenusel konj. Neptuuni, Amphitrite ja Susanooga Lõvis. Jupiteril konj. Pluuto, Protea ja Atlantisega Vähis.

ANTONIN DVORAK – Marsil konj. Sirene ja Scyllaga Amburis. Atlantisel konj. Nereuse ja Charybdisega Lõvis. Päikesel konj. Merkuuri ja Njordiga Neitsis.

JEAN-MICHEL JARRE - Päikesel konj. Saturni ja Njordiga Neitsis.

FREDERICK LOEWE – Päikesel konj. Pluuto ja Leviathaniga Kaksikutes. Jupiteril konj. Thetise ja Leukhoteaga Jääras.

RUGGERIO LEONCAVALLO – Päikesel konj. Pluuto ja Undinaga Sõnnis. Marsil konj. Saturni ja Stormiga Neitsis. Leukhoteal konj. Nymphe ja Scyllaga Sõnnis.

FERENZ LEHAR – Merkuuril konj. Jupiteri ja Nymphega Kaksikutes. Uraanil konj. Põhjasõlme, Leukhotea ja Undinaga Vähis. Päikesel konj. Levathaniga Sõnnis.

FERENC LIST – Susanool konj. Tsunemi, Kolga ja Atlantisega Neitsis. Neptuunil konj. Leviathani ja Sirenega Amburis.
järgneb....

kolmapäev, 22. oktoober 2008

Heliloojad ja maailmameri - 2



Jätkates muusika teemal vetemaailma jumaluste osast inspiratsiooni allikate otsingul tutvume teise olulise taevakehaga, milleks on Oceana, mis sümboliseerib tervet alateadvuse ürgset Ookeani.


Oceana – ookean, lahustumine kõiksuse ookeanis, arheotüüp Neptuun. Okeanos, Uranose ja Gaia poeg, oli küll Titaan, kuid mitte kunagi Zeusi vaenlane. Ta koguni kaitses Zeusi naist Herat ja ema Rhead, kui jumalad titaanidega võitlesid. Ta valitses merd, mis kreeklaste arvates maailma ümbritses, ning abiellus oma õe Thetisega, mille tulemusena sündis kolm tuhat jõge. Astroloogias – lahustavus üldises, maailma veehäll


Oceana konjunktsioonid:
Pluutoga Veevalajas G. Donizettil
Pluutoga Sõnnis A.Skrjabinil
Pluutoga Sõnnis G. Puccinil
Pluuto ja Saturniga Kalades S.Moniuszkol
Pluutoga Sõnnis A. Bergil


Neptuuniga Veevalajas P.Tsaikovskil
Neptuuniga Jäär/Sõnn M.Ciurlionisel
Neptuuniga Vähis D.Shostakovichil
Neptuuniga Neitsi/Lõvi J.Lastil
Neptuuniga Lõvi/Neitsi E. Rautavaaral
Neptuuni ja Uraaniga Kaljukitses C. Franskil


Uraani ja Kuusõlmega Skorpionis F.Mendelssohnil
Uraaniga Veevalajas B.Brittenil
Uraaniga Veevalajas T.Hrennikovil
Uraani ja Chironiga Veevalajas F.Couperinil
Uraaniga Kalades R.Leoncavallol
Uraaniga Kalades L. Janacekil


Saturniga Lõvis H.Wolfil
Saturniga Kaksikutes E.Humperdinckil
Saturni ja Jupiteriga Neitsis J-P. Rameaul
Saturniga Kaljukitses K.Weillil


Jupiteri ja musta Kuuga Lõvis S.Rahmaninovil
Jupiteriga Amburis J.Sibeliusel


Marsiga Neitsis J.Straussil (jun)
Marsiga Jääras C. Debussyl
Marsiga Kaaludes J. Rybal
Marsiga Neitsis M.K.Oginskil


Veenuse ja musta Kuuga Kaljukitses F.Schubertil
Veenusega Kaksikutes J. Brahmsil
Veenusega Sõnnis A. Vivaldil


Merkuuriga Sõnnis M. Oldfildil
Merkuuriga Veevalajas F.M.Veracinil
Merkuuriga Kalades M. Ravellil
Merkuuriga Kalades A. Weberil


Päikesega Lõvis G.Enescul
Päikese, Merkuuri ja Neptuuniga Vähis R.Rodgersil


Chironiga Amburis I. Dunajevskil
Chironiga Jääras B.Smetanal
Chironiga Jääras M. Ciurlionisel
Chironiga Kaljukitses H. Purcellil


Ceresega Amburis G. Milleril
Ceresega Amburis F.Loewel
Ceresega Neitsis G. Bizetil
Ceresega Lõvis A. Hatchaturjanil
Cerese ja musta Kuuga Kaaludes M. Mussorgskil


Kuusõlmega Skorpion/Kaalud C. Nielsenil
Kuu tõususõlmega Skorpionis I.Kalmanil
Musta Kuuga Kaksikutes W. Mozartil


Oceanal on kõige enam ühendusi Uraani ja Neptuuniga seitsmel korral ja kõige vähem Päiksega kahel korral ning Veenuse ja Jupiteriga kolmel korral.
Mitme planeediga on ühendus näiteks C.Franskil - Uraani ja Neptuuniga Kaljukitses. Pluuto, Leukothea ja Leviathaniga Sõnnis on A.M.J.Bergil; Veenuse, musta Kuu ja Susanooga Kaljukitse on F.Schubertil. Neli väikeplaneeti – Oceana, Amphitrite, Kushinadahime ja Thetis Skorpionis on G.Verdil need tugeva inspiratsiooni allikad. Saturn ja Pluuto ning Kolga ja Amphitrite Kalades kõik koos Oceanaga , selline seis on S.Moniuszkol.


Oceanal ühendused korraga mitme teiste asteroididega, näiteks Scylla ja Leukotheaga J.Mylivecekil; Leukothea ja Dynamenega G.B.Pergolesil;
Taevaste nimekaimudega on Oceanal ühendus Shchedrinil koos Undinaga Lõvis; Beethoveniga Amburis
Kõige vägevam on Oceana osa R.Rodgersil, ühendused Päikese, Merkuuri, Neptuuni, Tsunemiga Vähis ja see kooslus kvadratuuris Dynamenega.


Märkide järgi on Oceana “eelistanud” teistest natuke rohkem Amburit ja Veevalajat, 13 korral ja ühendusi planeetidega tegi ta kuuel korral.. Võrdselt leiab teda ka Lõvis ja Neitsis ning seejärel Kalades.Kõige vähem oli teda Kaaludes, 4 korral ja sealgi oli ühendusi planeetidega kahel juhul.


Njord (Njördr) – germaani rahvaste merejumal, kellel on võimu stiihiate üle. Ta oli jumaliku Vaanide soo liige ning viljakusejumaluste Freyja ja Freyri isa. Njördr oli populaarne meremeeste seas ja aitas hättasattunud laevu, saates neile pärituult. Ta kindlustas oma austajatele mitte ainult turvalist merereisi, vaid maa ja poegade kehastuses ka jõukust ja õnne. Astroloogias – elu jumalik vangistus; stiihiate ringkordus


Njordi konjunktsioonid:
Pluutoga Jääras N. Rimski-Korsakovil
Pluuto, Merkuuri ja Veenuse kolmikühendusega Jääras P.Tsaikovskil
Pluutoga Sõnnis E.Satiel
Pluutoga Kaljukitses M.K.Oginskil


Neptuuni ja Marsiga Kaaludes N.Paganinil
Neptuuniga Skorpionis G.Donizettil
Neptuuni ja Saturniga Amburis F. Mendelson-Bartholdyl
Neptuuniga Kaljukitses A. Bruckneril


Saturniga Kaljukitses G. Verdil
Saturniga Skorpionis G.Bizetil
Saturniga Sõnn/Jäär B.Bartokil
Saturniga Kaljukitses R.Wagneril
Saturniga Kalades C.F.Zelteril


Jupiteri ja Chironiga Sõnnis J.Lastil
Jupiteriga Kalades C.Porteril
Jupiteri ja Merkuuriga Kaksik/Sõnnis F.Leharil
Jupiteri ja Chironiga Sõnnis J.Lastil


Marsiga Lõvis A.Schoenbergil
Marsiga Neitsis G.Holstil
Marsiga Kaljukitses G.B.Pergolesil
Marsi ja Merkuuriga Vähis T.G.Albionil


Veenusega Jääras A.Vivaldil
Veenuse ja musta Kuuga Kaaludes A.Coplandil
Veenusega Neitsis J.Pachelbelil
Veenusega Vähis G.Enescul


Merkuuri ja Chironiga Veevalajas F.Chopinil
Merkuuriga Kaljukitses B.Martiniul
Merkuuriga Amburis O.Messiaenil
Merkuuriga Kalades V.d`Indyl


Päikesega Jääras J.S. Bachil
Päikese ja Saturniga Neitsi/Lõvi J.M. Jarrel
Päikese ja Chironiga Sõnnis J. Brahmsil
Päikese ja Merkuuriga Neitsis A. Dvorakil
Päikese, Merkuuri ja Marsiga Kalades M.Legranil
Päikesega Skorpionis I.Kalmanil
Päikesega Skorpionis F.Couperinil
Päikese ja Veenusega Vähis F.Silcheril


Musta Kuuga Sõnnis W.A. Mozartil
Musta Kuuga Vähis S.Moniuszkol
Ceresega Lõvis F.Schubertil


Kolm planeeti ja Njord koos on P.Tsaikovskil - Merkuur, Veenus ja Pluuto Jääras. Kolme planeediga on esindatud ka M.Legrand – Päike, Merkuur ja Marss koos Njordiga Kalades esimeses dekaadis moodustavad siis nelikühenduse. Kahe planeediga korraga on Njord ühenduses näiteks N.Paganinil – Marsi ja Neptuuniga Kaaludes; Päikese ja Merkuuriga Neitsis A.Dvorakil; Päikese ja Saturniga Neitsis J-M-Jarrel. Tugev on Njordi osa F.Mendelssohn-Bartholdyl, koos on tervelt 7 taevakeha – Saturn, Neptuun, Njord, Galene, Undina, Tsunemi ja Scylla, kõik see kooslus on Amburi esimeses dekaadis.


Njord on merejumal, kellel on kõige rohkem ühendusi planeetidega, tervelt 50, (siin ma ei arvestanud Chironit, Cerest, sõlme ega musta Kuud). Merkuur on see planeet, millega tal kõige rohkem ühendusi – 12. Päiksega 8 korral. Siin on arvestatud igat üksikut ühendust ja pole arvestatud neid kordi, millal kaks planeeti, näiteks Päike-Merkuur on ise ühenduses. Planeet, millega tal pole ühtegi ühendust on Uraan ja teistest, mida kasutasin, puudub ka ühendus Kuusõlmega.


Omasuguste teiste merealaste taevakehadega on Njordil näiteks mitmekordsed ühendused G.Enescul, Vähis on koos peale Njordi veel Amphitrite ja Atlantis, neile lisandub veel Veenus.J.Sibeliusel on Njordiga Veevalajas koos Protea ja Susanoo.
Märkide järgi esines Njordi kõige enam Jääras, Sõnnis, Kaljukitses ja Kalades,võrdselt 12 juhul. Sellele järgnesid Vähk ja Skorpioni märk 9 korraga. Vähim, kus teda leida võis oli Kaksikud, 7 korda. Üldiselt võib öelda, et Njord suht ühtlaselt esines kõikide märkide esinemissageduses.


järgneb...

neljapäev, 16. oktoober 2008

Heliloojad ja maailmameri

Alguses oli vaikus.... ja siis lõi Jumal muusika.

Eessõna.
Muusika on kõne-eelne keel ehk vanim keel, mida oleme õppinud. Nii looduslikud, kui kunstlikud helid on olulised infokandjad looduses kõigile elusolenditele. Helide tekitamine, nende tajumine, tõlgendamine ja nende abil enese väljendamine, on olnud üks ürgsemaid kommunikatsiooni viise looduses. Erineva iseloomu ja võnkesagedusega helid mõjutavad elusolendeid väga erinevalt, mõjudes rahustavalt, hoiatavalt, hirmutavalt, ärritavalt või lummavalt.
Eelajalooline inimene ei vallanud kuigivõrd artikuleeritud kõnet seetõttu väljendas ta end erinevaid helisid kuuldavale tuues ja algeliselt musitseerides. Inimeste sõnaline suhtlemine ja keel arenes järk-järgult , muutudes ajapikku domineerivaks suhtlemise vormiks. Vaatamata kõne arengule, talletasid ürgsemad ajuosad (e. alateadvus) kogu eelneva informatsiooni helide tähendusest. Tänapäeva inimene on küll arendanud välja hulgaliselt erinevaid tehnilisi suhtlemisviise, kuid helide maailm on endiselt ääretult tugeva mõjuga alateadvusele. Alateadvus, meeleolud, sättumused, tungid ja kontrollimatud aktsioonid on ürgsemate ajuosade juhtida jäänud tänaseni. Eriti tähenduslikud olid ja on rütmid e. kindla sagedusega löök-helid. Meie olemuse ürgne osa ei ole kuhugi kadunud on vaid mattunud tänapäevaste teadmiste-toimimiste ja määratu infotulva alla.

Aeg-ajalt annab alateadvus endast märku või võtab situatsiooni kogu juhtimise üle, seda eriti ekstreemsetes olukordades. Tavaelus mõjustab alateadvus väga suuresti kõiki meie emotsioone ja sättumusi. Kõik seletamatud tunded ja igatsused, enesele ja teistele mõistetamatud käitumise mustrid võib panna alateadvuse ’süüks’. Alateadvus omakorda allub väga suurel määral helide toimele. Inimesed on mõistnud, et teatud korrapärasusega helid, ehk muusika või ka mingi sagedusega rütmid (trummi, vm.), võib avaldada väga tugevat , kohati dramaatilist või hüpnotiseerivat mõju alateadvusele, tekitades väga erinevaid reaktsioone.

Helid ja muusika saadavad inimest kogu elu. Oleme oma igapäevaelus väga mitmesuguste helide, ka mürade või tajumatute võngete rägastikus. See põhjustab sageli emotsionaalset segadust , mõistetamatut ärevust või kurnatust (stressi) . Sellises olukorras on parimaks lahenduseks harmoonilise muusika kuulamine. Õigelt valitud ja meeldiva muusika ravitoime on hämmastavalt efektiivne. Nii nagu iga inimene on siin maailmas ainulaadne ja individuaalne, on iga muusikapala erinev ja kordumatu helide kombinatsioon. Muusika tekitab erinevaid assotsiatsioone ja kujutlusi, mis on sügavalt seotud varasemate tunnete ja emotsioonidega ning mis meenutavad sündmusi ja isikuid inimese elus ning suhetes.

Muusika loojateks on heliloojad, kui erilise muusikalise andekusega kroonitud isikud, kes loovad väga erinevat muusikat. Olemasoleva muusika valik tänapäeval on praktiliselt lõputu, iga indiviid võib leida midagi meeldivat. Maitsed on erinavad ja ka sama muusika mõju erinevatele inimestele võib olla üsna erinev. See omakorda sõltub isiksuse laadist ja temperamendist. Ka maa ja rahvus on oluline muusikalistes eelistustes. Muusikal ja rütmidel võib vahel olla ka destruktiivne mõju, mis piitsutab üles agressiivseid ja hävituslikke tunge või kütab üles ülemäärast seksuaalsust. Samas võib ka olla teatud sagedusi, mis soodustavad keskendumist ja oma sisemise Minaga suhtlemist (mediteerimist).

Paratamatult tekib küsimus, kust heliloojad leiavad oma loomingulises tegevuses inspiratsiooni? Inspiratsioon külastab loojaid väga mitmetes kunstiliikides. Ilma inspiratsiooni ehk kõrgema tajumiseta õiget kunsti ei sünni üheski vallas. Mis on siis õige kunst? Õige kunst puudutab meie hinge sügavamaid keeli, mille olemasolust meil endil pole võibolla aimugi. Tõeliselt hea muusika tõstab selle kuulaja tavalisest kõrgemale tasemele, kusagile, kus ununeb maine murelikkus ja seletamatu õndsus vallutab kõik meeled. Selline elamus jätab väga positiivse jälje, korrastab hingeseisundit ja alateadvust paremuse suunas.

Kus sünnib see kaunis muusika, mis lummab kuulajaid? Kahtlemata eeldab inspiratsioon mingi kanali olemasolu, mis viib helilooja või kunstniku kõrgemale eksistentsi tasandile, millelt on tunnetatavad maailma ehituse harmoonia ja ilu. Võib uskuda, et inspiratsiooni ajal on helilooja küll füüsiliselt meie maailmas, kuid tema kõrgem olemus viibib erilises supertaju seisundis, mis võimaldab tal avaneda kõrgemasse inforuumi, millest ammutada ’Jumalikku kõnet’ ehk helidesse kodeeritud positiivset sõnumit. Ilmselt on ka muusika lihtsalt keel , mille tähtedeks on erinevad võnked, mis omakorda kannavad siia maailma kosmilisi seaduspärasusi ja harmooniat. Siin ei ole kuulajatele tõlkimist vaja, sest alateadvus ’loeb’ kosmilist sõnumit ilma sõnaraamatuta. Meie ürgne olemus sisaldab koode kosmilise sõnumi mõistmiseks. Kui me vaid rohkem kuulaksime oma alateadvust (e. sisemist häält) ja pakuksime talle võimalust meid positiivselt mõjutada. Arvan, et me kõik oleme ühendatud supertajuga, kõigil oleks võimalus kogeda maailma kõrgemaid vibratsioone, kui me vaid usuks ja teadvustaks seda võimalust. Suur võimalus meile kõigile on hingerahu, harmoonia ja kirgastumise leidmine läbi kauni muusika.
Muusika jõuab kuulajateni musitseerijate ehk interpreetide vahendusel. Need on väga tundlikud ja andekad inimesed, kes oskavad muusikalist keelt panna reaalsete helide keelde, käsitledes ülima osavusega erinevaid muusikariistu. Interpreet tajub muusikat kogu oma olemusega ja väga sügavatelt tasanditelt, lastes helisid endast läbi voolata ja kehastudes musitseerimise ajaks nagu ise muusikaks, nagu ise helisedes . Hea interpreet tajub seda sama tasandit muusikas, mida helilooja tajus seda luues ja noodikirja pannes. Kontserdi ajal võib interpreet olla tervenisti muusika sees, silmad kinni ja oma ümbrust tajumata. Temast on saanud jumalik kanal muusika voolule kõrgemalt tasandilt maisesse maailma.

Kuulakem siis muusikat, see on imelise tervendava mõjuga, mis ei lõpe koos muusika lõpuga vaid kestab palju kauem. Muusika võib puudutada meis selliseid hingekeeli, mille olemasolust me ei olnud teadlikudki. Muusika võib äratada meie jaoks vaimse olemise varjatud tahke. Muusika on ärataja ja vaimsele teele suunaja. Muusika abil avastame iseennast uuesti ja uuesti , areneme ja avardume vaimselt.
Sirjelind

Musikaalsus väljendub eelkõige läbi Kalade, Sõnni, Kaalude, Vähi ja Veevalaja märkide ning läbi 5, 12, 7, 4, 11 ja 2 majade kaudu. Heliloojatel väljendunud Neitsi, Lõvi, Kaljukits ja Ambur. Tugevad peaksid olema Neptuun, Veenus, Kuu ja Päike. Olulised on planeetide aspektid Neptuuniga, samuti Kuu -Veenus, Kuu- AC.
Astroloogias Neptuuni harmoonilised aspektid väljenduvad sügavates emotsionaalsetes tunnetes, mis avalduvad mitmetes kunstialades ja muusikas. Neptuunile allub teatavasti kõik, mis seostub veega, laiemas mõistes ookeaniga. Võiks arvata, et merega seotud väikeplaneedid on eelkõige just ilmekalt seotud meresõitjate ja paljude meremeeste kaartides. Kui lähemalt vaadata heliloojate kaarte, siis leiame, et väga paljudel heliloojatel on samuti merealased asteroidid hästi esindatud. See võib muidugi tähendada lihtsalt armastust mere vastu või kajastuda tema loomingus. Kaldun arvama, et alateadvuse kõrgemal tasandil merealased taevakehad sümboliseerivad siin ammendamatut Inspiratsiooni Ookeani, kust heliloojad ammutavad oma muusikalisi kujundeid.

Heliloojatel ja ka interpreetidel ehk muusikutel, on horoskoobis kõige tähtsamad Jupiteri ja Neptuuni asendid, aspektid ja majade positsioonid. Suurt osa mängivad ka Päike ja Kuu, andes elujõu ning tunnetuse. Kunsti metseenid Veenus ja Chiron samuti vastutavad harmoonia eest. Reaaluses on üks tugevamaid näitajaid Kuu ja Neptuuni konjunktsioon. Kuskohast ammutavad heliloojad veel oma inspiratsiooni? Kõike planeetidega seletada ei saa, siin lisanduvad veel mitmed alateadvuse ürgmere mõjustused, mis lisavad siis heliloojate andele paljut juurde. Oluline on veel Psyheia – hingelise resonantsi väikeplaneet, samuti annet sümboliseeriv Talent ja mitmeid teisigi, nagu näiteks Muusa.

Usun, et mitte ainult heliloojad ammutavad omale inspiratsiooni ürgmere ookeanist. Sarnaseid seoseid leiab kindlasti kirjanike, maalikunstnike ja paljude teiste loominguliste isikute kaartides. Ka tavainimese kaardis on nad ju olemas, kuid kõik ei ole muusikud või kunstnikud. Mõnedest on need valdkonnad kauges kaares mööda läinud. Siin ongi see küsimus, et miks ühed ja samad näitajad mingil juhul toimivad eriti inspireerivalt ja teisalt aga ei toimi nagu üldse. Ilmselt on väga oluliseks peamiste planeetide asend ja nende aspektid.

Keda nüüd ärritab asteroidide rohkus artiklis, see jätku lugemine katki.
Siinses artiklis on peamine soov anda ülevaade just merendusega seotud väikeplaneetide seostest heliloojate kaartides. Planeetide seosed ja asukohad oleks teine teema. Keskendume ainult konjunktsioonidele, sest need on kõige ilmekamad ja tugevamad. Seekord laskume kõrgemate planeetide juurest allapoole suunaga Päikese poole.

Neptuunliku olemusega on rida asteroide: Oceana, Galene (sile meri), Poseidon, Nereus (merede tark jumal), Njord (skandinaavia merejumal), Kushinadahime (jaapani merejumala naine), Susanoo (jaapani mässuline ja hävitav merejumal), Protea ( ilm meredel), Nymphe (näkk), Undina (samuti näkk), Tsunemi, Storm, Leukothea (meremeeste aitaja), Vellamo ( kalevala vetevaim) ja rida teisi. Kokku sai võetud arvesse 24 merealast asteroidi ja vaatluse alla 110 heliloojat. Enamikel neist on nende auks nimetatud ka taevased nimekaimud.
Jumalaid, jumalannasid, nümfe ja teisi merega seotuid on igal rahval päris palju, seepärast vaatleme peamisi ja seda kõige rohkem tuntuid heliloojate hulgast.

*Poseidon* – merestiihiate valitseja: hinge mässumeelsus ja tormise mere kehtestatud korrale vastuhakkamine, arhetüüp on Kalad. Sümboliseeris meretormide võimu. Poseidon oli Kronose ja Rhea poeg. Ta oli kreeka merejumal, kelle rooma vasteks oli Neptunus. Pärast Kronose kukutamist jagasid tema kolm poega maailma omavahel, Poseidon sai merede valitsejaks. Nad leppisid kokku, et Zeusist saab peajumal, kuigi Poseidon rõhutas tihti oma iseseisvust. Kuna Poseidoni elemendiks oli tormine meri, siis arvatavasti just sellepärast peeti teda taltsutamatuks jumalaks. Astroloogias – veestiihia valitseja: hinge mässumeelsus ja tema tormid.

Poseidoni konjunktsioonid:

Pluutoga Amburis W.A. Mozartil
Pluutoga Veevalajas N.Paganinil
Pluutoga Sõnnis C. Debussyl

Neptuuniga väga täpne Amburis G. Verdil
Neptuuniga Veevalajas M. Mussorgskil
Neptuuniga Kalades R.Leoncavallol
Neptuuniga Veevalajas M. Balakirevil
Neptuuniga Jääras H.Wolfil

Uraaniga Amburis C. Monteverdil
Saturni, Merkuuri ja musta Kuuga Veevalajas G.Milleril
Saturniga Veevalajas A. Schoenbergil
Saturniga Veevalajas G. Holstil

Jupiteriga Veevalajas S.Moniuszkol
Jupiteriga Veevalajas J. Offenbachil
Jupiteriga Kaksikud/Sõnn F.Leharil
Jupiteriga Kaljukitses B. Brittenil

Marsi ja Merkuuriga Veevalajas A.Vivaldil
Marsi ja Merkuuriga Skorpionis C.Saint-Saensil

Veenuse ja Chironiga Kaljukitses H. Berliozil
Veenusega Sõnnis R. Rodgersil
Veenusega Veevalajas B. Smetanal
Veenusega Veevalajas G. Händelil
Veenusega Jääras K.Weillil

Merkuuriga Kaljukitses G. Puccinil
Päikese ja Uraaniga Skorpionis P. Abrahamil
Päikese, Veenuse ja Neptuuniga Kalades G. F. Händelil
Päikesega Amburis R. Shchedrinil
Päikese ja Pluutoga Amburis C.F.Zelteril
Päikese ja Veenusega Kalades F.Chopinil

Chironiga Veevalajas R. Leoncavallol
Chironiga Kaljukitses G.B.Pergolesil
Ceresega Skorpionis J.Straussil (jun)

Ceresega Veevalajas E.Humperdinckil
Kuutõususõlmega Veevalajas R. Leoncavallol
Kuutõususõlmega Jääras E. Elgaril

Musta Kuuga Veevalajas G.Donizettil
Musta Kuuga Skorpionis R. Wagneril
Musta Kuuga Kaljukitses G. Puccinil
Musta Kuuga Kaljukitses A. Hatchaturjanil

Poseidonil on enam vähem kõikide planeetidega ühendused, üksikühendused aga Uraani ja Marsiga. Saja kümnest heliloojast oli kõige enam Poseidoniga ühendusi Päikese, Veenuse ja Neptuuniga - kuuel korral.
Mitmel juhul on ta ühenduses korraga mitme planeetide ühendusega, näiteks P.Abrahamil on ta koos Päikese ja Uraaniga Skorpionis. G.F.Händelil on Kalades 6 mere-asteroidi ning Päike ja Neptuuni konjunktsioon, lisaks veel tema taevane nimekaim - Handel. Terve märk seega toimib inspireerivalt koos Päike-Neptuuniga läbi selle märgi. See peaks hästi kajatuma tema loomingus. Händeli loomingus on peale ooperite veel ajaloo-ja piibliainelised oratooriumid - “Iisrael Egiptuses”, “Messias”, “Simson”, “Juudas Makabeus”. Need iseloomustavad hästi nii Kalade märki kui Neptuuni printsiipi. Nii võib otsida ja leida pea iga helilooja juures hästi iseloomulikke seosed tema teostes mõne märgi või planeediühenduse ja nende asteroididega.

Leidub samuti ühendusi mitmete teiste mere-asteroididega, näiteks F.Leharil on ühendus koos Jupiteri, Nymphe ja Thetisega Kaksikutes. M.K.Oginskil on Poseidoni konjunktsioonid Undina ja Scyllaga Sõnnis. J.Sibeliusel on kaks merejumalust koos – Poseidon ja Oceana Amburis, sinna lähedale jääb veel Jupiter. Vast kõige tugevam on Poseidoni osa kaardis C.Saint-Saensi`l - ühendused Merkuuri, Marsi, Susanoo, Stormi ja Nymphega Skorpionis.

Poseidonil on ühendusi heliloojate auks nimetatud asteroididega. Näiteks ühendus Bachi`ga ja Berlioz`iga, viimasel veel samas Veenus ja Chiron. Ning Mendelssohniga ja Bruckneriga.

Poseidoni esinemissagedus märkides andis aga sellise pildi, et mäekõrguselt teistest märkidest oli Poseidonit 110-l heliloojal Veevalajas tervelt 38 juhul. Ja sealjuures tegi ta 14 korral ühenduse kas planeedi või Chironi, Cerese, Kuusõlme ja musta Kuuga. Teisel kohal oleks Kaljukits, selles märgis esines Poseidonit 25 korral, sellele järgnes Ambur 13 korraga. Puudus aga Poseidon Lõvis ja korra oli ta Kaaludes ning kahel juhul Vähis ja Neitsis. Millega seletada seda, et Poseidon eelistas just Veevalaja märki?
järgneb...
MDKDBOFD

kolmapäev, 8. oktoober 2008

Sügis 2008



Järg artiklile - Saturni ja Uraani opositsioon, kronoloogiline ülevaade.
Meid ootab siis ees järgmine pikem vastasseisude periood, eelnevat arvestades, peaks korduma põhiliselt samad märksõnad ja samalaadesd sündmused. Eks elu näitab, kuipalju see nüüd paika peab. Alguse sai praegu kehtiv tsükkel aga 13.veeb. 1988.a., siis kohtusid Saturn ja Uraan 29-s Amburi kraadis. Kokku oli kolm täpset ühendust, viimane oli 18.okt.1988 27.49 Ambur. Pean neid kraade olulisteks, ütleks et isegi eriliseks, sest samas kraadis liigub praegu Pluuto ja ka Galaktika tsenter on seal lähedal. Tsükkel lõpeb 2032.aastal, kui toimub uus Saturni ja Uraani ühendus 28. Kaksikutes.
Uue tsükli tõusva faasi kvadratuur toimus 1999-2000, siis Saturn Sõnnist tegi kvadratuuri Uraanile Veevalajas.


04. nov. 2008 Saturn 18:58 Neitsi – Uraan 18:58 Kalad R
05. veb. 2009 Saturn 20:39 Neitsi R – Uraan 20:39 Kalad
15. sep. 2009 Saturn 24:43 Neitsi – Uraan 24:43 Kalad R
26. apr. 2010 Saturn 28:46 Neitsi R – Uraan 28:46 Kalad
26. jul. 2010 Saturn 00:25 Kaalud – Uraan 00:25 Jäär R


15. Septembri vastasseisu ajal tuleb Päikesel ühendus Saturniga
26. Aprilli vastasseisu ajal tuleb Jupiteril ühendus Uraaniga 26.Juuli vastaseisu ajal tuleb Marsil ühendus Saturniga ja Jupiteril Uraaniga
See viimane vastaseis tuleb õige pingeline, lisaks Marsi ja Jupiteri vastasseisule lisandub veel Pluuto, mis teeb mõlemile kvadratuuri, moodustub T-kvadratuur.


Selline suht pikk vastasseisude periood on siis meid ootamas. Neitsi-Kalade teljel oli juba taoline vastasseisude aeg – 1419-1420 ja ka eelmine nende kahe planeedi omavaheline vastasseis toimus Neitis-Kalad teljel. Vastupidine oli siis aga planeetide märgipositsioonid. Eelmine vastasseis algas 11-dast kraadist ja lõppes 24-da kraadiga, siis nüüd ta siis algab 18-dast kraadist ja lõpeb uue märgi esimeses kraadis. Selle järgi oletades võiks arvata, et paljuski hakkavad korduma eelmise vastasseisude ilmingud nii märkide omaduste kui planeetide printsiipide tasemel aga seda kindlasti juba uuel spiraalselt aste kõrgmal tasandil. Paraku on ikka nii, et rohkem jääb inimkonnale meelde need negatiivsed ja pahaendelised sündmused. Seda näitab ju ka kronoloogia. Ilusaid ja igati positiivseid sündmusi oli kindlasi ka (uued leiutused, algatused) kuid neid on kronoloogia palju vähem esile tõstnud ning ajalooraamatutes on neist palju harvem lugeda.


Otseselt planeetide seisud ei põhjusta iseenesest midagi, kõik on ikka kinni meis endis, meie mõtlemises ja tegudes. Kuigi on ka teissuguseid arvamusi, et ega ikka ei pääse rasketest seisudest, krahhidest ja muudest jamadest, vaatamata oma positiivsele mõtlemisele ja tegutsemisele. Mis tulema peab, see ka tuleb. Vastasseis vallandab need energiad, mis vajavad lahendamist ja kui inimkond seda õigesti ei tee või tegemata jätab, ongi häda ja jõledused käes.


Mitmed siin äratoodud ajaloonäited hakkavad korduma ka Saturni ja Pluuto ühenduste ja vastasseisude näidete puhul, mille kohta saab lugeda kunagi hiljem, on praegu koostamisel. Praegu pole see teema nii aktuaalne, kui lähenev Saturn-Uraan oma opositsiooniga.


Mida siis võiks prognoosida planeetide vastaseisudest lähtuvalt? 1.augustil 2008 toimus totaalne päikesevarjutus 9:32 Lõvis. Marss oli selleks ajaks jõudnud 18:25 Neitsi kraadi ja on opositsioonis Uraaniga. Kuna maailmasündmusi dikteerivad eelkõige suurriigid, siis vaadates näiteks USA kaarti, leiame, et Marsi selle kraadi lähedal on Ameerika must Kuu. Suurriik on sündinud Neptuuni-Chaose ja musta Kuu kolmikühendusega Neitsis ja see jääb horoskoobi 9 majja. Kas Ameerika püüab muule maailmale jällegi peale suruda oma ideloogilised arusaamad, toimuvad valguskartvad tehingud välismaal või midagi finantssfäärides. Sest lisaks Marsi lähedusele sünni Neptuunile on varjutuse päeval Veenuse opositsioon Neptuuniga.


Välistatud pole muudlaadi skandaalid ja kehvemal järjel olev rahvas võib alustada rahutuste korraldamist. See omakorda ei soosi lähenevat presidendivalmist. Oletan, et valimiste kampaania muutub kanditaatide jälitusaktsiooniks ja tulevad rängad heitlused koha pärast Valges Majas. Võitlus võimu pärast on valimistel alati olnud raevukad, kuid praegused valimised toimuvad täpse Saturni ja Uraani vastaseisu ajal, mis teevad selle eriti raskeks. Lisaks on valimispäeval Marsil täpne kvadratuur Neptuuniga. Veenus teeb läheneva ühenduse musta Kuuga Amburis. Võimatu pole ka ootamatused, tegemist ühelt poolt ikkagi Uraaniga.


Kuus päeva pärast uue Ameerika presidendi innaugaratsiooni toimub rõngas-tüüpi päikesevarjutus 6:30 Veevalajas. Toimub see veel Ühendriikide lõunasõlme lähedal. Saturn satub varjutuse kaardis singeltoni seisu, st. on üksikuna, teistes eraldi (horoskoop tehtud 26.01.2009 kell 07.56 GMT, Washington). Sellist kosmogrammi nimetatakse veel ka korviks, kus korvi sangaks on siis üksik planeet. Singeltonina asub Saturn kaardi MC-l, see viitaks, et uus president saab olema konservatiivsete vaadete ja hoiakutega. Eeldada võiks, et võidab vabariiklaste kanditaat. Lisaks Saturni-Uraani opositsioonile on Veenus, mis horoskoobis MC valitseja, koos Uraaniga. Peaaegu kaks kuud enne uue presidendi ametissevannutamist läheb Pluuto lõplikult Kaljukitse märki (27.11.2008). Pluuto ingressi kaardis on peamiseks Saturni ja Uraani vastasseis, Päikese, Merkuuri ja Marsi kolmikühendus Amburis, Veenuse ühendus Jupiteriga Kaljukitses, mis trigoonis Saturniga.


Suuriik Hiinal saab esimese ühenduse eel täis Saturni teine täisring. Kahe planeedi vastasseis toimub Hiina 7 ja 1 majade valdkondades nagu ka Eesti vana wabariigi kaardiski. Kas see tähendaks mõlema riigi puhul tema intediteedi ja välisuhete vahelisi muutusi, pingeid või uusi lahendusi toov.


Vene Föderatsiooni iseseisvuse kaardis on Saturni-Uraani oposisioon samuti esimese ja seitsmenda majade vahel. Ja Marss läheneb mustale Kuule Skorpionis.Enne seda ta teeb ühenduse (26.10) nataalse Pluutoga ja opositsiooni Veenusele. Mida sealt oodata võiks? Läheneb ka Jupiteri opositsioon nataalse Jupiterile. See seis juba kord oli kahel korral, veebruaris 2008 ja Jupiteri retroliikumisel Juuli viimasel nädalal. Nüüd siis tuleb kolmas kord ja peaks planeedi printsiibist lähtuvalt lahendma lõplikult selle vastasseisuga kaasneva.
Gruusia-Vene sõjaga seoses kerkis esile jutt, et Venemaa tahab taastada endise impeeriumi – NSVL aegu ja mõjuvõimu ning piire. Sellele leiab ehk viiteid ka sellest, et Saturn tegi sõja puhkemise ajal trigooni NSVL loomise kaardi Päikesele ja Moskvale. Marss aga tegi opositsiooni nataalsele Uraani ja Marsi ühendusele Kalades. Lähenemas on ta ka selle kaardi Kuutõususõlmele.


Eestit puudutab vastasseis samuti. Enne esimest täpset vastasseisu läheb Saturn üle Eesti Wabariigi AC (9.oktoobril 2008). Opositsioon saab olema riigi esimese ja seitsmenda majade valdkondade alal. 1. augusti Päikesevarjutus toimus vana kaardi Saturni peal ja 16. augusti Kuuvarjutus aga Uraani peal, pealegi oli ja on seal aspektühendust tegemas Neptuun. Viienda ja kuuenda majade valdkonnad saavad olema aktiviseeritud nende varjutuste mõjul, sest nende valitsejad on Saturn ja Uraan.
Esimene täpne Saturn-Uraan opositsioon toimub üsna riigi AC-DC telje lähedal.


Taasiseseisvuse horoskoobis esimene täpne vastasseis toimub 6-12 majatippudel. Saturn teeb siis läheneva sekstiili Pluutole ja Uraanil on veel orbiga lubatud trigoon Pluutole. Järgmised kaks vastasseisu juba puudutavad ka Marssi, sest siis on Saturn planeedist (Marsist) üle läinud ja on selle lähedal. Riigi 6 ja 12 majad on nii suured, et hõlmavad tervelt kahte märki. Ning Marss on neis mõlemis kaasvalitsejana tegev. Transiitse Saturni esimene täpne ühendus Marsiga saab toimuma alles 30. augustil 2009.


Pingeline tuleb ka aasta viimane kuu. Juba detsembri esimestel päevadel on Päikesel ühendus Merkuuri ja Marsiga Amburi esimese dekaadi lõpus. Kuul ühendus Veenuse ja Jupiteriga Kaljukitses. Must Kuu läheneb Pluutole. Jätkub Saturni opositsioon Uraanile. Ja kõik planeedid liiguvad direktiivselt. Ega sellist asja nii sageli polegi, et nad kõik liiguvad oma tavarada pidi. Kuu keskel toimib edasi Päikese ja Marsi ühendus. Merkuur on koos Pluutoga, Veenus läheneb Kuusõlmele.
Aasta viimasel päeval on Kuu koos Veenuse ja Neptuuniga Veevalajas, tehes kvinkunksi Saturnile. Merkuur on koos Jupiteriga.
Pingeline ja keerukas tuleb aastalõpp veel sellegi poolest, et transiitne Pluuto teeb kvadratuuri Wabariigi (1918) Marsile.


Vastasseis toob kaasa selle, et meie (inimkonna) teadus-tehnilised saavutused hakkavad rohkem leidma rakendust sotsiaal ja finantssfääride probleemide lahendamisel. Sügisene esimene vastasseis toob uuesti esiplaanile igivana küsimuste puntra: “Teadus religiooni vastu” samuti “jah või ei narkootikumitele”. “Reformaatorid” muutuvad aktiivsemaks võitluses teisitimõtlejatega. Mõnes mõttes korduvad möödunud sajandi 20-dad aastad. Mida aga 2009. aastalt oodata, sellest kunagi edaspidi.


Kuidas see periood üle elada? Kas meist igaühest sõltub midagi? Sõltub küll.Tuleb lihtsalt rahulikult eluga edasi minna, teades taevaseid mustreid ja mida need endast kujutavad, mida võivad kaasa tuua nii halvas kui heas mõttes. Ohte ja pingeid ette teades on alati võimalik sellele ette positiivsemalt häälestuda ja võtta asja nii nagu ta on, ilma paanikasse laskumata, ilma stressi ja depressiooni minemata. Üksikisiku tasandil tuleb ülevaadata oma tahtmised ja võimalused. Pole halba ilma heata! Kui vaid inimkond õpiks neist vigadest, mida ikka ja jälle tehakse.


Elati ju kõik eelmised vastasseisud üle ja liiguti eluga vaatamata tekkinud raskustele ikka edasi. Elame ka selle perioodi üle, kui asja rahus ja ilma liigset negativismi võttes edasi lähme.
Kronoloogiline ülevaate artikkel sai kokku kirjutatud selle aasta kevad-suvel. Sügisesed sündmused maailmas näitavad, et vastasseisu mõju on tunda juba mitmeid kraade (5-7) enne, kui toimub täpne oposistsioon. Selline mõju oli kindlasti ka varasemate vastasseisude eel, mis siin artiklis on jäänud välja toomata. Nüüdseks (sept. viimastel päevadel ja okt. alul) on juba olnud teada mitmeid ärevaid ja just paljuski Saturni-Uraani vastasseisule iselomulikke sündmusi. Otsustage ise.


Jõudemonstratsioonid mitmete riikide sõjamängudega vastase kodulävel (Vene laevastiku manöövrid Kariibi merel), võidurelvastuse hoogustumine, provokatsioonid Gruusias, finantsmaailma äkilised langused ja pankrotid.(Lehmani panga kokkuvarisemine on näha ka USA sünnikaardis). Ja mitte ainult panganduses, Itaalia lennufirma Italy Air pankroti äärel. Põhja-Korea tahe taaskäivitada oma tuumaprogramm, mitmed riigijuhid on teatanud tagasiastumisest (Jaapan, Iisrael), sagenenud on terroriaktid, pantvangi võtmised,vanglarahutused Mehhikos, mitmed rängad, paljude ohvritega liiklus- ja tuleõnnetused. Antisemitismi ja islamafoobia tõus Euroopas. Opositsiooni poliitikute peks ja laialiajamine Minskis. Inglise valitsuse lõhenemine. Piimapulbri skandaal Hiinas. Koolitulistamine Soomes, kus hukkus 11 inimest.Suurenenud on terroriaktid ja vägivald üle maailma.Spiooniskandaal Eestis. Keerulised ajad Wall Streetil ja terves finantsmaailmas, ja palju muud.

kolmapäev, 1. oktoober 2008

Saturni opositsioon Uraaniga - 3/3


20.sajandil toimus kaks vastasseisu. Eriti pöördelisi ja põhjalikke muutusi tõi kaasa 1918-20 oma. Need sündmused ja lahendused, mis siis toimusid, said alguse enne seda Saturni ja Uraani uue tsükli algusest. Toimus see esimesel korral 19. sajandi lõpus 2.jaan. 1897.aastal, siis Saturn kohtus Uraaniga 27-das Skorpioni kraadis. Viimane kolmas oli 9.sept. 1897.a. 25 Skorpionis. Ja esimene vastaseisu kraad Saturni jaoks (24 Lõvi) jäi sinna lähedale, tehes kvadratuuri konjunktsiooni kraadile Skorpionis. Arvan, et 1918-20 aastate sündmustele lisas omaltpoolt enne opositsiooni toimunud Satruni ja Uraani esimese faasi (arvestades lähteks ühendust 1897.a.) kvadratuur aastatel 1909-1910. See kruvis pingeid veelgi rohkem ülesse ja tulemuseks oli Esimene maailmasõda ja sellele järgnes riigipööre Petrogradis. Eriline oli veel enne vastasseisude perioodi aasta 1917, sest selle aasta jooksul toimus kokku 7 varjutust ja neist 4 olid päikesevarjutused.

01.okt. 1918 Saturn 24:14 Lõvi – Uraan 24:14 Veevalaja R
25. jan. 1919 Saturn 26:24 Lõvi R – Uraan 26:24 Veevalaja
13. aug. 1919 Saturn 00:08 Neitsi – Uraan 00:08 Kalad R
27. apr. 1920 Saturn 04:54 Neitsi R – Uraan 04:54 Kalad
07. jun. 1920 Saturn 05:40 Neitsi – Uraan 05:40 Kalad

25. Jaanuari vastasseisu ajal oli Marsil ühendus Uraaniga
1918 – okt.- Türklaste alistumine liitlasvägedele lõpetab sõja Lähis-Idas; Poola kuulutab end iseseisvaks
1918 – nov.- Saksamaa kuulutatakse vabariigiks, keiser põgeneb riigist
1918 – nov.- N.Venemaa tühistab Bresti rahulepingu ja alustab ettevalmistusi pealetungiks läände
1918 – 18.nov- Läti Rahvusnõukogu kuulutab Riia teatris välja iseseisva Läti Vabariigi
1918 – Island saab iseseisvaks riigiks
1918 – Jaapan okupeerib Vene ja Hiina kodusõja käigus Mandzuuria ja Siberi alad
1918 – toimub esimene Pan-Aafrika kongress
1918 – Euroopas levib nn. Hispaania gripp, mis nõuab üle 6 miljoni inimelu
1918 – Venemaal asutatakse komsomol
1918 – Austria astub välja Esimesest maailmasõjast. Saksa keiser põgeneb Hollandisse; vaherahulepe lõpetab Esimese maailmsõja (11.11.1918)

1918 – Jaan.- president Woodrow Wilson avaldab Neliteist Punkti, millega kinnitatakse õigust rahvuslikule enesemääramisele, millest saab tulevase rahuprotsessi alus Euroopas
1918 – Suurbritannias ühendatakse Kuninglik Lennukorpus ja Kuninglik Merelennuväeteenistus
1918 – Benjamin Hirschhorn (USA) saab patendi kotitee eest
1918 – New Yorgis paigaldatakse maailma esimene käsitsi reguleeritav kolme värviga valgusfoor
1918 – sept.- keiser Wilhelm II tunnustab Balti maariigi iseseisvust
1918 – 28.nov.- Narva lahinguga algab Vabadussõda
1918 – nov.- Eesti rahaühikuks saab Eesti mark

1919 – Suurbritannia annab Afganistaanile sõltumatuse
1919 – Suurbritannia-vastane ülestõus Egiptuses
1919 – Suurbritannia annab Iiri lõunaosale dominiooni staatuse
1919 – natsionalismi tõusu Hiinas – 4.mai liikumine – põhjustab rahvusvaheline toetus Jaapani nõudmistele Hiinas
1919 – Pariisi rahukonverentsil asutatakse Rahvasteliit
1919 – Saksamaal surutakse maha kommunistlike spartakistide ülestõus
1919 – Ungaris kehtestatakse lühiajaline Bela Kuni kommunistlik reziim
1919 – rajatakse Hollandi lennukompanii KLM, mis on vanim tegutsev lennufirma
1919 – Benito Mussoliini asutab fashistliku liikumise
1919 – esimene dirizaabel R-34 jõuab üle Atlandi
1919 – Indiast ja Hiinast saavad Rahvasteliidu asutajaliikmed; Jaapan saab püsiliikme staatuse
1919 – atendaadikatse Leninile juhatab sisse süstemaatilise bolshevikevastase opositsiooni likvideerimise – algab punane terror. Revolutsiooni õhutamiseks välismaal luuakse Kommunistlik Internatsionaal
1919 – algab Poola-Vene sõda (-1920); Suurbritannia annab Iiri lõunaosale dominiooni staatuse
1919 – Genfis asutatakse Rahvusvaheline Tööorganisatsioon
1919 – USA Senat lükkab tagasi Versailles` lepped ning keeldudes ühinema Rahvasteliiduga tõmbub isolatsiooni

1919 – asutatakse Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI)
1919 – juul.- Suurbritannia õhulaev R-34 ületab esimesena Atlandi ookeani, kaasas esimene piletita reisija, kes ookeani õhu teel ületanud
1919 – veeb.- Deutsche Luft-Reederei (Saksamaa) avab esimese igapäevase regulaarreisiliini
1919 – märts.- Lignes Aeriennes Farman (Prantsusmaa) avab esimese rahvusvahelise regulaarreisiliini
1919 – Thomas Cook on esimene reisiagent, kes pakub turistidele õhureise

1919 – rajatakse Eesti Punane Rist
1919 – april.- “Estonia” kontsertsaalis toimub Asutava Kogu avaistung
1919 – juul.- öösel kell 3 kirjutatakse alla sõjategevuse lõpetamise kokkuleppele eesti ja saksa vägede vahel
1919 – tööd alustavad kaks muusikakõrgkooli: Eesti Helikunsti Seltsi Tartu Kõrgem Muusikakool ja Estonia Seltsi Kõrgem Muusikakool
1919 – Asutav Kogu võtab vastu maaseaduse
1919 – Tallinnas peetakse Eesti esimene spordikongress
1919 – 1.dets.- toimub pidulik Tartu ülikooli avaaktus

1920 – Hiinas asutatakse Kommunistlik Partei
1920 – maavärin Hiina Gansu provintsis nõuab 200 000 inimelu
1920 – endised Saksamaa Aafrika valdused lähevad Suurbritanniale
1920 – Trianoni lepinguga tükeldatakse Ungari
1920 - Ameerika Ühendriikides saavad naised hääleõiguse
1920 – Keeluseaduse kehtestamine USA-s viib organiseeritud kuritegevuse tõusule
1920 – Ameerika Ühendriikides patendeeritakse püstolkuulipilduja
1920 - Pittsburgis alustab tööd maailma esimene planeeritud saatekavaga raadiojaam
1920 – John Thompson (USA) konstrueerib esimese automaatpüssi, mis saab tema järgi ka nime

1920 – Hitler esitab Münhenis natsionaalsotsialistide programmi
1920 – Venemaal võetakse vastu GOERLO plaan
1920 – Antwerpeni suveolümpiamängudel tutvustatakse jäähokit, koos mängudega toimub ka esimene MM jäähokis (amatööridele)
1920 – luuakse esimene profiliiga – Ameerika Profijalgpallurite Assotsiatsioon-, mis 1922.aastal muudab nime Rahvuslikuks Jalgpalliliigaks (NFL)

1920 – 2.veeb.- öösel kell 00.45 kirjutatakse tartus alla rahulepingule Eesti Vabariigi ja N.Venemaa vahel
1920 – 30.märts.- ratifitseerimiskirjade vahetamisega Moskvas astub Tartu rahuleping jõusse
1920 – 7.juun.- Soome tunnustab Eesti Vabariiki de jure
1920 – 20.juul.- Tallinnas algavad Eesti esimesd meistrivõistlused kergejõustikus
1920 – 11.okt.- Paul Sepp rajab Tallinnas esimese teatrikooli – Draamastuudio
1920 – 27.okt.- Tartus asutatakse Eesti esimene naiskorporatsioon “Filiae Patriae”
1920 – 21.dets.- hakkas kehtima Eesti põhiseadus

Vastaseisude mõjul järgnes: bolshevikud võidavad Vene kodusõja, Lenin püüab stabiliseerida halvenevat Venemaa majandusolukorda piiratud kapitalismi sisseviimisega; Mongoolia kuulutas end Hiinast sõltumatuks; esmakordselt eraldatakse insuliin; asutatakse Itaalia kommunistlik partei; Hitlerist saab natzipartei füürer; Suurbritannia annab Egiptusele osalise sõltumatuse; luuakse Iiri vabariik; Stalin valitakse partei peasekretäriks; tekib NSVL; USA piirab immigratsiooni Kvoodiseadusega; 20-datel aastatel hakatakse USAs kasutama maksekaarte, mida nimetatakse “kliendiplaatideks”; iseseisvub Ecuador; asutatakse BBC; asutatakse Walt Disney Company. Eestis hakkab kehtima Ida-Euroopa kellaaeg
Peamised märksõnad oleksid jällegi sõjad ja vallutused, iseseisvumine, riigipöörded; millegi uue loomine, vana kadumine, millegi uue avamine või alustamine.

Uus Saturni ja Uraani tsükkel algas 3.mail 1942.a. 29.20 Sõnnis. Ja see oli nende planeetide ainus kord koos olla. Siis oli maailm Teise maailmasõja tallermaa. Kas sellel on mingi erilisem tähendus, et ainult korra oli konjunktsioon? Sagedamini toimuvad mitmekordsed ühendused ja seda planeetide retrograadse liikumise põhjusel. Enne 60-date vastaseisu oli Saturnil uue tsükli lähenev kvadratuur Uraaniga aastatel 1951-52. Saturn tegi aspekti Uraanile Kaaludest Vähki. Ka selle kvadratuurile järgnes ühe diktaatori lõpp (suri Stalin) ja mõningane pehmem periood. Teisalt algas juba enne kvadratuuri külma sõja periood.

01.apr. 1965 Saturn 11:37 Kalad – Uraan 11:37 Neitsi R
28. aug. 1965 Saturn 14:33 Kalad R – Uraan 14:33 Neitsi
24. veb. 1966 Saturn 18:07 Kalad – Uraan 18:07 Neitsi R
08. nov. 1966 Saturn 23:12 Kalad R – Uraan 23:12 Neitsi
06. jan. 1967 Saturn 24:24 Kalad – Uraan 24:24 Neitsi R

1.Aprilli vastasseisu ajal oli Marss-Pluuto ühenduses Uraaniga
24. Veebruari vastasseisu ajal oli Merkuur-Marss ühenduses Saturniga

Novembri-ja jaanuarikuu vastasseisu ajal oli Marss-Pluuto ühenduses Uraaniga ja must Kuu-Chiron ühenduses Saturniga. Kogu vastasseisude perioodi ilmestas tugevasti Pluuto ühendus Uraaniga Neitsis. Toimub see iga 110-130 aasta tagant, keskmiselt 127 aasta järgi. Nende kahe planeedi eelmine ühendus toimus 1850 Sõnnis ja veel varasem 1710-11 Lõvi lõpukraadides. Aspekt on väga suurte muutuste alguse käivitaja. Inimesed, kes sündinud selle aspektiga, omavad kaasasündinud globaalset mõtlemist. Järgmine ühendus toimub aastal 2103 Sõnnis

1965 – USA hakkab aktiivselt toetama Lõuna-Vietnamit Viet Congi vastu
1965 – Singapur astub välja Malaisia föderatsioonist
1965 – Suurbritannia annab sõltumatuse Gambiale
1965 – Lõuna Rodeesia kuulutab ühepoolselt välja iseseisvuse pärast seda, kui Ian Smith on tagasi lükanud brittide enamusvalitsuse nõude
1965 – Ferdinand Marcos haarab Filipiinidel võimu (-1986)
1965 – USA alustab kahemehe Gemini-programmi kosmose hõlmamisel; Marsi suunas saadetakse teele esimene sond Mariner 4; kosmonaut A.Leonov teeb esimesena jalutuskäigu kosmosesse; E.White on esimene ameeriklane avakosmoses
1965 – esilinastub “Helisev muusika” - suurima kasumiga muusikafilm läbi ajaloo
1965 – müügile tuleb esimene sublimatsioonikuivatamise teel saadud lahustuv kohv Nescafe Gold Blend

1965 – T.Angove (Austraalia) leiutab veinipaki
1965 – Corning Glass (USA) leiutab esimesed fotokroomklaasid, mida kasutatakse ka päikeseprillidena, sest need reageerivad valgusele
1965 – reisirongi keskmine kiirus ületab esmakordselt 100 miili tunnis (160 km/h), Jaapan

1965 – 6.juul.- Tallinnas avatakse esimene trolliliin – Estonia teater-Hipodroom
1965 – 7.juul.- avatakse rahvusvaheline turismiliin Tallinn-Helsingi
1965 – 19.aug.- asutatakse ENSV Riiklik Noorsooteater, peanäitejuhiks saab V.Panso
1965 – 21.dets.- tulekahju Tartu ülikooli peahoones

1966 – algab Hiina kultuurirevolutsioon
1966 – Anton La`Vei asutab Saatana kiriku
1966 – iseseisvuvad Botswana ja Lesotho Aafrikas
1966 – Prantsusmaa lahkub NATOst
1966 – Prantsusmaa alustab tuumakatsetusi Tuamotu saartel Vaikese ookeanis
1966 – rassirahutused USAs saavutavad riigi sisepoliitikas olulise koha
1966 – Viinis asutatakse ÜRO Tööstusliku Arengu Organisatsioon (UNIDO)
1966 – NSVL maandab esimese mehitamata sondi Luna 9 Kuul
1966 – Barclays Bank annab välja Suurbritannia esimese krediitkaardi

1966 – 30.mai.- Valdo Pant tuleb esimest korda teleekraanile saatega “Täna 25 aastat tagasi”
1966 – luuakse tallinna vanalina riiklik kaitsetsoon
1966 – asutatakse ENSV Looduskaitse Selts

1967 – Kuuepäevane sõda: Araabia riigid ründavad Iisraeli, kuid lüüakse kiiresti tagasi; Iisrael hõivab Siinai poolsaare, Gaza maakitsuse ja Golani kõrgendikud
1967 – Kagu-Aasia Rahvaste Assotsiatsiooni (ASEAN) loomine Jakartas
1967 – nn Koloneli reziim Kreekas kehtestab sõjaseisukorra
1967 – NSVL, USA ja Suurbritannia lepivad kokku tuumakatsestuste keelustamise kosmoses
1967 – Austraalia aborigeenidele antakse referendumi tulemusena kodakondsus
1967 – Suurbritannias töötatakse välja CAT-skanner, mis annab 3-dimensioonilisi pilte inimese keha sisemusest
1967 – Suurbritannias hakkab tööle Euroopa esimene värvitelevisioon, lõviosa esimese päeva saateajast sisustatakse Wimbeldoni tenniseturniiriga
1967 – Francis Chichester sõidab esimese inglasena üksi ümber maailma purjeka Gipsy Moth IV
1967 – The Lego Group (Taani) esitleb DUPLO-klotse; need on suuremad moodulklotsid, mis on mõeldud väiksematele lastele
1967 – C.Barnard (L-Aafrika) teeb esimese õnnestunud inimsüdame siirdamise
1967 – peetakse esimene Superkarika võistlus Ameerika jalgpallis

1967 – ilmuma hakkab populaarteaduslik ajakiri “Horisont”
1967 – tegevust alustab eesti Õpilaste Töömalev
1967 – Tartus avatakse “Vanemuise” uus teatrihoone ja uue teatrihoone avamine Pärnus
1967 – aasta jooksul viiakse kõik sovhoosid üle täielikule isemajandamisele

Selle vastasseisude mõjul toimus lähiajal: Ameerika väed lahkuvad Vietnamist; kommunistid vallutavad Saigoni, punased khmeerid haaravad Kambodzas võimu; kukutatakse S.Allende valitsus Tsiilis; Saddam Hussein haarab Iraagis võimu; sõjaväeline hunta haarab võimu Peruus; NSVL surub jõuga maha Praha kevadeks kutsutud liberaliseerimis katse; toimub kodusõda Ida-Pakistanis, mille tulemusena saab Bangladesh iseseisvaks riigiks; Angoola, Mosambiigi ja Rohuneeme saarte iseseisvumine Portugali võimu alt; Angola ja Mosambiigi kodusõjad; Egiptuse ja Iisraeli vahel toimus 6 päevane sõda; moemaailmas ilmus areenile miniseelikud.

Vastasseisude äratoomisel sai siis välja toodud väga erinevate valdkondade näited, ja mitte ainult negatiivse kallakuga, et oleks ülevaate mitmekesisus. Ja korduvad ka põhilised märksõnad, mis iseloomustavad Saturni-Uraani vastasseise: sõja alustamine ja selle lõpetamine, riigipöörded ja okupatsioonid, riikide iseseisvumised, sõjavägede reorganiseerimised, uued algatused ja uuendused, uute organisatsioonide või liitude loomine ja esmakordsed ettevõtmised, vana kadumine, uued leiutised ja nende edasirakendamine.
.....järgneb