kolmapäev, 29. märts 2017

Marss ja sõda - 2



Sajandite tagused sõjad
Mõningane valik peamistest sõdadest ja lahingutest. Alates Ameerika Kodusõjast vaatame igat sõda või lahingut taeva seisust lähtuvalt lähemalt.
Hastingsi lahing 14.10.1066.a. (kõik kuupäevad artiklis on ära toodud uue kalendri järgi). Normannid vallutavad Inglismaa ja Normandia hertzog William Vallutaja saab kuningaks. Ühiskond jagunes prantsuse keelt kõnelevaks ülemkihiks ja anglosaksidest alamkihiks. Marss 8 kraadi Amburis kvadratuuris Saturniga Neitsis ja Pluutoga Kalades. 

Jupiteril opositsioon Pluutoga Kalades 
Merkuuril ühendus  Sekhmetiga Skorpionis 
Kuu lähenemas Neptuunile Sõnnis 
Päikesel opositsioon Williamiga Jääras

Esimene ristisõda, paavst Urbanus II kuulutab selle välja 18.11.1095.a. Marss 18 kraadi Lõvis trigoonis Uraaniga Jääras ja seskvadratuuris Pluutoga Jääras. Viimase ühenduse enne Ristisõdade väljakuulutamist tegi Kuu ühenduse Uraaniga Jääras. Esimese ühenduse tegi Kuu Neptuuniga, seda võiks tõlgendada kui võõra usu allutamist, võõra rahava anastamist, mis aga osutus illusoorseks ja täitmatuks ülesandeks nagu ajalugu on näidanud. Pluutol ühendus Varunaga, tagas pika ajaloolise tuntuse ja mitmete järgnevate ristikäikude korduse.
Jupiteril ühendus Sekhmetiga Kaljukitses. Jupiter esindab siin mastaapsust ja kristliku religiooni esiletõstmist, tema üleolekut ja Sekhmeti abil teiste uskude (islam) hävitamist. Ixion Sõnnis opositsioonis Orcusega.

Lahing Kalka jõel 31.05.1223.a. Mongolid tungivad Venemaale. Vähemasti nii väidetakse aga on ka teissuguseid arvamusi, et seda pole olnud. Marss 19 kraadi Sõnnis kvinkunksis Ixioniga Kaaludes. Uraan - Neptuun kulminisatsioon – on täpses opositsioonis, Uraan Skorpionis.
Madisepäeva lahing. Oluline sündmus Eesti ajaloos. 21.09.1217.a. Marss 6 kraadi Kaksikutes. Marss siin nagu eriliselt välja ei paista. Pluutol ülitäpne ühendus Sekhmetiga Lõvis.

Jäälahing 5.04.1242.a. Kohaliku tähtsusega madin. Marss 2 kraadi Sõnnis ühenduses Musta Kuuga ja kvadratuuris Uraaniga Veevalajas. Päike  kvadratuuris Orcusega Vähis.
Jüriöö ülestõus 23.04.1343.a. Marss 0 kraadi Kalades sekstiilis Päikesega Sõnnis. Asteroid Tallinn ühenduses Põhjasõlmega Skorpionis. Kuu tegi esimese ühenduse Saturniga, viitab, et ülestõus on määratud nurjumisele ja kehtivat süsteemi ei õnnestu lõhkuda.

Kulikovo lahing 8.09.1380.a. Ajaloolased pole selles üksmeeles, kas lahing toimus vene vägede ja mongolite vahel või oli see hoopis vene vürstiriikide vaheline võimu jõukatsumine. Marss 7 kraadi Skorpionis opositsioonis Neptuuniga. Päikesel ühendus Uraaniga Neitsis ja opositsioon Erisega ning kvadratuur Musta Kuuga Amburis.
Grunwaldi lahing 15.07.1410.a. Ühendatud Poola-Leedu väed purustasid Saksa ordu väed. Marss 15 kraadi Neitsis kvadratuuris Pluutoga Kaksikutes  
Erisel ühendus Põhjasõlmega Jääras. 

Konstantinoopoli vallutamine (Istanbul) 29.05.1453.a. Marss 19 kraadi Vähis täpses ühenduses Varunaga, kvadratuuris Saturniga Kaaludes.Sekhmet sõlmedega kvadraturis, Ambur (põhjasõlm) -Kaksikud. Kuu on islami sümbol, asub Saatuse sõrme tipus, aluse teevad Jupiter Jääras ja Päike Kaksikutes. Need kaks planeeti saavad olukorra lahendada. Islam tekkis 7.sajandil ja Muhamedi esimene ilmutus Allahhilt olevat toimunud 20.augustil 610.aastal. Siis oli Neptuun ühenduses Merkuuriga Lõvis. Linna langemise ajal asus seal Pluuto. Islami Uraan Vähis ühenduses Veenusega ja Marss Vähi lõpus, linna langemisel asus sinna Uraan.

Pärtliöö veresaun 24.08.1572.a. Pariisis mõrvatakse kuninga ema Katariina di Medici kaastaeadmisel tuhandeid Prantsusmaa protestante (hugenotte). Marss 13 kraadi Skorpionis ühenduses Saturniga ja seskavadratuuris Neptuuniga Kaksikutes.
Kuul ühendus Sekhmetiga Skorpionis  
Neptuunil kvadratuur Pluutoga Kalades. Veretöö oligi seotud usuvabadusega (Neptuun) ja ususõdadega.

järgneb.....

kolmapäev, 22. märts 2017

Marss ja sõda



Kas sõjajumal Marss õigustab oma nime
Pühendatud kõikidele sõdades hukkunud inimeste mälestuseks

Mütoloogia
Sõjajumal Mars, Juno poeg, oli Rooma panteoni tähtis figuur. Romuluse ja Remuse, Rooma rajajate isana oli ta koos Jupiteri ja sabiinlaste sõjajumal Quirinusega üks kolmest peajumalast, keda austati Rooma Kapitooliumil. Mars oli abielus jumalanna Neroiga („Jõud“), keda vahel samastatakse Rooma sõjajumalanna Bellonaga. Mars arenes etruskide jumalast Marisest, kellel oli pigem põllunduslik kui sõjaline roll. Mars säilitas sideme põllundusega, eriti kui teda austati Mars Silvanusena või Mars Paterina (Isa Mars). Mars Paterina kaitses ta vilja haiguste ja halva ilma eest ning kindlustas selle kasvu ja küpsemise. Marsi peatempel oli Roomas Via Appial. Marsil oli altar ka Campus Martiusel (Marsi väljakul), mis oli Rooma sõdurite treeningupaik. Mars muutus maa valvurist sõjakaks jumalaks, nagu ka Rooma riik ise muutus uusi maid võites agressiivsemaks ja ambitsioonikamaks. Planeedi Marss traditsiooniline sümbol pärineb jumal Marsi noolest ja kilbist. Vanasti paiknes sümbolil mateeriat tähistav rist vaimu tähistava ringi peal, sümboliseerides loomingulist jõudu, mis surub oma tahet peale. Tänapäeval on rist asendatud iha tähistava noolega. On ka veel teistsuguseid seletusi.

Vanas-Kreekas oli sõjajumalaks Ares. Ta oli Zeusi ja Hera võitlushimuline poeg. Iliases on ta troojalaste poolel ja annab meestele vaprust võitluseks ahhaialastega ning ükskord koguni võitleb nende poolel. Ta oli julm ja vägivaldne – tema oma isa nimetas teda „kõige vastikumaks jumalaks“. Ares sarananes Rooma jumala Marsiga, ent on brutaalsem ja mitte nii tsiviliseeritud. Arest ei armastatud seetõttu, et ta võitles vaid enda hüvanguks. Tema õnnetu tüliarmastava loomusega ei käinud kaasas Athena strateegiline tarkus ning sõjajumala kohta üllatavalt kujutatakse Arest sageli kaotajana. Teda võitsid Athena, Diomedes, Herakles ja isegi Poseidoni pojad Otos ja Ephialtes, kes sulgesid Arese kolmeteistkümneks kuuks pronkspuuri, enne kui Hermes, teine Zeusi poeg, ta päästis.
Ares oli esimene olend, keda süüdistati mõrvas, sest tappis Poseidoni poja Halirrhothiose oma õe Alkippe vägistamise eest. Tema üle peeti kohut Ateenas areopaagil (Arese künkal), akropolist läänes, ning kohtunikeks oli kaksteist jumalat (hiljem mõistsid ateenalased seal kohut kõigi mõrvarite üle). Aresel oli Aphroditega kolm last: Harmonia, Phobos ja Deimos (Harmonia, Paanika ja Hirm). Aga isegi tema armastus Aphrodite, oma venna naise vastu, oli armukade armastus. Kui Aphrodite sünnitas Küprose printsile Adonisele tütre, võttis Ares kuldi kuju ning puksis Adonise surnuks. Ares oli lihtsameelne jumal, kes tormas lahingusse, huvitumata sellest, kes kaotas või kes võitis, peaasi, et veri voolas.

Kõige eredamalt väljendub Marss Jääras, Kaljukitses, Skorpionis ja Lõvis ning Amburis. Kaaludes ja Sõnnis on ta pagenduses, Vähis languses. Marss mundaanastroloogias omab palju printsiipe: avangardism, avantürism, agressioon, arsenal, rünnak, mäss, plahvatused, sõjaväelased, sõjamasinad, sõda, relvastus, raev, põlengud, röövimine, jämedus, jonnakus, metsikus, kaklus, katk, raud, teras, konfliktid, kriitilised olukorrad, verevalamine, vägivald, oponendid, politsei,  jms. Marss on ka riigi vajadus omada vaenlasi, väljendada oma agressiivsust, ühiskonnavastased teod, sõjaväe osalus riigivalitsemises.

Positiivsetena saab Marsiga seostada: sport, seiklused, tegutsemine, sõbralik mõõduvõtt, karastus, initsiatiiv, jõu rakendamine, mehisus, julgus, vaprus, esmaavastaja, seks, püüdlused, ehitamine, töökus, soojus jms.
Nüüd siis vaatame, kuidas Marss on käitunud sõdade väljakuulutamstel, sõja lõpetamisel ja suuremates lahingutes, riigipööretes,  ja mässudes ning rahukõnelustes. On ta olnud peamine tegelane või ainult kõrgemate jõudude käsutäitja ja elluviia. Arvan, et Marss saab niiöelda käsu (energeetilise infoimpulsi) kõrgematelt planeetidelt ja asub seda siis täide viima. Seda käsuliini näitavad siis aspektid. Ja käsk tuleb mite ainult kõrgematelt planeetidelt. Ka Jupiter ja Saturn võivad need käsuandjad olla. Peenmaailmas asi formeerub ja see realiseerub allilmas. Nii nagu üleval nõnda ka all. Sõda on tagajärg mitte põhjus. Sõda on valikute tagajärg. Aga enamasti valitakse see kõige hullem variant – sõda.

Näiteid on üksjagu palju. Mida rohkem näiteid ära toon seda kindlamalt saab väita, et Marsi osalus ja aspektid viivad lõpuks sõjani ja toovad kaasa suuri muutusi. Eeldan siis, et Marss peab olema disharmoonilistes aspektides nii mitmegi teiste planeetidega. Kuid ka harmoonilised aspektid sisaldavad endas varjatud negatevismi. Marss „peab“ olema kuri ja agressiivne, muidu ei oleks maailmas sõdu ja mässe? On ka erandeid kui sõda jääb puhkemata, näiteks Kuuba kriis.

Võtame alustuseks varasemate aegade sõjad ja lahingud. Kuna sõda on seotud suurema ulatusega „ettevõtmine“, siis see puudutab sageli laialdast tsivilisatsiooni heaolu ja valu, siis orbid on sageli suuremad kui üksikjuhtumi puhul arvestatakse. Näited seda ka kinnitavad. Arvan, et sõdade küpsemise ja algamise taga on ka need plutiinod, mis sarnased oma printsiibilt Pluutoga – Arawn (Arawan) nr. 15810, Orcus (90482) ja Ixion (28978). Aga ka sellised väikeplaneeid nagu Hathor (2340) ja Sekhmet (5381). Hathor astroloogias sümboliseerib ja esindab meie maailma kui ühte universumi osa, meie Päikesesüsteemi ja Sekhmeti printsiip on instinkt hävitamisele, ohjeldamatu raev. 

Hathor oli vanas Egiptuses mütoloogias emaliku ja lihaliku armastuse jumalanna, kes toitis inimkonda oma piimaga, oli lehmakujuline. Ta oli naiste kaitsja, kes aitas neil eostuda ja sünnitada, ning teda peeti vaaraode emaks. Veel on Harhori kohta kirjas, et ta oli Egiptuse taevajumalanna, päikesejumal Ra tütar. Ta põetas haigeid ja kandis surnud allmaailma.
Sekhmet, ka Sehmet või Sahmet (vägev) oli sõja, haiguse ja tervenemise jumalanna, kurjuse eest kaitsja. Teda kujutatakse metsiku, sõjaka ja hirmuäratava lõvipeaga naisena, kes kannab peas päikeseketast. Tema lõvisuust väljuvad kõrbetuuled. Ta on sõjakas jumalanna, kes kehastab kõrvetavat päikest. Ra maksab tema kaudu kätte mässulistele inimestele. Sehmeti hõõguv keha ja säravad nooled hävitavad kuninga vaenlasi. Ta võis tuua konflikte, epideemiaid ja surma, kuid preestrid võisid teda palvetega leebeks teha, nii et ta oma ähvardused tagasi võttis.

Veel olen kasutussse võtnud asterodi (897) Lysitrata (Lysitrate). Lysitrate on vana Kreeka kirjandusteostes naine, kes lõpetab sõja. Tegi ta seda Sparta ja Ateena Peloponnesose sõjas kavalal kombel – läbi naiseliku seksuaalsuse „streigi“. Samuti Bellona (28), ta oli vanarooma sõjajumalanna. Mars ilmus sõjaväljale koos Bellonaga, keda peeti nii tema naiseks, õeks kui ka tütreks.
Mitte vähem oluliseks on Kuu aspektid enne ja pärast sündmuse käivitamist. Kuu viimane ühendus enne sündmuse algust viitab sellele, mis tingimused ja olukord valitses. Kuu esimene ühendus aga sündmuse tulemusi. Seda on vahel raske lahti mõtestada aga proovida ju võib. Samuti peaks vaatama seda, millised aspektid teeb Kuu enne märgist lahkumist.

Kaardile võib lisada palju igasuguseid elemente aga siis tuleb teha valik, jätta kõrvale vähem olulised ja koondada tähelepanu peamistele. Siiski võiks lisada sellised „kurjad“ nagu Lilith (1181), Lucifer (1930) ja mõnda veel. Selles artiklis ma seda teen, lisan juurde mõningad, sest nad vägagi ilmekalt kirjeldavad antud olukorda. Samuti on kõnekad riikide ja linnade nimelised asteroidid ja printsiipide asteroidid - merendus, lennundus. Artikli koostamisel kasutasin kirjalõike ja sain inspiratsiooni mitmetest raamatutest, nimekiri on artikli lõpus.

järgneb...

neljapäev, 16. märts 2017

Narcissus - 2



Sigmund Freud (6.05.1856 – 23.09.1939). Narcissus 12 kraadi Neitsis XI majas kvadratuuris Kuuga Kaksikutes. Psyche ühenduses Saturniga Kaksikutes VIII majas. Saturn on T kvadratuuri tipuplaneet, aluse moodustavad Marsi ja Jupiteri opositsioon. Bogie ühenduses Skepticusega Kaksikutes.
Oscar Wilde (16.10.1854 – 30.11.1900). Narcissius 29 kraadi Vähis ühenduses Musta Kuuga opositsioonis Psychega (16) Kaljukitses. 

Ingmar Bergman (14.07.1918 – 30.07.2007). Narcissus 1 kraadi Amburis II majas ühenduses Pallasega kvadratuuris Uraaniga Veevalajas. Psyche Skorpionis trigoonis Pluutoga Vähis. Bogie (15495) ühenduses Ceresega Amburis. Tema andekusele filmi- ja teatrilavastamisel viitab Neptuuni täpne ühendus MC-ga Lõvis.

Üks ehe näide eneseimetlemisest on Norra massimõrvar Anders Breiviku lugu. Algul pani ta pommi lõhkema Oslos, et sellega tähelepanu sinna koonduks. Ise suundus Utoya saarele oma mõrvatööd tegema. Pärast seda sündmust ma tegin teatud ülevaate ka blogis, tuues ära mitmed seosed ja statistika hukkunute ja mõrvari sünastrilistest seostest.
Tema kosmogrammis asub asteroid Narcissus 25 kraadi Kaljukitses poolsekstiilis Päikesega Veevalajas. Kaljukitses asuvad ka Veenus ja asteroidid Bomben ning Psyche, kusjuures Veenus on Bombeniga ühenduses. Perenime kõlaliselt lähedane on asteroid Behring, mis ühenduses Pluutoga Kaaludes. Eesnimeline Andreas ühenduses Päikesega.

Oma võika terroriakti ajal (22.07.2011) jõudis asteroid Bomben täpselt nataali Narcissusele. Päeva Päike oli ühenduses Psychega ja nad tegid ühenduse nataali Jupiteriga Lõvis. Päeva Kuu Jääras tegi opositsiooni tema nataali Uraanile Skorpionis. Seitse päeva enne terrorit oli  täiskuu tema nataali Narcissiuse peal. Transiitne Behring ühenduses nataali Uraaniga. Transiitsed Narcissius ja Ixion omavahel ühenduses Amburis kvadratuuris tema nataali sõlmedega.

Eneseimetlejaid on läbi ajaloo olnud palju. Kes rohkem, kes vähem. Enamik poliitikuid või monarhe oma tähtsuse ja võimu näitamiseks peavad pildil olema. Näitamaks oma karismaatilisust, oma tähtsust. Vaatame mõnede poliitikute kaarte ja püüame ära arvata kuipalju on neis nartsismi tunnuseid.
Winston Churchill (30.11.1874 – 24.01.1965). Oli kahel korral Inglismaa peaminister (1940-1945 ja 1951-1955). Koloriitne isik, tuntud oma viski ja sigariga. Temal asub Narcissius 7 kraadi Kaaludes I majas täpses sekstiilis Päikesega Amburis. Saturnil Veevalajas V majas ühendus Psychega. Võimujanu näitab Pluuto ühendus asteroid Attilaga Sõnnis. Veenusel ühendus Hidalgoga Amburis. Tema mässulisele loomususele viitavad Uraani sekstiil Marsiga, Uraani kvadratuur Pluutoga ja opositsioon Saturniga.

Kunagise Jugoslaavia tegelik valitseja (1943-1980) Josip Broz Tito (25.05.1892 – 4.05.1980). Anakronistliku valitsemisstiiliga mees. See viis lõpuks Jugoslaavia lagunemiseni ja kodusõjani. Tema Narcissius on 14 kraadi Lõvis kvadratuuris sõlmedega. Psyche ühenduses Fanaticaga Neitsis. Sõjaväelase elukutsele viitab Päikese ühendus Pluuto ja Neptuuniga ja see ühendus kvinkunksis Uraaniga Skorpionis. Tito oli sõltumatu ja NL jaoks tülikas kommunist. Ta oli kompromissitu, Marsil kvadratuur Uraaniga ja Merkuuriga.

Peale Titot tuli võimule Slobodan Miloshevic (29.08.1941 – 11.03.2006). Teda süüdistas Haagi kohus Jugoslaavia kodusõjas toimunud sõjaroimades ja inimsusvastastes kuritegudes. Narcissius 4 kraadi Kaljukitses ühenduses Bogiega. Fanatica ühenduses Veenusega Kaaludes. Tema Päike on ühenduses hiljuti nime saanud kauge asteroidi Arawniga Neitsis. Arawn on printsiibilt nagu Pluuto.
Hispaania diktaator Francisco Franco (4.12.1892 – 20.11.1975), riigipea 1936-1975. Tema Narcissius on 27 kraadi Neitsis I majas. Kvadratuuris Merkuuriga Amburis. Fanatica ühenduses Musta Kuuga Skorpionis.

Hiina liider Mao Zedong (26.12.1893 – 9.09.1976), Kommunistliku Partei juht 1935-1976. Narcissius 19 Kaaludes ühenduses Saturniga. Teeb ka trigooni Veenusega Veevalajas. Tema kultuurirevolutsioon tegi suurt kahju kogu ühiskonnale. Suurem osa tema reformidest on hiljem hukka mõistetud. Paljude silmis oli karismaatiline isik aga teised pidasid teda suureks unistajaks ja dogmaatikuks. Asteroid Psyche 24 kraadi Amburis ühenduses Musta Kuuga. Ka Päikesel ühendus Musta Kuuga. Marsil ühendus Karmaga Skorpionis.

Natsi Saksamaa Luftwaffe juht Hermann Göring (12.01.1893 – 15.10.1946). Narcissius 29 kraadi Neitsis X majas ühenduses Karmaga kvadratuuris Merkuuriga Kaljukitses. Viide võimule, Agamemnon ühenduses Neptuuni ja Pluuto täpse ühendusega Kaksikutes. Hermann oli morfiinisõltlane ja kannatas puudulikust ainevahetusest põhjustatud pidev ülekaalu all. Jupiter Jääras IV majas opositsioonis Saturniga. Uraanil täpne ühendus Psychega Skorpionis.

Adolf Hitler (20.04.1889 – 30.04.1945), Saksamaa kantsler (1934-1945). Tema Narcissius 9 kraadi Kalades. Fanatica Skorpionis opositsioonis Neptuuniga. Siit tema illusoorsed plaanid ja arusaamad rahvustest. Psyche 3 kraadi Veevalajas kvadratuuris Päikesega. Asteroid Bogie, mis sümboliseerib „kurjast vaimust vaevatust“ on 20 kraadi Lõvis täpses ühenduses asteroid Moskvaga. Viha kogu Venemaa vastu, riiki siin sümboliserib Moskva. See ühendus opositsioonis Orcusega. Tema hüsteerilised esinemised ja käitumine tuleneb Fanatica kvinkunksist Merkuuriga. Oskus masse endaga kaasa minema, Veenuse ja Marsi täpne ühendus Sõnnis kvadratuuris Saturniga Lõvis.

Sütitavate kõnede ja propagandaoskusega oli ka natsi Saksamaa propaganda – ja haridusminister Joseph Goebbels (29.10.1897 – 1.05.1945). Narcissius 20 kraadi Skorpionis IV majas sekstiilis Fanaticaga Kaljukitses. Psyche 18 kraadi Kaaludes III majas trigoonis Neptuuniga Kaksikutes. Päikese ja Marsi keskpunklt on 9.45 Skorpionis, see kraad kvadratuuris Bogiega Lõvis. Võimujanu näitab ka Päikese ühendus Agamemnoniga Skorpionis.

Näitleja ja poliitik Arnold Schwarzenegger (30.07.1947). Narcissius 28 kraadi Vähis ühenduses Veenusega I majas. Marsil täpne ühendus Fanaticaga ja Uraaniga Kaksikutes.
Briti peaminister Tony Blair (6.05.1953), kelle valitsemisajal algas Iraani sõda. Narcissius 23 kraadi Skorpionis VI majas ühenduses Hidalgoga. Päikesel opositsioon Psychega Skorpionis. Pluutol ühendus Bogiega Lõvis. Teine Briti peaminister David Cameron (9.10.1966). Narcissius 23 kraadi Neitsis ühenduses Uraaniga XII majas. Marsil ühendus Psychega Lõvis XI majas.

Omaette vastuoluline isik on kunagine Gruusia poliitik Mihheil Saakashvili (21.12.1967). Narcissius 23 kraadi Kaaludes sekstiilis Merkuuriga Amburis. Neptuunil ühendus Bogiega Skorpionis.
Põhja-Korea praegune liider Kim Jong-Un (8.01.1983). Narcissius 25 kraadi Sõnnis trigoonis Musta Kuuga Kaljukitses. Psyche ühenduses Kuuga ja Fanaticaga Skorpionis. Bogiel ühendus Merkuuri ja Veenusega Veevalajas. Need ühenduses juba iseenesest viitavad tema olemusele, käitumisele ja maneeridele.
Türgi president Recep Tayyip Eerdogan (26.02.1954). Narcissius 4 kraadi Amburis kvadratuuris Päikesega Kalades. Psyche ühenduses Põhjasõlmega Kaljukitses. Fanatica opositsioonis Pluutoga Lõvis.
Eva Peron (7.05.1919), Narcissius 13 kraadi Amburis kvinkunksis Päike-Marss ühendusega Sõnnis. Tuntusele aitas kaasa Narcissiuse kvadratuur Varunaga Kalades, samuti Jupiteri trigoon Fanaticaga Skorpionis.

Suur oraator ja karismaatiline isik oli Fidel Castro Ruz (13.08.1926 – 25.11.2016). Narcissius 0 kraadi Kalades trigoonis AC-ga Vähis. Merkuuril ühendus Psychega Lõvis.Kuul ühendus Fanaticaga Kaaludes, siit tema emotisonaalsed ja sütitavad kõned.
Rumeenia president Nikolai Ceausescu (26.01.1918 – 25.12.1989). Narcissius 7 kraadi Amburis sekstiilis Päikesega Veevalajas. Fanatical ühendus Kuuga Vähis ja Psyche asus Skorpionis kvadratuuris Saturniga.
Viimane SDV kommunistist liider Erich Honecker (25.08.1912 – 29.05.1994). Kuulus ja tuntud on tema plakat suudlus L. Brezneviga. Narcissius 3 kraadi Kaaludes ühenduses Bogiega. See paar on trigoonis Saturniga Kaksikutes.
Itaalia sõjaaegne liider Benito Mussolini (29.07.1883 – 28.04.1945). Narcissius 17 kraadi Amburis opositsioonis Marsiga. Fanatica ja Bogie täpselt omavahel ühenduses Kaksikutes. Psychel ühendus Põhjasõlmega Skorpionis.
Näitlejad ja lauljad ei saa kuidagi olla tagaplaanil. Kui sind pole ajakirja esikaanel, tv-s või reklaamis, siis pole sind ka olemas. Ei osteta sinu plaate ega käida ka kinos. Nende kohta näiteid toon kunagi hiljem ära.

reede, 10. märts 2017

Narcissus



Vana-Kreeka mütoloogias oli Narkissos (asteroid Narcissus 37117) Boiootias asunud jõe Kephisose ning nümf Liriope imekaunis poeg. Paljude teda armastanud surelike ja surematute hulgas oli ka nümf Echo, kes vaikselt vastuarmastuseta lõpuks kurbusesse suri ja temast jäi järele vaid tema häälekaja. Seepeale määras hüvitusjumal Nemesis, et Narkissos jääb elu lõpuni imetlema oma tiigis paistvat peegelpilti. Lõpuks Narkissos suri, muutudes lilleks, mis kannab tänapäevani tema nime.
Vikipedia:

Nartsissism tähendab enesearmastuse, -imetlemise ja enda veetlusjõu suunamist iseendale. Terve, normaalse nartsissismiga inimesel pole vajadust enesearmastust teiste peal välja elada, neid halvustada või näidata tühistena. Nartsissism võib muutuda ka vormilt haiglaslikuks: sel juhul on tegemist nartsisstliku isiksushäiret kandva inimesega. Häire tunnuseks on sisemise tühjusetunde ning alaväärsuskompleksi kompenseerimise püüe teiste inimeste alavääristamise kaudu. Psühhoanalüüsis käsitletakse nartsissimi mõistet teisiti. Selles vaadeldakse inimese tavapäraseid omadusi ja tema kõrvalekaldeid kõigest, mida üldjuhul peetakse normaalseks. Terve nartsissism tähendab inimese visioone ja arusaamasid iseenda suhtes. Üldisemas tähenduses peetakse nartsissismi all silmas ikkagi mingisugust häiret.

Mõiste „nartsissism“ sündis psühhoanalüüsi arengu käigus. Psühhiaatriasse ja psühholoogiasse kinnistus see mõiste Sigmund Freudi artiklist Zur Einführung des Nartsissmus (1914). Freud mainib, et termini "nartsissism" autoriks pole ta ise vaid ta laenas selle mõiste Paul Näckelt. Esmakordselt kirjeldas Freud nartsissislikku isiksustüüpi alles 1931. aastal ja seda loetakse ka nartsissliku isiksushäire esimeseks kirjelduseks.

Nartsissismi tuleks pidada inimese kõige tähtsamaks positiivseks omaduseks. Terve, normaalse nartsissismiga inimesed on enesekindlad ning seesmiselt tugevad. Terve nartsissismiga inimesed on suutelised looma vastastikku rikastavaid inimsuhteid ja leidma elus meelepärast tegevust. Selline inimene tunneb enda tugevusi ja nõrkusi ning seepärast pole tal vajadust ennast või oma andeid kunstlikult esile tõsta. Nad ei halvusta teisi inimesi. Tervet nartsissismi kandva inimese soov eneseteostuseks on ka tema elutahtelise ellusuhtumise eelduseks, neil on rikas tundeelu, nad on võimelised tundma tugevaid tundeid ning suutelised innustuma mitmesugustest asjadest.

Kindel enesehinnang võimaldab sellisel inimesel vajadusel hakkama saada üksiolemisega, nartsissism aitab tal läbi tulla teistest elu raskustest ja kriisidest.
Nartsissistliku isiksushäirega samaväärt kahjulikuks omaduseks võib pidada ka normaalse nartsissismi puudumist. Terve nartsissimi puudumine avaldub reeglina kehvas enesehinnangus: sellist inimest kimbutab pidev alaväärsustunne. Tervest nartsissismist ilmajäetud inimese vildakat kuvandit iseendast ei suuda parandada ka õnnestumiste kaudu saadud positiivsed kogemused. Normaalse nartsissismi puudumist on teraapia abil võimalik ravida. Raviprotsessis käsitletakse muuhulgas empaatiavõimet, oskust teisi aktsepteerida ning neist hoolida .

Terve nartsissism sünnib lapsepõlves koos mina-mõistega ja areneb ümbritsevast keskkonnast saadud positiivsete kogemuste ja nende kahe omavahelise tugevdava koosmõju tagajärjel. Vahel võib inimese sisemine nartsissistlik tasakaal muutuda ka ebastabiilseks. Halvimal juhul võib selline tasakaalutus viia inimese nartsissistlikku masendusse, millest omakorda võivad tekkida erinevad sõltuvused, sealhulgas ka nartsissistlik totaalne häbitunde kadumine.

Tuntud soome teleajakirjaniku Mirja Pyykkö arvates on nartsissiste olnud alati, igasugustel aegadel, kõikides etnilistes rühmades, kultuurides, ühiskonnaklassides ja ametites ning neid on olnud mõlemast sugupoolest. Eriliselt vaimustab taolisi inimesi võimalus saada kasutada võimu teiste inimeste üle.

Markku Salo arvates iseloomustab nartsissistlikku iseloomuhäirega inimesi soov teiste inimestega manipuleerida. Kui nartsissistil pole võimalik oma tahtmist läbi suruda heaga siis võtab ta kasutusele märksa räigemad meetodid: hakkab ähvardama, santažeerima, kirjutama erinevaid kaebekirju ning avaldusi politseisse, tegelema pealekaebamisega. On tüüpiline, et ta moodustab oma „õukonna“, mille liikmeid hoiab ta rahulolevaina mitmesuguste altkäemaksude abil. Nende suhtes, kes tema „õukonnast“ välja langevad, kohaldab ta alati erinevaid repressioone. Salo mainib, et tüüpiliselt on nartsissisti mänguväljakuks kohtuvõimu asutused ning sellega seotud ametkonnad nagu näiteks politsei. Ametiisikud kujutavad nartsissistide jaoks vaid vahendeid oma tahtmise läbisurumisel. See on ka põhjuseks, miks nad suhtlevad igasugu ametnikega märksa sagedamini kui muud inimesed keskmiselt. 

Nartsissist mõtleb välja erinevaid näilisi probleeme ja seetõttu on ta suuteline riidu alustama ka täiesti üksi, ilma teise osapooleta – seda kõike ikka vaid selleks, et ta saaks kehtestada kontrolli kellegi teise inimese üle. Kohtuprotsessideks valmistudes kogub ta tohutul hulgal asitõendeid ning tassib kohtusaali kõiksugust muud tema arvates protsessimise tarvis vajaminevat materjali. Reeglina on sellised inimesed erakordselt sõnavalmid ja oskavad tavatult osavalt seletada oma nägemusi. Leidliku sõnaseadmisega on nad suutelised välja mõtlema ning konstrueerima igasugu „tõdesid“ ning kavalasti välja mõeldud kuid sisult valelikke/näilikke „asitõendeid“. Selline inimene on valmis ükskõik milleks, et tal õnnestuks kohtuvaidlus iga hinna eest võita, sest vaid see võimaldab tal säilitada ülimuslikkuse kuvandit enda suhtes. Häirik võib alule panna üha uusi kohtuprotsesse, seda ka kohe vahetult pärast eelmise kohtuistungi lõppemist. Tema esmaseks eesmärgiks ongi vastaspoole hävitamine.

Juhtimisteaduse ja organisatsiooniteooria professor Pauli Juuti arvates võib töökohal juhi toolil istuv nartsissistlik ülemus muutuda teiste jaoks tõsiseks probleemiks juhul kui ülemus on hakanud endale ette kujutama, et tema ongi muutunud kogu organisatsiooni kehastuseks ning seetõttu on ta end asetanud teiste ülapoolele.

Psühhopaadi võrdkujuks võiks pidada Molieri  Don Juani: mees hurmab, vägistab ja tapab ilma mingite süümepiinadeta. Oscar Wilde`i Dorian Gray portree nimitegelane on õudusromantilist pärimust kandev nartsissist. Maria Jotuni raamatus Kõikuv maja on abielumees Eero omakorda hingeliselt tühi kodutürann. Ingmar Bergmani filmis Fanny ja Alexander õnnestub saatanlikul piiskopil peaaegu ära rikkuda filmi nimitegelaste muus osas õnnelik lapsepõlv.
Vikipedias äratoodud artiklis Freudil ja Wildel ning Bergmanil endil on Narcissius nende horoskoopides järgmiselt.

järgneb...