kolmapäev, 26. november 2008

Makemake



Suvel 2005 sai maailm teada, et on avastatud tervelt kolm uut väikeplaneeti. Planeedid ise avastati varem ja kuni teatamiseni tegeleti nende planeetide parameetrite täpsustamistega, kontrolliti orbiite ja täpsustati muid andmeid. Üks siis avastatud väikeplaneedist oli Makemake. Nüüd, kus talle on antud ka nimi, tema mõju hakkab üha selgemini toimima.
Kääbusplaneet Makemake 2005FY9 (136472) avastati 31.03.2005.


Tema peamised astronoomilised parameetrid on:
afeel 53.074 au
perifeel 38.509 au
inklinatsioon 28.96 kraadi (nurk taevakeha orbiidi tasandi ja Maa orbiidi tasandi vahel, ulatusega 0 -180 kraadi)
orbiidi ekstsentrilisus 0.159
diameeter 1300-1900 km
orbiidi periood 309.88 aastat, ehk ca 310 aastat


Avastamise päeval asus ta 20.15 Neitsis, oli retrograadne ja tegi täpse sekstiili Saturnile Vähis ja väga täpse kvinkunksi Erisele. Discoveryl konjunktsioon Merkuuriga Jääras, Päike oli just sealt üle läinud. Opositsiooni Makemakele teeb veel Pandora. Avastamise au kuulub meeskonnale, kes varem on avastanud Sedna, Orkuse, Erise ja Quaoari ning palju teisi kaugeid taevakehi, milledel veel puuduvad nimed. Juhib seda meeskonda Michel E.Brown. Temal asub Makemake 7.1 Lõvis ja konjunktsioonis Discoveryga!!! Kes veel oleks pidanud selle väikeplaneedi avastama kui mitte tema?? Ja avastamise ajal tegi avastamise Discovery-Merkuur Jäärast ilusa trigooni Browni nataali Makemake ja Discovery ühendusele Lõvis.Veel on temal Makemakel sekstiil Jupiteriga.
Meeskonda kuulusid veel C.Trujiillo, kellel on Makemakel kvinkunks Veenusega, väga täpne opositsioon Damoclesega ja Discoveryga Veevalajas. Kolmanda meeskonna liikme kohta on teada ainult sünniaasta (1960), siis oli Makemake Lõvi märgi alguses. Huvitav oleks lähemalt vaadatata, kus asusid ja milliseid aspekte tegid teised nende poolt avastatud planeedid nende kaartides. See lausa omaette teema, mis pikema artikli mõõdu välja annab. Uute planeetide avastuse teatamise päeval (29.07.2005) tegi Päike konjunktsiooni Browni Discoveryle!!! , ühtlasi trigooni ka avastmise Discoveryle endale. Veel oli sellel päeval Makemakel kvadratuur Pluutoga ja kvinkunks Erisega. Huvitav on veel fakt, et Rapa Nui saar avastati lihavõtte pühade ajal ja Makemake avastati samuti natuke enne seda püha.


Makemake on Rapa Nui (Lihavõttesaar) peajumal, kes lõi inimesed ning andis neile igal aastal süüa, ajades merelinnud lähedusse pesitsema. Igal aastal sai üks saare pealikutest keeruka tseremoonia käigus Makemake ehk Linnumehe maapealseks elavaks kehastuseks. Ta riputas püha muna oma onni,ajas pea paljaks ja palvetas, et austada Makemaket ja innustada muna toitu tooma.
Orongo pühapaigas kujutavad koopajoonised Makemake koljumaski, tema naise Haua häbet (viljakusesümbol), fregattlind-jumalat Viekanat ning püha Linnumeest.
Austamistseremoonia.
Orongos kogunesid hõimud ootama merelinde, kes pesitsesid saartel igal aastal. Head ujujad läksid oma pealikule esimesi mune korjama, aga teised lugesid ja laulsid loomismüüte, milles nad olid lihtsalt jumalate „paadid“.


Lihavõttesaar (hisp.k. Isla de Pascua) on vulkaaniline saar Vaikse ookeani idaosas Polüneesias; pindalal 165 km2. Võrdluseks, et meie Vormsi on väiksem (92km2) ja Muhu saar on suurem (200 km2). Saare avastas hollandlane J.Roggeveen (1659-1729) lihavõttepühal 5. aprillil 1722.Ülemaailmse tuntuse tagab saarele ca 10 m kivikujud. Lihavõttesaar on üldse üks müstiline koht. Nimelt on tema maakera vastaspunktiks Tiibetis asuv püha mägi Kailas. Ja üle maailma asuvad pühapaigad on läbi kindlate vahemaade seotud selle saarega. Ühe versiooni järgi asus kunagi iidsetel aegadel seal Maa esimene ajalooline Põhjapoolus. Seda lähemalt kõike paari lausega ära ei seleta ega tutvusta, aga nüüdseks on ilmunud eesti keeles Ernst Muldashevi raamat „Läkitus iidsetelt inimestelt“ esimene raamat Jumalate linna otsingul, kus pikemalt sellest kõigest juttu. Raamatu teises köites on juttu Nepaali pealinnas asuvatest stuupadest. Üks neist, Swayambhunathil on kujutatud kõikenägevad silmad, mis on suunatud Kailase suunas ja teine stuupa Boudhanathi silmad aga suunatud Lihavõtte saare suunas. Lugesin seda paar aastat tagasi venekeelses väljandest, nüüd saab seda teha ka eesti keeles.


Makemake asus siis 9.52 Kaalude märgis koos teise kääbusplaneedi Haumeaga (7.12 Kaalud). Üheskoos oldi opositsioonis Merkuuriga. Avastamise asteroid Discovery oli kvadratuuris Pandoraga.
Saare avastajal endal on Makemakel mitmed väärikad aspektid. Konjunktsioon Jupiteriga Lõvis, kvadratuur Saturniga, trigoon Põhjasõlmega. Makemake on koos Haumeaga ja selline ühenduste jada kordub veel teisteski märkides, millest lähemalt allpool.
1888. aastal Tsiili alustas Lihavõttesaare koloniseerimist. Sellel aastal oli Makemake Jäära lõpukraadises ja olulisi aspekte kaugemate planeetidega ei teinud.


Vaikse ookeani regiooni on uurinud mitmed kuulsad ja tuntud maadeuurijad-meresõitjad. Esimesena jõudis ookeani kallastele hispaanlane V.N.de Balboa 30. septembril 1513 aastal, seda Panama maakitsusel. Ta nimetas selle Lõunamereks (Mar del Sur). Siis oli Makemake 6 Kaljukitses tehes konjunktsiooni teisele kääbusele – Ceresele. Veel oli Makemake trigoonis Veenuse ja Jupiteriga. Balbaol endal oli arvatavasti Makemakel trigoon Saturniga, sekstiilid Quaoari ja Chaosega. Kuna teadmata on tema sünnikuu, siis enam täpsemalt Makemake aspekte ei saa määrata.


Nimetus Vaikne ookean pärineb F. de Magalhaesilt, kes esimesena ületas ookeani oma ümbermaailmareisil 1520-22. Selle reisiga tõestas ekspeditsioon Maa kerakujulisust ja ühtse maailmamere olemasolu. Makemake oli siis Kaljukitse märgi keskel. Vaiksele ookeanile jõudis Magalhaes novembri lõpus 1520 aastal. Ainsa aspekti tegi Makemake Uraanile ja see oli trigoon. Magalhaesil endal on sünnikaardis (sünd. kevad 1480) Makemakel mitu olulist aspekti. Esiteks konjunktsioon Neptuuniga Amburis, sekstiil Chaosega ning kvinkunks Jupiteri ja Põhjasõlme ühendusega Vähis. Magalhaesi ümbermaailmareisi lõpetas tema kaaslane J.S.Elcano 6. septembril 1522. aastal. Reisi lõppedes oli Makemakel konjunktsioon Jupiteri ja musta Kuu ühendusega Kaljukitses. Elcano sünniaeg on täpsemalt teadmata, kusagil 1486/87. Makemake asus neil aastatel Amburis. Suur meresõitja ise hukkus Filipiinide saarestiku Mactani saarel kokkupõrkes kohalike elanikega 27. aprillil 1521 aastal.Siis oli Makemake trigoon Päikesele ja sekstiil mustale Kuule.


Ookeani lõunaregiooni on uurinud veel itaalija meresõitja Alessandro Malaspina, kellel sünnikaardis on Makemakel vägevad aspektid. Päikesel konjunktsioon Marsi ning Makemakega Skorpionis ja ühendus teise Vaikes ookeani rahvaste jumala – Haumeaga. Veel on Makemakel sekstiil Jupiteri-Pandora ühendusega Neitsis, trigoon Uraani, kvadratuur Neptuuniga. Veel teinegi mees, kes uurinud Vaikese ookeani regiooni, on samal aastal sündinud (1754) shotlane Archibald Menzies. Temal on Makemakel samuti konjunktsioon Haumeaga ja trigoon Uraani-musta Kuu ühendusega Kalades ja kvadratuur Jupiteriga. Veel on sealkandis uurimist teostanud prantslane Marc-Joseph Marion du Fresne(sünd.1724), kellel on Makemakel olulised aspektid – kvadratuurid – Saturni, Varuna ja Chaosega (kaks viimast on omavahel konjuktsioonis Vähis). Makemake on ka siin ühenduses Haumeaga Skorpionis.


Polüneesia uurija Fletcher Christian (sünd. 1764), kes osales William Blihti kuulsal reisil laevaga „Bounty“, on Makemakel ainult täpne trigoon Jupiteriga ja samuti ühendus Haumeaga Skorpionis.
Teisena ümbermaailmareisi teinud inglasest meresõitja Francis Drakel on Makemakel palju aspekte. Esiteks konjunktsioon Pluutoga Veevalajas, trigoon Saturniga, opositsioon Uraaniga, sekstiil Neptuuni ja Chaosega. Oma reisi alustas ta novemberis 1577. Makemakel lähiplaneetidega aspekte ei olnud, kahekraadise orbiga olid kvadratuur Chaosega, sekstiil Damoclesega ja trigoon Varunaga.


Tuntud on norralasest etnograaf ja seikleja Thor Heyerdahli ekspeditsioon balsaparvega „Kon-Tiki“ üle Vaikse ookeani.Tsitaadis „Oskamatu ümberkäimine tsivilisatsiooni viljadega rikub looduse tasakaalu“ on kogu selle mehe, kes oli samaaegselt nii nüüdisaja edumeelne teadlane kui ka Looduse vägevuse ees kummardav ning Taevast ja Ookeani jumalustena austav metslane, elumoto. Temal on Makemake trigoonis Päikesega, kvadratuur Varunaga. Ekspeditsioon algas 28. aprillil 1947.aastal. Makemakel kvadratuur Merkuuriga, trigoon Damoclesega. Sellest merereisist võtsid osa veel Bengt Danielsson, kellel on Makemake kvadratuur Saturniga, trigoon Damoclesega.
Ekspeditsiooni liige Knut Hauglandil on Makemakel kvinkunks Pandoraga. Neil kahel ei ole Makemake eriliselt väljendunud, sisuliselt põlvkondlikud aspektid ainult.


Et leida Makemake prinsiibi põhimõtted on olemas mitu varianti. Seda saab otsida näiteks läbi avastamise horoskoobi. Nii nagu ma kirjeldasin seda Quaoari ja Varuna kohta käivates artiklites. Teine võimalus on leida Makemake kõige sagedasemad esinemised, tüüpsituatsioonid läbi kronoloogiliste sündmuste ja inimeste elukutsete või ametite vaatlemise järgi.
Proovime leida tema printsiibi avaldumised läbi sündmuste ja isikute. Kõige tugevamini väljendub printsiip läbi ühenduse Päikesega. Lühike ülevaade möödunud sajandi algusest saati.


Makemake konj. Päikesega:
9.05.1901 – Austraalias Melbournis avati esimene parlamendiistung
Makemake konj. Päikesega Sõnnis


13.05.1902 – algas Hispaania kuninga Alfonso XIII valitsemisaeg
Makemake konj. Päikesega Sõnnis


15.05.1905 – asutati Las Vegas Nevadas
Makemake konj. Päikesega


24.05.1911 – Mehhikos tulistati meeleavaldajaid, kes protesteerisid diktaator Diazi vastu
Makemake konj. Päikesega Kaksikutes


28.05.1913 – Pariisis esietendus Stravinski balett The Rite of Spring
Makemake konj. Päikesega Kaksikutes


29.05.1914 – hukkus ookeanilainer „Empress of Ireland“ Lawrence lahes, huk. 1012 in
Makemake konj. Päikesega Kaksikutes


29.05.1915 – Teofilo Braga sai Portugali presidendiks
Makemake konj. Päikesega Kaksikutes


4.06.1917 – anti välja esimesd Pulitzeri preemiad
Makemake konj. Päikesega Kaksikutes


4.06.1919 – USA-s anti naistele hääletamisõigus
Makemake konj. Päikesega Kaksikutes


18.06.1923 – Etna vulkaanipurse, koduta jäi 60 000 in
Makemake konj. Päikesega Kaksikutes


17.06.1928 – aviaator Amelie Erhart startis esimese naisena lennukil üle Atlandi
Makemake konj. Päikesega Kaksikutes


30.06.1936 – ilmus Margareth Mitchelli romaan „Tuulest viidud“
Makemake konj. Päikesega Vähis


30.06.1938 – ilmus trükist esimene koomikssari Superman
Makemake konj. Päikesega Vähis


2.07.1939 – New Yorgis toimus maailma esimene ulmeteaduse konverents - the 1 st World science fiction convention
Makemake konj. Päikesega Vähis


3.07.1942 – Teise maailmasõja käigus langes Guadalcanal Jaapani kätte
Makemake konj. Päikesega Vähis


5.07.1943 – algas Kurski tankilahing
Makemake konj. Päikesega Vähis


8.07.1945 – USA pakkus Jaapanile rahulepingut, et lõpetada sõda
Makemake konj.Päikesega Vähis


10.07.1947 – printsess Elisabeth teatab oma kihlumisest Philip Mountbatteniga
Makemake konj. Päikesega Vähis


16.07.1951 – Belgia kuningas Leopold II loobus troonist oma poja kasuks
Makemake konj. Päikesega Vähis


19.07.1952 – algas Helsingi OM
Makemake konj. Päikesega Vähis


19.07.1955 – tööd alustas Eesti televisioon
Makemake konj. Päikesega Vähis


25.07.1959 – reise alusta üle Inglise kanali õhkpadjal sõiduk SR-N1
Makemake konj. Päikesega Lõvis


27.07.1960 – Pariisis asutati OECD
Makemake konj. Päikesega Lõvis


31.07.1962 – Alzeeria kuulutas välja iseseisvuse, Ahmed Ben Bella sai 1 presidendiks
Makemake konj. Päikesega Lõvis


1.08.1965 – Briti tv-s näidati esmakordselt sigareti reklaami
Makemake konj. Päikesega Lõvis


5.08.1967 – Pink Floyd lasi välja oma debüütalbumi „The Piper at the Gates of Dawn“
Makemake konj. Päikesega Lõvis


Päike niisiis toob välja selle kääbusplaneedi prinsiibi. Sündmusi vaadeldes leiame, et Makemake väljendub vägagi erinevates sündmustes. Seda nii poliitikas, kultuuris kui spordis. Lühike ülevaade muidugi ei luba teha põhjapanevaid otsuseid Makemake printsiibist ja toimest.Vaatleme veel mõningad sündmused, kus Makemakel oma kindel osa sündmuse formeerumisel. Ehk see annab lisateavet tema kohta selleks läheme ajas rohkem tagasi.


jätkub...

kolmapäev, 19. november 2008

Näitlejanna ja tema roll


FILM – ROLL - NÄITLEJA JA ASTROLOOGIA.
Astroloogias on sageli lemmikteemana võimalike inimestevaheliste sobivuste määramine.Tavaliselt alustatakese seda päikesemärgist, kus appi võetakse neli ürgelementi. Selle abil saab rohkem võrrelda inimese temperamendi tüüpi kui sobivust. Kogu võrdlemise ja sobivuse meetodit nimetatakse sünastriaks. Sama meedotid võib kasutada ka inimese ja näiteks tema mängitud rolli vahel. Selle heaks näiteks on üks film, kus on teada ka filmi kangelanna sünniaeg. Pealegi on filmi peaosalisel täna sünnipäev. Alljärgnevalt lugu siis filmi kangelannast ja tema osatäitjatest astroloogilise sünastria kaudu.

Meil kõigil on olemas mõni lemmiknäitleja, laulja või mõne muu zanri esindaja. Nii ka minul. Üheks lemmikuks on näitlejanna Jodie Foster ning üheks väga heaks filmiks pean ulmefilmi “Kontakt”, kus ta mängib peaosa. Selle filmi panen jooksma siis, kui tunnen, et motivatsioon, tahtmine või inspiratsioon on väheseks jäänud, pole uusi mõtteid ja mõni asi tundub lausa mõttetuna. Seda juhtub küll harva aga siiski. Peale filmi läbivaatamist tuleb see tahtmine midagi teha, uurida või koostada jällegi tagasi. Mind igatahes see film on seni alati aidanud.
Filmi rezisööriks tuntud Robert Zemeckis ja filmi aluseks on astronoom Carl Sagani poolt koos abikaasaga kirjutatud novell.

Astroloogiliselt on aga huvitavad need seosed, mis ilmnevad näitleja ja filmi peaosalise vahel. Samuti on teisi seoseid veel novelli kirjutaja, filmi esilinastuse ja rezisööri vahel.
Neid seoseid saab lähemalt uurida seetõttu, et filmi kangelanna, oma ametisse andunud ja väga visa astronoom dr. Eleonor Ann Arroway kohta on filmis antud tema sünnidaatumid.

Peategelane Eleanor sündis 25. augustil 1964. aastal Milwaukees Wisconsis. Selles kosmogrammis on Päikesel opositsioon Saturniga ja mõlemal kvadratuur Jupiteriga, mis moodustab T-kvadraadi, kvinkunks Kuuga. Jäärast algav Kuu on üks visaduse ja oma joone läbiviimise eelduseks. Kuu on pinges poolteistkvadratuuriga Neptuunile ja kvinkunksiga Päikesele. Päikesel ühendus asteroidi Sunshinega. Oluliseks võib pidada Kuu tõususõlme täpset ühendust Uraaniaga Kaksikute märgi viimases kraadis.Erisel küllalt täpne opositsioon veel ühe astronoomiat sümboliseeriva taevakehaga – Astrowizardiga. Päikese vastasseis Saturniga kitsendab inimese eneseteostuse võimalusi. See seis näitab üldiselt ka usu puudumist oma võimetesse. Siin ma leian, et on mingi vastuolu. Ei tea küll, mis ajendas novelli autorit peategelase sünd just selle kuupäevaga varustama. Oli see pelgalt juhus või sihilikult valitud, kuid antud juhul ei lähe Eleanora sihikindlus ning eesmärgile pühendumine Päikese-Saturni opositsiooni kirjeldusega küll kokku. Või korvab selle väga visa järgimine oma eesmärkide teostamisel. Siin see aspekt ilmutab end hoopiski teisiti, kui kirjanduses selle kohta lugeda on. Kangelanna oli veendunud ja oma usus kindel, et kord tuleb päev ja tema pingutused kannavad vilja.
Sellele aitab kaasa Veenuse ühendus Marsiga, mis trigoonis Neptuunga. Trigoon annab küll vähe praktilist meelt kuid lisab iseloomule müstilisust, sügava emotsionaalse arusaama. Marss trigoonis lisab ettenägemise tunnetuse, visaduse. Aspekt soosib teadlase natuuriga inimesele ja seda Eleanor ka oli. Päikese-Saturni vastasseisuga on sellisel inimesel raskusi nii sõprade kui armusuhetes ja seda me filmis näeme samuti. Tugeva Neitsi märgi esindajana, Päike, Uraan, Pluuto ja Merkuur märgis, on Eleonoril sündides antud eelis olla teadlane.

Kandev roll on filmis antud Jodie Fosterile, kes sündinud 19. novembril 1962. aastal Los Angeles 08.14 hommikul. Natuurilt tugev Skorpion – Neptuun, Veenus, Merkuur ja Päike selles märgis. Kuul ühendus Uraaniga Neitsi alguses. See annab Jodile originaalse mõtlemise, impulsiivsuse, hea intuitsiooni. Ühendus on opositsioonis Jupiteri ja Chironi ühendusega Kalades. Jupiter on sageli näitlejatel tõhus ja tugev. Põnev on veel see, et koos Jupiteri ja Chironiga on selline asteroid nagu Jody! Näitlejannal on mitmeid ühendusi, mis sobiks hästi astronoomile. Urania on konj. Merkuuriga Skorpionis, Asteria ja Helios Päikese lähedal Amburi märgi alguses. Kõige üllatavam oli aga leid, et tema auks nimetatud (avastatud 18.01.1998) Jodiefoster on konjunktsioonis nataalse Päikesega. Ei tahaks uskuda, et see oli spetsiaalselt otsitud võimalus. Selliseid seise aga esineb astroloogilistes kaartides nähtavasti küllalt sageli. Seda peaks muidugi järgi uurima. Vahel on näiteks ühel lapsevanematest kas viienda maja tipus, majas või maja valitsejaga konjunktsioon oma tulevase lapse nime kandva asteroidiga.
Millised on aga peaosalise ja näitleja omavahelised seosed.

ELEANOR - JODIE
Eleanori Päike konjunktsioonis Jodie Kuuga Neitsis
Eleanori Veenus täpne trigoon Jodie Veenusega, poolsekstiil Marsiga
Eleanori Astronomia konjunktsioonis Jodie Marsiga Lõvis
Eleanori Saturn konjunktsioonis Jodie Jupiteriga Kalades
Eleanori Uraan konjunktsioonis Jodie Uraaniga Neitsis, orb viis kraadi
Samuti on Pluutod ühenduses Neitsis
Eleanori Zvezdotshot konjunktsioonis Jodie MC-ga
Eleanori Marss konjunktsioonis Jodie Astrowizardiga Vähis
Eleanori Asteria konjunktsioonis Jodie Astronoomiaga Jäär/Sõnn

Film ise esilinastus 11. juulil 1997. aastal. Neptuuni ja Pallase väga täpse ühendusega Kaljukitses 28:50. Filmi Päike oli üle läinud Eleanori Veenus-Marsi ühendusest Vähis. Merkuuril konjunktsioon Jody`ga Lõvis, mis jäi 8 majja nataalis. Jodyfoster aga nataali 7 majas, sümboliseerides siis oma esiletulekut, suhet rahvaga läbi filmi. Kuna film oli ulme- kosmoseteemaline, siis on tegevad ka seda valdkonda sümboliseerivad asteroidid. Filmis on süzeeks tähelt Vega (Kivine kotkas,Lüüra tähtkuju) saadud kodeeritud signaalide lahtimuukimine ja ulmeline lend sinna. Vega ise asub Kaljukitse märgi keskpaigas. Esilinastuse kaardis on Päikesel vast kõige lähem aspekt tähele, opositsioon (orb ca 4 kraadi). Kangelanna sünnikaardis aga opositsioon Veenuse ja Marsi ühendusega ja Jodie Fosteri horoskoobis opositsioon Astrowizardiga (orb 3 kraadi).

Astronomia ja Helios konjunktsioonis Chironiga Kaaludes
Asteria konjunktsioonis UraanigaVeevalajas
Stargazer konjunktsioonis Veenusega Lõvis
Filmi Uraan oli Jodie Saturnist üle läinud.
Filmi Veenus Jodie Marsi peal Lõvis

Autori seosed filmi kangelannaga.
Carl Sagan – 9.nov. 1934.a. New York, 05:05 PM
Sagani Päikese-Veenuse ühendus on Eleanori Neptuunil,
Sagani Kuu on Eleanori Cerese ja musta Kuu ühenduse peal Amburis.
Sagani Marsi-Neptuuni ühendus Eleanori Pluuto peal Neitsis.
Sagani Uraan Eleanori Asteria peal Jäära lõpus.
Sagani AC on täpselt Eleanori Jupiteril.
Sarnaseid seoseid leiab ka autori ja Jodie kaartide vahel.
Mõlemad on Skorpioni märgi esindajad, kusjuures
Sagani Veenus on täpselt Jodie Neptuuni peal, orb 1 kraad.
Sagani Päike omakorda Jodie Veenuse peal, orb 0.50.
Sagani Kuu on Jodie AC lähedal,
Sagani IC on Jodie Kuu tõususõlmel.

Autor muidugi pole valinud peaosatäitjat, siin peaks pigem vaatama filmi rezisööri ja näitleja vahelisi seoseid.
Robert Zemeckis – 14. mai 1952. aastal Chicagos. Tema Pluuto on Jodie Marsi lähedal Lõvis. Rezisööri Päike ja Veenus satuvad Jodie 5 majja ja Jupiter 5 maja tippu. Roberti Päike on oposit. Jodie Päikese, seega ka Jodyfosteriga ja Merkuuriga. Roberti Merkuur on konj. Jodie Astronomiaga Sõnnis. Roberti Pluuto on Jodie Marsi lähedal Lõvis.

Filmi esilinastuse ja Roberti seosed.
Mõlemad Päikesed Vähis, omavaheline orb kaheksa kraadi. Filmi Veenus on samuti lähedal Roberti Pluutoga Lõvis. Filmi Kuu (keskpäev) on Roberti Saturni lähedal Kaaludes. Filmi Neptuun on Roberti Kuu peal Kaljukitse lõpus ( keskpäev, kuna ma ei leidnud autori täpset sünnikellaaega).

Filmis peaosa mänginud Eleanoril on päriselus prototüüp, kelle nimi on Jill Cornell Tarter, SETI instituudi astronoom. Kahjuks ma ei leidnud kuidagi tema sünnipäeva, sain ainult sünniaasta – 1944. Selle järgi on raske mingeid sünastrilisi seoseid välja tuua.
Film algas tulevase astronoomi lapsepõlve kaadriga, keda filmis mängis Jena Malone. Otsides seoseid lapsepõlve Ellit mänginud Jena ja näitleja Jodie astroloogilisi seoseid sain tulemuseks järgmist.

Jena seosed Jodie Fosteriga:
Jena Päike konjunktsioonis Jodie Päikesega Skorpionis
Jena Päike kvadraadis Jodie Kuuga
Jena Päike kvadraadis Jodie Jupiteriga
Jena Päike trigoonis Jodie Kuu tõususõlmega
Jena Kuu (keskpäev) konjunktsioonis Jodie Veenusega Skorpionis ja Jodyfosteriga
Jena Kuu tõususõlm on opositsioonis Jodie Päikesega
Jena Marss konjunktsioonis Jodie Saturniga Veevalajas
Jena Marss opositsioonis Jodie Kuu tõususõlmega
Jena Marss trigoonis Jodie MC-ga
Jena Jupiter trigoonis Jodie Pluutoga
Jena seosed Eleanor Ann Arrowayga:
Jena Päike kvadraadis Eleanori Päikese ja kvadraadis Jodie Saturniga
Jena Päike trigoonis Eleanori Kuuga
Jena Päike täpses kvinkunksis Eleanori Kuu tõususõlmega
Jena Päike ühenduses Eleanori Pallasega, orb on küll 4 kraadi
Jena Kuu (keskpäev) konjunktsioonis Eleanori Neptuuniga Skorpionis
Jena Veenus trigoonis Eleanori Uraaniga
Jena Neptuun täpses opositsioonis Eleanori Kuu tõususõlmega

Väikese Elli isat Ted Arroweyd mängis filmis David Morse. Ka siin peab olema sünastrilised seosed, teisiti pole see võimalik. Kõigepealt Jena ja isa mänginud Davidi seosed. Noor näitlejanna kaart on juba huvitav ainuüksi seepärast, et temal kõik planeedid jäävad 91 kraadi sisse, alates Pluutost Skorpioni kolmandast kraadist ja lõpetab planeetide konsentreerituse Marss Veevalaja neljandas kraadis. Davidil on ka kosmogramm selline, et kõik planeedid jäävad suht ühele poole, alustades Jupiterist Kaksikute lõpus kuni Kuuga (keskpäev) Skorpioni lõpus. Nataali Pluuto on konjunktsionis Jodyfosteriga. Ning filmi esilinastuse päeval oli Jodyefoster Davidi nataalse Jupiteri peal.

Jena seosed Davidiga:
Jena Päike konjunktsioonis Davidi Kuuga (keskpäev) Skorpionis
Jena Päike sekstiilis Davidi Kuu tõususõlmega
Jena Kuu (keskpäev) on Davidi Merkuuri lähedal Skorpionis
Jena Merkuur kvadraadis Davidi Veenusega
Jena Veenus sekstiilis Davidi Merkuuriga
Jena Saturn trigoonis Davidi Uraaniga
Jena Neptuun opositsioonis Davidi Jupiteriga, orb 3.30
Jena Kuu tõususõlm trigoonis Davidi Kuu tõususõlmega

Jodie ja Davidi seosed:
Jodie Päike konjunktsionis Davidi Kuuga (keskpäev) Skorpionis
Jodie Päike täpses kvinkunksis Davidi Jupiteriga
Jodie Päike sekstiilis Davidi Kuu tõususõlmega
Jodie Merkuur sekstiilis Davidi Veenusega
Jodie Merkuur täpses poolsekstiilis Davidi Neptuuniga
Jodie Veenus sekstiilis Davidi Marsiga
Jodie Marss poolsekstiilis Davidi Marsiga
Jodie Kuu tõususõlm opositsioonis Davidi Kuu tõususõlmega

Nagu mitmetest näidest näha, on niipaljud osaliste seosed üsna iseloomulikud, tugevad ja printsiipidelt sobivad, mis soosisid selle filmi ulmeloona teostada ja sellel jõuda ekraanidele.
Kuna Jodie Foster on mu lemmiknäitlejanna,siis nüüd leidsin sellele ka ühe astroloogilise seletuse. Nimelt mu enda nataalis on Jodiefoster konjunktsioonis Kuuga.

teisipäev, 11. november 2008

Heraklese teine tegu - 2


Lugu teise teo kohta
Kreeta kuninga Minose omanduses oli püha sõnn, keda ta hoidis Kreeta saarel. Eurystheus laskis kutsuda Heraklese ja käskis tal sõnn kinni püüa ja tuua see ära mandrile. Herakles ei saanud mingeid juhendeid selle kohta, kuidas seda tööd peaks toimetama. Ta teadis vaid, et sõnn oli püha, et ta oli sündinud merest, ja et teda ootas saatus saada ohvriloomaks kuningas Minose jaoks. Niisiis rändas Herakles Kreeta saarele, kus ta jälitas sõnni üle kogu saare, kuni ta lõpuks sai looma kätte. Edasi räägib muistend, et ta ratsutas sõnnil nagu hobuse seljas, läbi kogu saare ja läbi mere, mis eraldab Kreetat mandrist, kuni ta lõpuks jõudis kükloopide linna. Kükloobid olid kummalised olendid, kel oli vaid üks silm, mis asus keset otsaesist. Neid juhtis kolm väljapaistvat isikut, kelle nimed olid Brontes (“kõu”), Steropes (“välk”) ja Arges (“tuulepööris”). Kui Herakles jõudis sõnni seljas linna väravate juurde, võtsid need kolm kükloopi ta vastu. Nad võtsid püha sõnni enda hoolde. Nõnda lõppes teine tegu.

Valgustumise teema
Sõnn on üks kõige huvitavamaid sodiaagi tähemärke, eriti siis, kui Päike seal asub. See on taevane Fikseeritud Rist, Jüngri Rist. Sellega seoses on huvitav lugeda järgmist tsitaati:
“Taevast nimetatakse müstilise nimega Templiks ja Jumala igaveseks teadvuseks. Tema altariks on päike, mille neli kätt ehk kiirt moodustavad universumi kardinaalse risti neli nurka, mis määravad ära sodiaagi neli fikseeritud märki. Need neli püha loomamärki on nii kosmilised kui vaimsed, esindades nelja elementi, mis sarnanevad inimeste põhimõtetega. Lõvi märk esindab vaimutuld, Sõnn – maad või keha, Veevalaja – õhku või mõistust ja Skorpion esindab vett, mida samastatakse hingega. Lõvi on madalama loomuse jõud; madu, mis võidab siis, kui on suunatud ülespoole. Sõnn sümboliseerib alati loovat jõudu. Veevalaja on inimene, valgusekandja või –tooja. Skorpioni vahetatakse tihti ära Aquilaga, Kotkaga, kes tõuseb koos Skorpioniga. Nad on lähedase sümboose tähendusega. Skorpion on “pimeduse koletis”, kes salvab surnuks, kuid siiski säilitab ja loob uuesti, sümboliseerides mitte üksnes generatsiooni, vaid ka regeneratsiooni. Selles teises funktsioonis esindabki teda Aquila, kotkas, päikeselind, kes on ära võitnud Skorpioni tumeda külje (mis on võimeline madaldama inimest loomast allapoole), millest transformeerituna saab valguse kotkas, kes tõuseb jumalatest kõrgemale.” (E.V. Straiton, Põhjamaa taevalaev, I osa)

Sõnni tähtkujus asub silmapaistev kinnistäht Aldebaran, nn Sõnni silm. See täht on üks põhjustest, miks Sõnni tähtkuju peetakse valgusttoovaks. Vanasti peetigi Aldebarani kõige tähtsamaks taevatäheks. Seepärast on Sõnni tähtkuju alati seostatud valgusega, seega ka Kristusega, kes ütleb “Mina olen maailma valgus.” Valgus, valgustus ja heli on loovate jõudude väljenduseks; need kolm põhiideed on seotud ka Sõnni tähtkujuga. Kui vanas Egiptuses nimetati Sõnni tähtkuju “jumaliku hääle väljendajaks”, siis kristlikku terminoloogiasse võiks selle ümber sõnastada kui “lihaks saanud Sõna.” Kui kõnelda veel veidi sodiaagi mõjutustest, võiks meenutada “härjasilma-laternat”, mida on kasutatud Sõnni pidustustel. Paavsti avaldusi, mida peetakse Jumala sõnaks, nimetatakse mõnikord ka tänapäeval “sõnnideks”.

Võiks küsida, mil viisil muutub Sõnn valgusetoojaks, valgustuse allikaks? Selles märgis on Kuu kõrgendatud, ja Veenus on Sõnni valitseja. Kuud on alati peetud, nii esoteerikute kui iidsete põllumeeste poolt, vormide kujundajaks. Seega on kuu mateeria sümboliks. Kirikukunstis näeme tema seostamist Neitsi Maarjaga.
Sõnnis toimuva teo sisemine mõte ja Sõnni mõju tulemus on mateeria pühitsemine ja selle abil toimuv valgustumine. See, mis praegu takistab seda pühitsemist, hinge võitu; samuti see, mis takistab jumalikku valgust paistmast täie jõuga vormide sees, on mateeria ehk vormi aspekt. Kui mateeria saab kord pühitsetud, puhastatud ja vaimuga täidetud, hakkab valgus paistma vormi tagant, ja siis on Kuu aspekt tõepoolest Sõnnis kõrgendatud. See sünnib Veenuse mõjul, mis on maise ja taevase armastuse sümbol, mis esindab nii vaimset pürgimust kui lihalikku iha. Seega sobib Veenus suurepäraselt valitsema seda märki. Eelkõige on ta armastus – ilu, rütmi ja ühtsuse looja. Sõnn ja lehm sümboliseerivad üheskoos loomist, mistõttu Sõnn ja Veenus on tihedalt seotud. Loeme selle kohta järgmist:
“Selle märgi sümboliks on sõnn või lehm, ja taevakaardile vaadates võib märgata, et just Sõnni õla kohal asub väike tähegrupp, mida nimetatakse Plejaadideks. Egiptuse skulptuuris ja maalikunstis sümboliseerib Plejaade tihti tuvi, kelle tiivad on lahti laotatud just Sõnni ristluu kohal. Teatavasti on tuvi Veenusele pühitsetud lind, ja ta on võibolla Sõnnist endast veel sõnnilikum, sobides hästi selle väikese täheparve sümboliks.” (Walter Sampson. Sodiaak: elu sümbol)

Seksi teema
Viimasest tsitaadist, nagu ka paljudest teistest, on näha, kui tihedalt on Sõnni märk seotud seksi teemaga; nii selle madalamas kui kõrgemas aspektis. Mõnes raamatus on Sõnni nimetatud “paljunemise märgiks”, seda nii maises kui taevases mõttes. Me nägime, et Sõnni märgi jõud seisneb külgetõmbes, kokkuviimises. Sõnnist kiirgab pidevat tõmbejõudu, ta tõmbab külge nii sümboolses kui astronoomilises tähenduses. Me juba rääkisime, et Sõnni tähtkujus asuvad Plejaadid. Nende hulgas on täht Alcyone, mida peetakse meie universumi keskseks päikeseks. Selle päikese ümber tiirleb ka meie Päike koos oma planeetidega. Nõnda saab selgeks tsitaat Iiobi raamatust: “Kas sa suudad siduda Sõelatähtede (Plejaadide) tõrksust või valla päästa Vardatähtede köidikuid (avada Orioni vöö)?” (Iiob 38:31) Plejaadid on hinge sümboliks, mille ümber keerleb eluratas.

Huvitav on ka Sõnnis kohata “kolme printsiipi”, mis töötab pidevalt nii astronoomias kui mütoloogias: 1) Sõnn esindab vormi ja mateeria tõmmet enda poole, 2) Plejaadid esindavad hinge ja kogemuste tohutut ringi 3) Seitsmest Plejaadist on näha vaid kuus. See on vaimu varjutuse sümbol, sest iha tõttu on hing sidunud end kehaga. (NB! Meenuta seitset õde, kes müüdis laulsid Heraklesest!) Mina ja mitte-Mina vahelise suhte teema läbib kogu mütoloogilist kirjandust ja sümboolikat. Siit peaksime leidma võimaluse vaimu ilmutuseks, kuid siin kõlab ka suure illusiooni ja lummuse idee. Vaim või Jumal on “kadunud”, teda varjutab välise vormi külgetõmme ja lummus, mille hing loob iseenese ümber.
Meenutame, et Sõnni vastasmärk on Skorpion. Mõlemas märgis tuleb Heraklesel tugevalt pingutada. Ühes neist maadleb ta seksi probleemidega, teises aga saab üle suurest illusioonist.

Tähtkujude tähendus
Kolm tähtkuju, mis on seotud Sõnni märgiga, on Orion, Eridanus ja Auriga. Need kolm taevapilti esitavad Sõnnis tehtava teo põhijooned. Orioni iidne nimi oli “Kolm Kuningat”, sest Orioni vöös asub kolm heledat tähte. Kolm kuningat esindavad kolme jumalikku aspekti: Tahet, Armastust ja Arukust. Nõnda on Orion Vaimu sümboliks. ”Orion” tähendab sõnasõnaliselt ”valguse läbimurret”.

Terve sodiaagi ulatuses leiame Heraklesele ja Perseusele viitavaid nimesid, nende ”vaimseis prototüüpe”. Perseus oli see, kes tappis Meduusa, suure illusiooni sümboli. Perseuse tähtkuju asub Jääras. Orion, mis tuleb sõnast “valgus”, asub Sõnnis. Herakles ise on võidukalt Skorpioni tähtkujus. Edasi võib mainida Amburit, ratsanilkku-vibukütti, kes ruttab vääramatult oma sihile. Kalades asub aga Kuningas. Mida lähemalt uurime seda taevast pildiraamatut, seda selgemalt mõistame, et tegemist on meie enda jumalikkuse sümboliga, inkarneerunud hinge sümboliga. Samuti jutustab see pildiraamat mateeria puhastumisest ja pühitsemisest, mis sünnib hinge pingutava töö tulemusena.

Teise tähtkujuna nimetasime Eridanust. See on tähejõgi, mis saab alguse Orioni “jalgade” alt, ja tema nimi tähendabki “jõgi” (antiikajal nimetati nii Po jõge Itaalias). See tähtkuju sümboliseerib elujõge, mis kannab hinged inkarnatsiooni. Seal nad õpivad, mida tähendavad sõnad “mida külvad, seda lõikad”, ja seal antakse neile võimalus töötada oma päästmise huvides. Nii nagu Orion sümboliseerib vaimu aspekti, väljendab Eridanus vormi aspekti, mis siin saab inkarnatsiooni mõtte. Kolmas tähtkuju, Auriga, eesti keeles Veomees, on kaarikujuht, mis sümboliseerib tundmatusse kihutavat hinge.

Katsete iseloom
Selle märgi suur õppetund on külgetõmbe seaduse õige mõistmine, samuti mateeria õige kasutamine ja kontroll selle üle. Piltlikult öeldes tõstetakse maa taevasse; sellega saab mateeria oma õige funktsiooni. Selleks on olla väljendusvahendiks ja “harjutusväljakuks” sisemise Kristuse ehk hinge jaoks. Nii katsetatakse püüdlejat kahel moel: esiteks mõõdetakse tema ”loomset loomust” ja motiive, mille puhul see käiku läheb; teiseks proovitakse, kuivõrd ta suudab vastu panna suure illusiooni külgetõmbejõule. Maya ehk suur illusioon ja seks on ühe ja sama jõu kaks erinevat aspekti. Illusioon on külgetõmme, mis avaldub füüsilisel tasandil. Seks avaldub emotsioonide ja iha tasandil.

Jünger ja seks
Jüngriks püüdlejal on seksi küsimus tõsiseks probleemiks. Igasugune mõnulemine ja see, kui üks inimese organismi osa hakkab tema üle valitsema, on absoluutselt väär. Kui mehe kõik mõtted on hõivatud naistest, või vastupidi, kui ta elab vaid selleks, et rahuldada oma loomseid ihasid; kui ta ei ole suuteline vastu panema vastassoo võludele, siis on temast saanud ohver – temaga manipuleerib tema loomuse madalam pool, s.o loom.
Kui aga inimene võtab omaks, et ka tema füüsilisi funktsioone kannab tema jumalik pärimus, mis seisneb selles, et kasutada endale antud varustust rühma heaks, kogu inimkonna hüvanguks, siis saame kõnelda ka uuest motivatsioonist, mis juhib inimese käitumist seksi alal. See tähendab, et kaob promiskuiteet (korrapäratud seksuaalsuhted), millega käivad nuhtlusena kaasas suguhaigused. Laheneb ka liigse lasterohkuse probleem, mis tähendab nii mõnegi majandusprobleemi kergenemist. Seks hakkab teenima eesmärki, milleks ta on loodud – inimsoo jätkamise ja kehade loomise funktsiooni hingede inkarneerumiseks. Siis kaovad maailmast kirg, lõbujanu, eneserahuldamine, suguhaigused ja ülerahvastuse probleemid. Mateeria ei teeni enam prostituudina isekaid kirgi. Sugudevahelisi suhteid juhib arusaamine jumalikust eesmärgist ja mõistlik käitumine.
Nimetame kahte vastandlikku äärmust, mis mõlemad on väärad. Üks neist õpetab orgiastlikku seksi. Seda nimetatakse ”nõiduslikuks seksiks” ja väidetakse, et just seksuaalne orgasm on see hetk, mis annab inimesele kõrgeima vaimse võimaluse. Öeldakse, et suguakti ajal võib inimene heita pilgu Jumala riiki.

Teine äärmus ütleb aga, et abielu ja üleüldse igasugune suguline väljendusviis on jüngri jaoks suur patt. Öeldakse, et inimene ei saa olla puhas vaimses mõttes, kui ta abiellub ja loob perekonna; see olevat hukatuslik. Kuid inimese jaoks ei ole ühtegi teadvuse seisundit ega elutingimusi, kus tal oleks võimatu tegutseda Jumala lapsena. Kui tõesti oleks nii, et inimene ei saa tegutseda jüngrina ja pühitsetuna ning samal ajal (vajaliku enesevalitsemisega) elada normaalset, tasakaalustatud seksuaalelu, siis tuleks tunnistada, et on olemas eluvaldkond, kus Jumal on jõuetu. Ma keeldun sellist asja uskumast. Ei ole olemas ühtegi eluvaldkonda, väljendusviisi ega kohustust; ei ühtki füüsilise keha funktsiooni, kus hing ei saaks olla juhtivaks teguriks, nii et kõik toimub vastavalt jumalikele seadustele. Tihti unustatakse, et paljud suurimad pühakud olid abielus. Ka Buddha oli abielus ja tal oli poeg. Ma arvan, et Buddhal oli juba abiellumise ajal kõrge pühitsus. Mooses, kuningas Taavet ja paljud väljapaistvad pühad isiksused mõlemal poolkeral olid abielus ja neil oli perekond.

Jüngrid kuuluvad kõikidesse rassidesse, neid leidub nii Idas kui Läänes. Seejuures on suhtumine seksi erinevate kultuuride juures üsna erinev. Erinevad nii käitumisreeglid, samuti seksuaalsuhte avalikkus või salajasus. Paljud ajastud ja tsivilisatsioonid on toonud kaasa suhteid, mis olid kord lubatud, kord jälle lubamatud. Mõnel pool valitseb monogaamia, teisal aga polügaamia. Mõne tsivilisatsiooni juures on traditsiooniline juhiroll naisel, mõne teise puhul aga mehel. Läbi ajastute on tegutsenud seksuaalperverdid ja homod, nii ehtsad kui järeleahvijad. Võib arvata, et tänapäeval pole see probleem hullem kui 5000 aastat tagasi. Ainult praegu see kõik avalikustatakse, ja see on tegelikult hea. Seksist on hakatud rääkima, ja kasvav põlvkond küsib juba üsna julgelt: ”Rääkige meile seksist. Mis on õige ja mis vale?” Kuidas saavad nad selgust küsimuses, mida aegade jooksul on ignoreeritud?

Meenutame siinkohal, et Minosel, Kreeta kuningal, püha sõnni omanikul, oli ka labürint, kus see sõnn (Minotauros) elas. Labürint sümboliseerib suurt illusiooni. “Labürint” tähendabki äraeksimist, eksirännakuid. Koht Kreeta saarel, kus asus käikude süsteem, milles elas sõnn, on oluline illusiooni sümbol. Ta oli eraldatud mandrist, aga illusioon ja segadus käivad kaasas eraldumisega, endasse suletusega. Hinge tasandil juhib inimest seevastu rühmateadvus ja üldkehtivad tõed. Heraklese jaoks kehastas sõnn loomset iha ja vormide maailma soove, mis ühtekokku moodustavadki suure illusiooni. Jünger, kes tegutseb üksi nagu Herakles, on eraldatud mandrist, s.o grupist, ning tema ees on illusioonide maailm ja labürint, kuhu ta meid meelitab. Jüngri ülesandeks on oma eraldatud elu jooksul püüda kinni ja saada oma kontrolli alla see ihade sõnn, ning viia ta teise asukohta. Siis tuleb aeg, mil püüdleja saab hakkama sellega, mida suutis Herakles – ratsutada sõnni seljas. Vanades müütides tähendab looma seljas ratsutamine kontrolli saavutamist tema üle. Sõnnist ei saa tapaohvrit, vaid ta ratsastatakse inimese kontrolli all.

kolmapäev, 5. november 2008

Heraklese teine tegu - Sõnn

Kreeta Sõnni kinnipüüdmine (Sõnn, 21.aprill – 20.mai)

Müüt
Nõnda kõneles Eesistuja Õpetajale, kelle valgus paistab inimese poegade seas, kes on Jumala Pojad: “Kus on see mees, kes oli võimas jumalate silmis, kes sai neilt kingitused ja sisenes läbi esimese pärani avatud värava, et täita ülesannet?” “Ta puhkab, oo suur Eesistuja, ja mõtleb järele oma ebaõnnestumise üle ning leinab Abderist, otsides lohutust oma hingest.” “See on hea. Just ebaõnnestumise õppetunnid toovad edu, kui osatakse neid õigesti kasutada. Jätkaku ta oma tegusid ja sisenegu Teisest Väravast, ning tagasi tulles andku ta aru oma tööst.” Teine Värav seisis pärani lahti. Valgusest, mis varjas kauguseid, kostis hääl, mis ütles: ”Mine läbi Värava. Jätka oma teekonda, täida ülesanne ja tule tagasi ning kõnele mulle oma teost.”

Üksikuna ja kurvana, puudust tundes kaaslasest ja sügavast murest muljutuna, astus Herakles aeglaselt läbi Värava sammaste vahelt, minnes valguse poole, mis tuleb sealt, kus asub püha sõnn. Silmapiiril sinetas kaunis saar, sõnni asupaik, kuhu varemgi olid läinud seiklejad ja sisenenud tohutusse labürinti, kus nad hullumiseni ekslesid. Nii labürint kui sõnn kuulusid Kreeta kuningas Minosele.
Herakles ületas mere, mis lahutas teda päikeselisest saarest (legend vaikib sellest, kuidas ta seda tegi) ja alustas oma ülesande täitmist. Tal tuli leida sõnn ja toimetada ta Pühapaika, kus elavad ühesilmsed inimesed. Ta jälitas sõnni, juhituna vilkuvast tähest, mis säras sõnni laubal. See valgus näitas talle labürindi pimeduses, kust sõnni võis leida. Ta otsis sõnni üksinda, üksi jälitas ta looma kuni selle peidupaigani; seal vangistas ta sõnni, ronides looma selga. Tema ümber olid seitse Õde, kes näitasid talle teed. Jõudnud valguse kätte, ratsutas ta sõnni seljas üle sädeleva vee sinna maale, kus elasid kolm kükloopi.

Need kolm suurt Jumala poega ootasid Heraklest, jälgides tema lähenemist läbi lainete. Herakles ratsutas sõnni nagu hobuse seljas ning jõudis Õdede laulu saatel kuivale maale. ”Tal on palju jõudu,” ütles Brontes, ja suundus mereranda, et Heraklesega kohtuda. ”Teda juhib valgus,” ütles Steropes, ”ja saagu tema sisemine valgus veel heledamaks.” Ta puhus, ja ennäe – valgusest tõusis leek. ”Ta tuleb hoogsalt,” ütles Arges. ”Ta ratsutab läbi lainete.”
Herakles lähenes, juhtides püha sõnni piki Teed, heites valgust teerajale, mis viis Kreeta saarelt Jumala Templini ühesilmsete maal. Maismaal seisid veepiiril kolm kükloopi ja võtsid otsekohe sõnni enda valdusse. ”Kelle sa tõid?” küsis Brontes, tõkestades Heraklese tee. ”Püha sõnni, oo suursugune.” ”Kes sa niisugune oled? Mis su nimi on?” küsis Steropes. “Ma olen Hera poeg, inimese poeg, kuid siiski ka Jumala Poeg. Mu ülesanne on täidetud. Viige nüüd sõnn Pühapaika, ja ta on surmast pääsenud. Kuningas Minos kavatses ta ohverdada.” ”Kes oli see, kes käskis sind sõnni üles otsida ja päästa?” küsis Arges Pühapaiga poole minnes. ”Tundsin endas vajadust ja otsisin üles Õpetaja. Tema saatis mind Teele, vastavalt Suure Eesistuja käsule. Pärast pikki vaevalisi otsinguid leidsin ma sõnni. Tema püha valguse abil ratsutasin läbi mere siia Pühapaika.” ”Mine rahus, mu poeg. Su ülesanne on täidetud.”

Õpetaja nägi teda lähenemas ja läks Teele talle vastu. Üle vete kostis seitsme Õe laul pühast sõnnist, ja veelgi lähemalt, kõrgest Pühapaigast, kõlas kükloopide laul Jumala Templis. ”Sa tulid tühjade kätega, oo Herakles,” ütles Õpetaja. ”Mu käed on tühjad, sest olen täitnud mulle antud ülesande. Püha sõnn on päästetud ja asub kindlas kohas Kolme Jumala Poja juures. Mis on järgmine ülesanne?” ”Valguses pead sa nägema valgust – mine sellesse valgusse valgust otsima. Säragu sinu valgus heledamalt. Sõnn on Pühapaigas.”

Ja Herakles heitis murule ning puhkas oma teost. Mõne aja pärast pöördus tema poole Õpetaja, kes ütles: ”Sinu teine töö on tehtud, ja ülesanne polnud raske. Sellest ülesandest pead sa õppima tasakaalukust. Vaja on jõudu raskete ülesannete täitmiseks, aga ka tahtmist teha seda, mis ei nõuagi erilist pingutust. Need on kaks õppetundi. Nüüd aga tõuse üles ja leia tee maale, mis asub kolmanda Värava taga. Otsi üles kuldõunad ja too nad siia.”
Tiibetlane (Djwhal Khul)


Tähtkujud on taevas olevad tähtkujud ning tähemärgid on kokkuleppeline süsteem. Tähtkujude planeedid kiirgavad energiat (nagu inimesedki minivormis). Tähemärkides kõneldakse energiast, mis tuleb läbi päikese vastavasse märki.

Pärast Abderise surma hoolib Herakles rohkem oma kehast. Ebaõnnestumised on kingitused, sest need õpetavad meid vigu nägema ja aitavad vältida vanade vigade kordamist.
Enne teist pühitsust ründavad inimest vanad harjumused ja ebaõnnestumiste valu annab jõudu edasi liikuda. Inimene läheneb subjektiivsele ning TEENIMINE viib ristile. Vaid hirmunud sõnnid keelduvad õppimast.

Et vabastada Valge Sõnn, kes on labürindi vangistuses, tuleb siseneda illusioonide labürinti. Suuresti tugevdab/valgustab inimest enne uinumist tehtud kokkuvõte oma läbitud päevast. See on raport vaimule. Inimese püsiaatomitel on mälu, mis õpetab eristama tõelist ebatõelisest.

LABÜRINT: 1) kas juhib/jätab inimese ummikusse/vangistusse; või
2) juhib inimese oma hinge mõismisele, välja labürindist.
Herakles on pooleldi jumal, pooleldi inimene. Illusioonides inimene tunneb suurt igatsust kõige maise järele.

Just Sõnni märgis on võimalik leida kõrge aatelisus. Herakles läheb aatelisust otsima. Esmalt suundub ta lõunasse (alumised chakrad) tutvuma oma madalama/loomaliku loomusega. Kreeta on saar täis päikesekulda, see on vihje illusioonide kullale. Sõnn põgeneb Heraklese eest kuni jõuab oma asemele, aga ei mainita, kus ase asub.

Sõnn on valge. Kui taevaseid energiaid kasutatakse õigesti, siis avaneb kolmas silm ja avastatakse, et maailm on valgus.
Herakles saab sõnni kätte ja ratsutab tema turjal ning Plejaadid laulavad taamal. Plejaadid on deva-/inglikuningriigi valitsejad.

Vesi ja lained on astraaltasandi sümbolid. Lained, mis õõtsuvad üles-alla on rõõmu- ja murelained.
Kükloobid ehk ükssilmad on vaimu esindajad. Ükssilm s.o. kolmas silm. Valge Sõnn viiakse Jumala Templisse, kus valitseb Ainulisus.

Antahkarana ehk Vikerkaaresild on tee ehk sild, mis ühendab madalamat mõistust arukuse ehk taibuga/kõrgema vaimsusega. Sellist silda ehitab iga jünger ise vaimsest/mentaalsest ainest.
Kui jünger asub vaimusilda ehitama, siis see on ülalt nähtav ja talle tullakse vastu – kolm kükloopi ootavad kaldal Heraklese tulekut.

Brontes – mentaaltasandi valgus
Steropes – Buddhi tasandi valgus
Arges- kiirus (7 penikoorma saapad) abstraktne meel.

Esmalt peab inimene kinni püüdma oma hinge, et hingega koos saavutada Kolmainsus.
Ühesilmsete Linn = Meistrite Linn = Shambala = Hierarhia. Kui oled teel sinna, siis tullakse poolele teele vastu. Ka isa jookseb kadunud pojale vastu! (Lk. 15. 11-32)

Sõnn tuleb päästa elule, et Minos ei ohverdaks teda valedele motiividele. Minose labürindi härg sööb neitsisid (7). See on vihje kaosele tundemaailmas. Herakles suutis sõnni päästa, sest tal OLI SOOV seda teha.

7 õde on õnnelikud, samuti 3 kükloopi; 7+3=10=1.
See on ka III Reegel, kus kõrb väljendab isiksuse vaevasid ja veed astraaltasandit, mis tulevad jätta selja taha, et jõuda jumaliku tuleni, kus vabad käed ei haara enam endale vaid suundutakse ristile, et teisi teenida. Siis näeb inimene Hierarhia valgust, kõrget vaimuvalgust.
Taroti kaartides vastab see tegu V-le kaardile: The Hierophant.

Kõik Orioni tähtkuju tähed on väga kirkad. Siinsed õpetajad on Buddha ja Kristus. Hing on see, kes vabastab inimese pimedusest. Kui inimene astub valguse voolu, siis vool aitab teda (pimedus neelab). Iga inimene valib ise, kas pühitsuse tee, või rändab tagasi ainesse.
Veenus juhib hinge puhtusesse, puhastab tundemaailma. Vaid ärganud hing oskab liikuda labürindis.

Teo tähendus
Vaatamata sellele, et Heraklesel algul üht-teist ebaõnnestus, oli ta ometi alguse teinud. Tema vaimne töö oli alanud kooskõlas Universumi seadustega.
Loomingulise plaani kujunemisel järgneb mõtteimpulsile iha. Sellele teadvusseisundile, mida nimetame mentaalseks, järgneb tundlikkuse seisund. Teise teo teema ongi ihade maailm ja iha viljakus. Tegemist on ühe huvitavama teoga, mis pealegi on esitatud kõige üksikasjalikumalt. Mõned kirjeldused katsetest, mida Herkules pidi läbima, on visandlikud ja üldjoonelised, seevastu kirjeldatakse katseid Sõnnis, Kaksikutes, Skorpionis ja Kalades tunduvalt pikemalt. Ilmselt seetõttu, et nad on üsna dramaatilised ja nõuavad katsealuselt mitmekülgset pingutust.

Sõnnis toimuva teo võtmeks on Külgetõmbe Seaduse õige mõistmine. Tegemist on seadusega, millele allub see magnetiline jõud ja see seostatus, mis loob vorme, mille kaudu tegutseb Jumal või hing. Just see seadus loob tasakaalu, mis avaldub vormi püsivuses oma eksisteerimistsükli vältel, ja mis väljendab vastastikust suhet vormi moodustaja ning vormi enese vahel; kahe pooluse – positiivse ja negatiivse – vahel; vaimu ja mateeria vahel; Mina ja mitte-Mina vahel; meheliku ja naiseliku vahel; niisiis vastandite vahel.

Neli sümboolset sõna
Avastame, et kõne all oleva katse peateemaks on seks. On olemas neli sõna, mis oma olemuselt on mõistelised ja sümboolsed. Need sõnad on Jumal, Seks, Seadus ja Patt. Inglise keeles on nad kõik kolmetähelised (God, Sex, Law, Sin). Neisse sõnadesse on kätketud kõik olemasolev.
Jumal, kõikide vormide kogusumma, kõikide teadvusolekute kogusumma ja energiat andev Elu.
Seks on see elu tegelikkuses, mis haarab nii vaimu kui mateeria, luues koosmängu objektiivse ja subjektiivse, eksoteerilise ja esoteerilise vahel. Seks on iha, külgetõmme, instinktiivne loomisvajadus, hinge tõmme enese poole, pürgimine jumalikkusse, mehelikkuse tung naiselikkuse järele, hinge võrgutamine mateeria poolt. Kõik need iseloomustused väljendavad Seksi mingit külge mitmesugustes suhetes. Seadus on Jumala mõttest motiveeritud vastus vormile; käitumisreeglid, mis on paika pandud vastandite igavese ja ajatu koosmängu poolt – seda on inimkond tajunud kui vääramatuid loodusseadusi, Jumala tahte väljendust ja selle tahte mõju vormile ja selle tunnustamisele inimese poolt. Patt märgib ühe kõrvaltähenduse järgi ”see, kes on see”, st üksiku mässu üldise vastu, isiksuse vastandumist vormile, isekuse vastandumist üldistele huvidele.

Selline on Universumi lugu nende nelja sõna kaudu. Jumal kui Tervik; Seks, selle Terviku osade omavaheline külgetõmme; Seadus, Terviku käitumine; ja Patt, üksiku mäss Terviku vastu.
jätkub...

pühapäev, 2. november 2008

Heliloojad ja maailmameri - 4

Antud teema lõpetuseks veel ülevaade heliloojate ja mereasteroidide seostest. Iga tuntud või kuulus helilooja väärib muidugi detailsemat tema kosmogrammi uurimist. See jääks edaspidiseks tööks, igatahes mõte on idanema pandud.

ANDREW LLOYD – Veenusel konj. Põhjasõlme, Stormi ja Proteaga Sõnnis. Päikesel konj. Undinaga Jääras.

FELIX MENDELSSOHN-BARTHOLDY – Saturnil konj. Neptuuni, Njordi, Galene, Undina, Scylla ja Tsunemiga Skorpion/Amburis. Viis sellist asteroidi koos kahe märgi piiril esineb suht harva.

JOHANN STRAUSS, seenior – Päikesel konj. Nymphega Kalades. Temal on üks kahvatuim kaart nende asteroidide osas, mis siin ära toodud. Ära võik märkida selle, et omanimeline Strauss on koos Stormiga Sõnnis.

FREDERIC CHOPIN – Päikesel konj. Veenuse, Poseidoni ja Proteaga Kalades. Merkuuril konj. Chironi, Galene ja Njordiga Veevalajas.

GEORGE BIZET – Päikesel konj. Merkuuri ja Proteaga Kaaludes. Veenusel konj. Stormi ja Leviathaniga Kaaludes.

GEORG F. HÄNDEL – Päikesel konj. Neptuuni, Stormi, Sirene ja Undinaga Kalades.Asteroid Handelil konj. Dynamene ja Atlantisega Kalades.

C.SAINT-SAENS – Päikesel konj. Veenuse, Sirene ja Kushinadahimega Kaaludes. Heliloojal on mitu asteroidide kolmikühendust – Tsunamil konj. Scylla ja Atlantisega Kaaludes. Susanool konj. Stormi ja Nymphega Skorpionis ning kolmas grupp on Undina konj. Dynamene ja Thetisega Lõvis.

IGOR STRAVINSKI - Veenusel konj. Tsunemi ja Leviathaniga Vähis. Päikesel konj. Charybdisega Kaksikutes.

GIUSEPPE VERDI - omanimeline Verdi konj. Kolgaga Amburis. Päikesel konj. Merkuuri, Leukhotea ja Galenega Kaaludes. Temal on ka päris võimas nelikasteroidide ühendus Skorpionis – Oceana, Amphitrite, Kushinadahime ja Thetis.

IMRE KALMAN - Päikesel konj. Merkuuri, Sirene ja Njordiga Kaalud/Skorpion. Mustal Kuul konj. Stormi ja Atlantisega Neitsis.

PJOTOR TSAIKOVSKI - Merkuuril konj. Veenuse, Pluuto ja Njordiga Jääras. Päike on ka tugev, konj. Marsi, Undina, Amphitrite ja Charybdisega Sõnnis.

BENJAMIN BRITTEN – omanimeline Britten konj. Galene ja Amphitritega Sõnnis. Uraanil konj. Oceana ja Leukhoteaga Veevalajas.

JAMES LAST – Marsil konj. Pluuto ja Thetisega Vähis. Jupiteril konj. Chironi, Galene ja Njordiga Sõnnis.

MICHEL LEGRAND - Päikesel konj.Merkuuri, Marsi ja Njordiga Kalades.
DMITRI SHOSTAKOVITCH - Päikesel konj. Merkuuri, Thetise ja Atlantisega Kaaludes ja see ühenduste pakett on opositsioonis omanimelise Shostakovich`ga. Marsil konj. Protea ja Amphitritega Neitsis.

ROBERT SHUMANN – Päikesel konj. Susanooga Kaksikutes. Omanimeline Shumann konj. Marsi ja Ceresega Kaksikutes.

ALESSANDRO SCARLATTI – Päikesel konj. omanimelise Scarlatti ja Leviathaniga Sõnnis.
RICHARD STRAUSS - Päikesel konj. Uraani, Leukhotea, Vellamo ja Sirenega Kaksikutes. Jupiteril konj. Nymphe, Thetise ja Põhjasõlmega Skorpionis.

JEAN SIBELIUS – Päikesel konj. Nereuse, Galene ja Vellamoga Amburis.

MIKALOJUS K.CIURLIONIS – omanimeline Ciurlionis konj. Jupiteri, Galene ja Kalypsoga Skprpionis. Päikesel konj. Veenuse ja Stormiga Kaaludes.

BELA BARTOK – Päikesel konj. Stormiga Jääras. Oceanal konj. Undina ja Dynamenega Vähis.

EDWARD GRIEG - Päikesel konj. Merkuuri, Nereuse ja Vellamoga Kaksikutes.

JACQUES OFFENBACH – Päikesel konj. Leviathaniga Kaksikutes.

COLE PORTER - Oceanal konj. Nereuse, Galenega Skorpionis.

GIACOMO PUCCINI - Päikesel konj. Sirene ja Kushinadahimega Kaljukitses. Merkuuril konj. Poseidoni,. Musta Kuu ja Nereusega Kaljukitses.

GUSTAV MAHLER - omanimeline Mahler konj. Protea, Galene ja Thetisega Skorpionis. Marsil konj. Tsunemi ja Põhjasõlmega Veevalajas.

CLAUDE DEBUSSY - omanimeline Debussy konj. Leviathaniga Skorpionis. Päikesel konj. Merkuuri, Charybdise, Susanoo ja Tsunemiga Neitsis. Neptuunil konj. Stormi ja Leukhoteaga Jääras.

ANTONIO VIVALDI - omanimeline Vivaldi konj. Kushinadahimega Kaksikutes. Pluutol konj. Leukhotea ja Leviathaniga Vähis.

LEOS JANACEK - Päikesel konj. Charybdisega Lõvis. Marsil konj. Galene, Tsunemi ja Leviathaniga Neitsis.

GUSTAV THEODORE HOLST – Merkuuril konj. Jupiteri, Susanoo ja Nereusega Kaaludes.
HENRY PURCELL - omanimeline Purcell konj. Scylla ja Vellamoga Veevalajas. Päikesel konj. Undina, Charybdise ja Galenega Neitsis.

ANTON WEBWERN – Päikesel konj. Merkuuri, Stormi, Sirene, Thetise, Atlantise ja Tsunemiga Amburis. Võimas asteroidide ühendus, mis Päikese abil esile toodi!

AARON COPLAND – Päikesel konj. Dynamene ja Vellamoga Skorpionis. Veenusel konj. Musta Kuu, Galene ja Njordiga Kaaludes. Merkuuril konj. Uraani, Tsunemi, Undina ja Sirenega Amburis. Jupiteril konj. Uraani, Charybdise ja Atlantisega Amburis.

CESAR FRANSK - omanimeline Fransk konj. Jupiteriga Sõnnis. Päikesel ja Veenusel konj. Tsunemiga Amburis. Neli asteroidi koos Amburis – Scylla, Kolga, Atlantis ja Leviathan.
RODION SHCHEDRIN – omanimeline Shchdrin konj. Oseana ja Undinaga Lõvis. Kaljukitses koos neli asteridi – Susanoo, Galene, Amphitrite ja Vellamo.

JEAN-PHILIPPE RAMEAU - omanimeline Rameau konj. Veenuse ja Kolgaga Neitsis. Marsil konj. Põhjasõlme ja Amphitritega Amburis. Päikesel konj. Atlantisega Neitsis.

ARAM HATCHATURJAN - Päikesel konj. Merkuuri, Undina ja Dynamenega Kaksikutes.
GIOVANNI PIERLUIGI da PALESTRINA – Päikesel konj. Merkuuri, Undina ja Leukhoteaga Veevalajas.

CLAUDIO MONTEVERDI – omanimeline Monteverdi konj. Tsunemi ja Undinaga Vähis. Merkuril konj. Veenuse, Susanoo ja Amphitritega Kaksikutes. Mustal Kuul konj. Kalypso, Scylla ja Kolgaga Veevalajas. Päikesel konj. Atlantisega Kaksikutes.

HUGO WOLF – Päikesel konj. Amphitrite ja Charybdisega Kalades.

FRANCOIS COUPERIN – omanimeline konj. Tsunemi, Galene ja Thetisega Lõvis. Päikesel konj. Njordi, Leukhoteaga Skorpionis.

GIOVANNI BATTISTA PERGOLESI – omanimeline Pergolesi konj. Nymphe ja Scyllaga Veevalajas. Päikesel konj. Marsi ja Kushinadahimega Kaljukitses.

FRIEDRICH SILCHER – omanimeline Silcher konj. Päikese, Veenuse ja Njordiga Vähis. Tugev kooslus on Merkuuril - konj. Jupiteri, Uraani, Nymphe, Charybdise, Scylla ja Thetisega Vähis.

RENTARO TAKI – Jaapani helilooja, kellel on omanimeline Rentaro konj. Amphitritega Amburis. Päikesel konj. Merkuuri, Susanoo ja Nymphega Neitsis.

ROBERT FRANZ – omanimeline Robertfranz konj. Pluuto, Leukhotea ja Scyllaga Kalades. Päikesel konj. Stormiga Vähis.

FRANCESCO MARIA VERACINI – omanimeline Veracini konj. Uraani ja Chironiga Sõnnis. Päikesel konj. Merkuuri, Susanoo ja Proteaga Veevalajas.

CARL FRIEDRICH ZELTER – Päikesel konj. Pluuto ja Poseidoniga Amburis. Ka temal on Veevalaja ja Kaljukitse piiril neli asteroidi koos – Galene, Storm, Nymphe ja Undina.

MICHAL KLEOFAS OGINSKI – Päikesel konj. Nymphe ja Proteaga Kaalud/Neitsi. Pluutol konj. Tsunemi, Amphitrite ja Sirenega Kaljukitses.

BRUNO WALTER – omanimeline Brunowalter konj. Uraaniga Kalades. Päikesel konj. Saturni ja Dynamenega Neitsis. Merkuuril konj. Veenuse, Marsi ja Undinaga Kaaludes.

Saja kümnest heliloojast sai enamus ära toodud ja pikk nimekiri räägib iseenda eest, et mida rohkem on planeetidel asteroididega ühendusi, seda rohkem lööb välja nii andekus kui inspiratsiooni saamine kõrgemast sfäärist.