neljapäev, 31. mai 2007

Quaoari avastamine

USA astronoomide Michael E. Browni ja Chadwick Trujillo poolt avastatud Quaoar on 72 aasta järel suurim ja kaugeim (okt. 2002 seisuga) taevakeha Päikesesüsteemis, mis asub Pluutost kaugemal. See oli peaaegu juhuslik avastus. Et tegu oli esialgsetest oletustest tunduvalt suurema objektiga, avastati tänu Kalifornia observatooriumi ülivõimsale teleskoobile Hubble juunis 2002.
Varasemate ülesvõtete vaatlusel selgus, et tegelikult oli Quaoar teleskoobifotodel näha juba 1982. aastal, kuis siis ei osatud selle suurust veel täpselt määrata. Toona tegeleti eelkõige uue objekti liikumistrajektoori kaardistamise ja mõõtmisega ning püüti selgusele jõuda selle suuruses. Kõige esimene vaatlus toimus aga juba mais 1954. aastal.

Traditsioonide kohaselt kannab enamik Päikesesüsteemi planeete ja taevakehi antiikaja jumalate nimesid. Astronoomide poolt pandud nimi Quaoar tuleneb Los Angelese piirkonda asustanud iidse tongva indiaani hõimu jumala nimest.
Kuidas siis seda nime hääldada. Ameerika astronoomid, kes selle nime panid, ütlevad, et hääldada tuleks nii: „Kwah-or-wahr“.

Üldandmed:
Esialgne tähis: 2002LM60
Kataloogi nr. 50 000
Suurim cubewano, diameetriga ca 1250 +/- 190 km
Tiirlemisperiood – 286 a.(285,97 a.)
Kaugus Päikesest : afeel - 43,440 aü., perigee – 41.914 aü.
Orbiidi ekstsentrilisus : 0,034
Orbiidi kalle : 7,98 kraadi
Absoluutne tähesuurus : 2,6
Esimene vaatlus: 25.05.1954 a.kl. 4.33.00 GMT, Palomar Mountain observatoorium (33.21N, 116.52 W).
Avastati: 4.06.2002 a.kl. 5.41.40 GMT, Palomar Mountain/ NEAT.
Indenfitseeritud samal päeval kl. 17.48.08 GMT.(10.48.08 Vaikse o. aeg)
Asukoht avastuse momendil: 10.10 Amburis.
Teade avastusest: 7.10.2002 a. kl. 3.23 GMT.

Asub Maast ca 6,5 miljardi km kaugusel, Pluutost on temani veel ca 1,6 miljard km.
Niisiis on ta suurim objekt, liikudes stabiilsel ringilähedasel orbiidil. Seepärast võib kindlalt väita, et olles ainus väikeplaneetide hulgast, mis on avastatud Päikesesüsteemi välispiiril, andsid astronoomid talle praktiliselt planeedi staatuse. Analoogselt nagu Cerera, mis pretendeerib Marsitaguse asteroidivöö liidrikohale. Seejuures tuleb aga meeles pidada, et nad on ikkagi ainult oma vööde peamised asteroidsed esindajad, mitte päris iseseisvad planeedid.
Kuna Quaoar esindab tervet Kuiperi vöö taevakehi, siis võiks arvata, et tema astroloogilised mõjud peaksid eredalt välja paistma olukordades, mis seotud kreatiivsete tegevuste ja loominguliste läbimurretega.
Indiaanlaste mütoloogia jumal, kes mitte ainult lõi maailma, vaid tegi seda läbi tantsu ja laulmise, kooskõlastub täielikult sellega.

Huvitav on võrrelda Quaoar`i orbiidi parameetreid klassikaliste planeetidega. Tema orbiidi kalle on lähedane Merkuuri orbiidi kaldele. Aga ektsentrilisus on veidi väiksem, kui Uraanil ja Jupiteril. Seepärast oleks õige oletada, et astroloogiliste tähenduste poolest Quaoar omab motiive infosaamises ja andmises, horisontide laienemist alateadvuse tasandil ja eesrindlikus vaimus.

Järgnevalt vaatleme, kas senised ootused tema iseloomustamisel kajastuvad ka avastamise horoskoobis.
Esmalt tuleks kindlaks teha, kuivõrd on horoskoop „radikaalne“, kuidas temas väljenduvad peamised näitajad, mis on iseloomulikud planeetide avastamisele kaartides.
1) Kas on täidetud reegel, mis eeldab, et esimese maja valitseja peaks olema nõrgem kui seitsmenda oma. Avastamise kaardis on esimese maja valitsejaks Saturn, mis on Päikese poolt „põletatud“, st. ühenduses ja ei oma ühtegi tugevat positiivset väärtust. Esimese maja almuteen on hoopiski languses.Teisest küljest seitsmenda maja valitseja ja almuteen. Kuu on essentaalsete väärtuste poolest tugev. Asub ta Kalades, Jupiteri kodus, Veenuse kõrgenduse märgis (siin ja edaspidi on kasutusel Septeneri planeedid). Jupiter ja Veenus ise asuvad Vähis. Seega on olemas vastastikune retseptsioon, mis võimendavad Kuud veelgi.
2) Eelmiste avastuste kaartide võrdlemine uue kaardiga.
Lilith asub esimeses Jäära kraadis – nagu Uraani kaardiski. Lisaks Jäära esimeses kraadis avastati kõige esimene Kuiperi vöö objekt-1992QB1 (15760), mis andis ju nime tervele cubewano grupile. Marss samas kraadis, kus avastati Pluuto. MC on 14-s Skorpioni kraadis, kus nii Uraani kui Pluuto kaardis asus Kuu. Pars Fortuna ja Quaoar`i lõunasõlm asuvad samas, kus oli Uraan Neptuuni ja Pluuto avastamisel. Seal asus ka Merkuur Uraani kaardis. Seda nimekirja võiks veelgi jätkata.
3) Temaatiliste asteroidide avaldumine.
Photographica – täpne vastasseisus Jupiterile (Quaoar`i disposiitorile). Täpne vastasseis Veenusele, täpne kvinkunks Saturniga (kaardi valitseja). Ja väga täpne kvinkunks Kuu põhjasõlmega (orb 0.00).
Zvezdotshot - täpne kvinkunks Quaoar`ile endale (orb 0.01). Siis veel täpne kvintiil Uraaniga, täpne kvadratuur Neptuuniga.
Eureka on ühenduses Merkuuriga, täpses kvadratuuris Uraani ja Vertexiga. Täpsetes loomingulistes aspektides Marsi ja Neptuuniga.
Astronomia on täpselt ekvatoriaalsel DC-l.
Stargrazer- väga täpne kvadratuur Päikesega (orb 0.03) ja väga täpsne sekstiil MC-ga (orb 0.07).

Olles veendunud, et kõik peamised „näitajad“ on omal kohal, saab minna edasi interpreteerimisele.
Kaardi peamised faktorid, mille järgi saab teha Quaoari astroloogilisi esialgseid järeldusi on esimene maja, planeedid temas, maja valitseja, Päike ja Kuu ning uus planeet ise. Samuti tema asukoht majas, aspektid ja majade valitsejate asumine.
Esmalt hakkab silma see, et esimese maja valitseja asub täpselt Kuu põhjasõlmel Kaksikutes. Nelja kraadi kaugusel neist asub Päike – täpselt Uraani põhjasõlmel. See kõik on viiendas majas Kaksikutes. Ilmselt uus planeet omab seost intellektuaalsele loomingule, novaatorlikule infole ja progressiivsetele püüdlustele.

Saturn kui esimese maja valitseja viitab sellele, et saab olema mitte ainult ootamatud ideid ja uraanilik-kaksikalik kirg eksperimentides, vaid võetakse ette jõupingutusi, et ellu viia uued struktuurid, eelkõige informatiivsed (kaoselt–korrastatud kosmose poole). Samuti uute konseptsioonide läbimõeldus ja realiseerimine, mis luuakse just nende samade originaalsete ideede baasil.
Saturni vastasseis Pluutoga viitab,et novaatorlikul edasiliikumisel tuleb ületada üliraskeid takistusi ja seda traditsionaalsete, konservatiivsete jõustruktuuride poolt. Need väljakujunenud harjumuslikud ja sterotüüpsed jõud naljalt võimu oma käest ära ei anna. Heal juhul on võimalikud sotsiaalsed reformid, valitseva maailmavaate muutus, teaduslik-tehnikalik revolutsioon. Halvimal juhul mässumeelsus, sattumine totalisaatorliku ideoloogia valitsuse alla. Seda vastasseisu Kuu sõlmede peal saaks lahendada kahel moel: läbi loominguliste aspektide Uraanile esimeses majas ja läbi poolsekstiili/kvinkunksi Veenusele ja Jupiterile kuuendas majas Vähis.
Kahtlemata Uraan on siin selleks jõuks, mis aitab ellu viia originaalseid lähenemisi ja omab tunnetust ellu viia need mõtted, millel on tulevikku ja ei tohiks tähelepanuta jätta, et Neptuun asub ka esimeses majas. Lisaks on Uraanil ühendus loomingulise mõtte kandja Pallasega. Kaks „intellekti planeeti“ Merkuur ja Chiron on seotud läbi bikvintiili Saturniga. Ja Saturn teeb täpse bikvintiili oma valitsuse all olevale AC-le. Oleme saanud hulga põrutavalt intellektuaalseid loomingulisi näitajaid.

Mis puudutab Veenust ja Jupiteri, siis nende asend kuuendas majas tunnistab, et tuleb ületada vajalik takistus (kvinkunks Pluutole) ning päevast päeva armastustusega tööd teha. Quaoar juhib tähelepanu sellele, et vajalik oleks ellu viia erinevate teenistuste tehnoloogia ja ekspluatatsiooni saavutused. Iseloomulik on see, et kõik kuuenda maja planeedid asuvad Vähis. Kuu aga teises majas Kalades. See tähistab praktilist tegutsemist ja kasu saamist mittemaistes terminites, vaid moraalse rahulolu seisukohast. Heaks näiteks siin võiks olla inimkonna püüdlus kosmosesse. Majanduslikult on see ehk mitte tulus, praktiline kasu sellest ehk kaheldav. Katsed astuda kontakti teiste tsivilisatsioonidega võib tuua hukatuslikke tagajärgi (isegi filmides on tihti tundmatud võõrplaneetlased ebasõbralikud). Kuid kontakt teiste maailmadega ja selle teadvustus täidab hingemaailma kõrgendatud eufooriaga ning peaks õigustama sellele tehtud kulutused.

Quaoar ise oli avastamise momendil 11-das Amburi kraadis, täpses sekstiilis Neptuunile Veevalajas ja trigoonis Pars Fortunale Jääras. Jupiterlik piiride laienemine, ideaalide formeerumine(11 maja), innustatud Neptuun, edu järgides loomingulist impulssi (Fortuna Jääras) – kõik need on Quaoar`i ilmingud. Samadele järeldustele võib tulla Varunat uurides. Mõlemad cubiwanod mitte kuidagi ei „vea välja“ kurjade planeetide staatust.
Niisiis Quaoar sobib hästi astroloogiliste parameetrite järgi nendele analüüsi eeldustele, mida sai pakutud eelnevalt.

neljapäev, 24. mai 2007

Kuiperi vöö objektid - cubewanod

Nimetus cubewano (KBO) tuleneb nn. Kuiperi vöös esimesena avastatud objektilt - 1992QB1.
Kuiperi vöö on komeediparv, mis tiirleb Päikesesüsteemi äärealadel Neptuuni taga. Arvatakse, et temas on vähemalt 35 000 pisitaevakeha, millede diameeter on suurem kui 100 km. See vöö sarnaneb oma objektide rohkuselt Marsi taga asuvate asteroidide vööga. Kuiperi vöös on aga ka palju ( praeguseks on avastatud ca 600 ) suuremaid taevakehi.

Cubewanod – need on taevakehad, mis moodustavad peamise transneptuuni objektide vöö (TNO). Nad tiirlevad mööda stabiilset, täisringile lähedast orbiiti mööda. Neil on ligikaudu 300.a. tiirlemisperiood ümber Päikese. Sarnaselt asteroididele Marsi ja Jupiteri orbiitide vahel, võib cubewanosid vaadelda kui eraldi „korrusel“, iseseisvaid väikeplaneete astroloogilises hierarhias.
Erinevus Marsi taguste asteroidivöö omast on selles, et siin saab rääkida vahepealsest tasemest kahe suure planeedi (Marss-Jupiter) orbiitide vahel . Cubewanod on aga viimane, kõige kõrgem orbiidi tasand, mida inimkond tunneb. Cubewanode sidet madalamal asuva Neptuuni orbiidi tasandiga teostab Pluuto ja plutiinod. Essentaalse sideme veel madalamate tasemetega võtavad enda kanda kentaurid ja damoclesed, afeelis ulatuvad nende orbiidid transneptuunlaste vööni. Väliskosmosega on cubewanodel side läbi ülikaugete asteroidide (SDO) kaudu.

Suurimad cubewanode vöö esindajad on hetkel Quaoar ja Varuna. Sellesse gruppi kuuluvad veel Chaos (1998WH24) nr.19521, Deucalion (1999HU11) nr.53311 ja Logos nr. 58534. Deucalion kuulub omasuguste hulgast väiksemate kilda, kuid on huvitav selle poolest, et kõikide cubewanode, millede orbiidid on enam-vähem kindlalt paika pandud (kindlaks tehtud), on just Deucalioni liikumine kõige lähedamal ekliptikale.Tema orbiidi kalle on vaid 0.22 kraadi. Mitte ükski suurtest planeetidest ei liigu oma orbiidil nii lähedal ekliptikale, kui Deucalion. Ülejäänud ligi 600 praeguseks avastatud (2005.a.) cubewanot omavad esialgu eeltähistust. Arvatakse, et sodiaagiringi igasse kraadi jääb umbes 200 cubewanot. Eris ( 2005UB313) tiirlemisperioodiga 560a. peaks juba kuuluma SDO-gruppi.

Astroloogid on harjunud seostama seni tuntud kaugeid objekte eelkõige kui negatiivsuse kandjaid.Viimane planeet sümboliseerib meie maailma teadmiste piiri, mille taga on teadmatus ning hirmutav tundmatus. Ta sümboliseerib surma, fataalset transformatsiooni, sügavaid protsesse, juhtimatut teadvust. Sümboliseerides samuti lävepakku, mille tagant ei ole tagasiteed. Nii on olnud mitmeid sajandeid. Kui kõige kaugemaks tuntud planeediks oli Saturn, siis kehastas ta surma ja kõige suuremaid õnnetusjuhtumeid. Seejärel avastati Uraan ja kõik, mis inimkonna meelest oli arusaamatu, kuri ning vaenulik, kandus üle sellele planeedile. Neptuuni avastusega leevendati Uraani omadusi ja kõik seni „kuri“ kandus üle temale.Uuele planeedile Pluutole, mis ristiti allilma jumala auks, omandati ühtlasi eelkäijate negatiivsed omadused. Mõistetavalt, hiljem hakkasid astroloogid aru saama, et Uraan, Neptuun ja Pluuto omavad ka positiivseid ilminguid nagu iga teinegi lähim planeet.

Kuid esmamulje, nagu teada, on kõige tugevam ja sellepärast kõrgemate planeetide väljenduses astroloogid ikkagi ootavad esmajärjekorras midagi halba.
Nüüd on astronoomid avastanud Päikese süsteemi piirimail terve kaugete objektide vöö. Ja astroloogide ette on kerkinud küsimus: kas tõesti kõik need sajad ja tuhanded väikeplaneedid on seotud surma ja hävinguga ja kannavad ühist astroloogilist funktsiooni või on iga üksik objekt induviduaalsete omaduste ja printsiipidega.

Esialgsed uuringud ja vaatlused on näidanud, et kogu vöös võib olla selliseid TNO esindajaid, mis esindavad tõesti kurjuse kehastust. Näiteks seni uuritud horoskoopides pole leitud positiivset asteroididel 1996TO66, 1996TL66, milledele ei ole seni nimesidki pandud.QB1-le on pakutud Titan või Smiley nimetust. TO66-le Tifon ja TL66-le Tartar. Võimalik, et nende orbiidi suure kalde tõttu ekliptika suhtes on neid peetud seni ainult negatiivsuse kandjateks. Asteroidil 1996TO66 (nr.19308) on orbiidi kalle 27,4 kraadi. Suurema orbiidi kaldega on veel mitmeid teisi cubewanosid, milledel veel puudub nimi, on ainult kataloogi number.Asteroidil 2005FY9 (136472) on orbiidi kalle 28,963 kraadi. Kuid vastukaaluks peab olema objekte, mis kehastavad positiivseid, harmoonilisi printsiipe. Ja need on tõepoolest olemas.
Eelkõige käib see asteroidide Quaoar ja Varuna kohta. Mõttele, et Kuiperi vöö objektid pakuvad postiivseid printsiipe, viis veel üks fakt. Esimesele cubewanole ( 1992QB1) pakkusid astronoomid mitteametlikult nime „Smile“- naeratus!

Vana-India mütoloogias oli jumal Varuna kõikehõlmava taeva, mis eraldas kosmost kaosest ja kaitses inimesi kurjuse alge eest. Muidugi, kui Kõrgema seaduse kaitsja, oli Varuna range, kuid seejuures üdini õiglane.
Quaoar sai samuti nime, mis kaugel süngusest. Indiaanlaste mütoloogias on ta kõrgeim jõud, mis maailma lõi. Läbi loova tantsu ja laulu loob Quaoar taeva ja maa ning seejärel kõik kolm koos loovad päikese kui jumala ja tantsivad, laulavad koos, luues järgmise jumala.
Siin võiks mainida ka seda, et astronoomiliste uuringute järgi on päikesesüsteemi ääremaadel asuvad jäised kehad suured jäänukid, milledest iidsetel aegadel moodustusid süsteemi planeedid. See on algmaterjal, millest formeerusid süsteemi planeedid.

Seepärast on seaduspärane, et Varuna ja Quaoar on nimtatud nende jumaluste auks, kes lõid maailma eraldades kosmose kaosest. Deucalion oli kreeka mütoloogias inimkonna esiisa, kes tegi kõik inimesed kivist. Kreeka mütoloogia järgi sündis Kaosest Gaia – Suur Emake Maa. Ta ei olnud mitte ainult kõige ema ning laste toitja, vaid ka surmajumalanna, kes sarnaselt maaga kutsub oma lapsed enda juurde tagasi. Samuti on kaosest sündinud Nyx (öö), Erebos (pime põhjatus) ja Eros (armastus). Selline sümboolne rida saab ka edaspidi järgimist. Rahvusvahelise Astronoomide Liidu erikomitee on vastu võtnud otsuse, et tulevikus avastatavad objektid, mis liiguvad Neptuuni orbiidi taga stabiilsetel orbiitidel, saavad omale nimed mütoloogiast, mis seotud loomise ideedest.

Kui paradoksaalne ka see ei paista, siis just astronoomidelt saavad tulevikus kauged taevakehad nimed, mis tabavalt märgivad ära astroloogilise tähenduse.
Kokkuvõttes me saame järgmise pildi. Kõik meie eluruum, mis astroloogiliselt sümboliseerib päikesesüsteemi, rullub lahti kahe pooluse, kahe impulsi vahel. Ühest küljest Päike, kui süsteemi keskus ja teisest küljest cubewanod, kui süsteemi äärealade planeedid. Cubewanod sümboliseerivad jumalikku impulssi, maailma loojat, kes eraldas kosmose kaosest. Päike sümboliseerib meie „mina“, mis püüdleb jumalikkuse poole ja selles alges vastastikuste püüdluste poole eksisteeribki meie maailm.
Järgmises artiklis tuleb esimesena lähemalt vaatluse alla varem avaldatud artikli Quaoar parandatud ja täiendatud variant.

Koostatud interneti info ja tõlgitud raamatu D.Kutalev „Astrologia novõh planet“ põhjal

neljapäev, 17. mai 2007

Pluuto ja Ixioni paaristants

Pluutol on omapärane side ühe plutiinoga, nimelt Ixioniga.
Ja seda seepärast, et Pluutol on perigee hoopis erinevas ekliptika sektoris kui Ixionil. Pluuto perigee asub 15 Skorpionis aga Ixionil 14 Jääras.
Pluuto läbib mõne märgi väga kiiresti ja samas Ixion aeglaselt. Teistes märkides on kõik vastupidi: kui Ixion kiirendab oma liikumist, siis Pluutol hoopiski liigub aeglasemalt. Seepärast on nende omavaheline tsükkel kaunis veider. Selles saab veenduda, kui heita pilk nende omavahelistele mazoorsetele aspektide nimekirjale alates 1500.aastast, mida Pluuto teeb Ixioniga:

0 13.03.1568 19.08 pic D 19.08 pic D
60 02.11.1625 17.17 tau R 17.17 can R
60 29.121625 16.21 tau R 16.21 can R
60 05.10.1626 18.43 tau R 18.43 can D
60 30.01.1627 17.07 tau R 17.07 can R
60 16.09.1627 19.54 tau R 19.54 can D
60 22.02.1628 18.08 tau D 18.08 can R
60 28.08.1628 20.57 tau R 20.57 can D
60 16.03.1629 19.19 tau D 19.19 can R
60 10.08.1629 21.53 tau D 21.53 can D
60 10.04.1630 20.40 tau D 20.40 can D
60 21.07.1630 22.40 tau D 22.40 can D
60 21.05.1631 22.30 tau D 22.30 can D
60 13.06.1631 22.58 tau D 22.58 can D
60 11.08.1696 05.08 leo D 05.08. lib D
60 13.10.1696 06.29 leo D 06.29 lib D
60 11.07.1697 05.41 leo D 05.41 lib D
60 17.11.1697 08.08 leo R 08.08 lib D
60 18.06.1698 06.34 leo D 06.34 lib R
60 15.12.1698 09.25 leo R 09.25 lib D
60 27.05.1699 07.38 leo D 07.38 lib R

60 14.01.1700 10.27 leo R 10.27 lib R
60 02.05.1700 08.54 leo D 08.54 lib R
0 22.12.1746 25.34 sco D 25.34 sco D
0 09.06.1747 24.49 sco R 24.49 sco R
0 09.09.1747 24.23 sco D 24.23 sco D

0 23.02.1816 22.01 pic D 22.01 pic D
60 22.10 1873 21.10 tau R 21.10 can D
60 17.01.1874 19.51 tau R 19.51 can R
60 29.09.1874 22.28 tau R 22.28 can D
60 13.02.1875 20.45 tau D 20.45 can R
60 11.09.1875 23.36 tau R 23.36 can D
60 07.03.1876 21.51 tau D 21.51 can R
60 23.08.1876 24.35 tau D 24.35 can D
60 30.03.1877 23.07 tau D 23.07. can R
60 04.08.1877 25.27 tau D 25.27 can D
60 28.04.1878 24.36 tau D 24.36 can D
60 10.07.1878 26.06 tau D 26.06 can D
60 17.08.1944 08.49 leo D 08.49 lib D
60 16.10.1944 10.07 leo D 10.07. lib D
60 16.07.1945 09.21 leo D 09.21 lib D
60 22.11.1945 11.47 leo R 11.47 lib D
60 23.06.1946 10.14 leo D 10.14 lib R
60 20.12.1946 13.05 leo R 13.05 lib D
60 01.06.1947 11.18 leo D 11.18 lib R
60 19.01.1948 14.07 leo R 14.07 lib R
60 05.05.1948 12.35 leo D 12.35 lib R

0 29.12.1994 29.05 sco D 29.05 sco D
0 30.06.1995 28.14 sco R 28.14 sco R
0 29.08.1995 27.56 sco D 27.56 sco D

Eelmise ühenduse ajal 16. sajandi keskel toimusid selle ühenduse mõjuna näiteks:
New Jerseys avati Princentoni ülikool, maavärin Peruus, Londonis avati esimene suguhaiguste kliinik, Ahmad Khan Abdali rajab Afganistaani kuningriigi, Jaapanis tõuseb troonile Momozone, Inglise laevaarst James Lind tõestas, et tsitruselised (C-vitamiin) hoiavad ära skorbuudi haigestumise ja mitmeid teisi olulisi sündmusi

Aastal 1746 sündis kuulus kunstnik Francisco Goya, Poola ja Leedu rahvuskangelane Tadeucz Kosciuszko, Itaalia astronoom ja matemaatik, kes avastas esimese asteroidi Cerese, Giuseppe Piazzi ja paljud teised.
1747. aasta sees sündisid saksa astronoom Johann Elert Bode, saksa dramaturg Heinrich L.Wagner, vene tööstus ja meresõitja Grigori Shelikov, esimese ameerika metodistide kiriku tulevane piiskopp Thomas Coke jne.
1816. aasta ühenduse mõjul toimus suur tulekahju St.Johnsi linnas Newfoundlandis, esietendus G.Rossini Sevilla habemeajaja. Aprillis sündis tuntud Inglise novellist Charoltte Bronte, veebruaris surid shoti filosoof ja ajaloolane Adam Ferguson ja Kanada poliitik Edward Jessup.

Viimase kolme täpse ühenduste ajal või selle lähedal juhtus maailmas järgmist, mõned näited: Esimese täpse ühenduse päeval korrigeeriti Mehhiko peesot USA dollari suhtes, algas ka USA-s niinimetatud Whitewateri investeerimis skandaal.Kaks päeva varem sündis ameerika laulja ja näitleja Nat Wolff ja suri Jerevani endine linnapea A.Galutsjan. Eestis suri 19. dets. Kirjandusteadlane Eduard Ertis. Nädal varem viidi vene väed Tshetseeniasse, algas sõda.
Teise täpse ühenduse ajal, päev varem 29. kuupäeval põkkus süstik Atlantis vene kosmosejaamaga Mir, 30. juunil suri vene kosmonaut Georgi Beregovoi.
Kolmanda ühenduse ajal käis sõda Jugoslaavias, pommitati Sarajevot. 29. aug. suri saksa ulme ja lastekirjanik Michael Ende.

Järgmine aspekt Pluutol Ixionile tuleb alles 2063. aastal 26 Kalades. Need kaks taevakeha saavad omavahel moodustada ainult kahte liiki mazoorseid aspekte – konjunktsiooni ja sekstiili. Seejuures konjunktsioon toimub ainult vaheldumisi Skorpionis ja Kalades. Seda iga 177-178 aasta ja iga 70-71 aasta järel. Iga selline konjunktsioon moodustab trigooni viimase konjunktsiooni punktile ja ühenduse eelviimase ühenduse kohale.
Iga 247 aasta järle omavaheline Pluuto Ixioni “tants” kordub praktiliselt samades ekliptika kraadides.

Astroloogiliselt selline tihe omavaheline suhe mundaanastroloogias ilmneb selles, et Ixion inspireerib oma aja äraelanud, vana kultuurivastast liikumist. Seejärel aga omandab see massilisuse ja isegi totaalsuse seda juba tänu Pluutole. Iseloomulik on seejuures see, et suurema osa oma liikumisel mööda ekliptikat, Pluuto liigub Ixioni taga. Ja nimelt tänu tandemile Ixion-Pluuto toimub kultuuri uuenemine ja areng.

Näiteks esimesed ristiusu misjonärid propageerisid ideid, mis olid risti vastu tolle aja moraalsete ja vaimsete printsiipidega, milles elas Rooma impeerium. Ja need misjonärid läksid ennastsalgavalt oma missiooni täites vahel lausa surmaohtudesse, et kristliku vaadet levitada. Seda kirjeldab astroloogiliselt siis Ixion. Aga Rooma impeeriumi lagunemist, kristluse kui tema riigireligiooni, kiriku ierarhia kujunemist – kõike seda iseloomustab ja on seostud ning juhib Pluuto..
Teine näide. Romantism, kui euroopaliku kultuuri põhisuundumus 18.saj. lõpus ja 19. saj. 1 poolel, protesteeris klassitsistlikke mõõdukuse-ja suletusnõuete vastu. Seda vastuhakku soosis ja juhtis Ixion. Kui aga loominguliste vähemus, nende vaimne mäss läks üle massikultuuriks, romantilised ideed euroopa ühiskonnas läksid moodi - see kuulus juba Pluuto mõjude alla.

Nii võib öelda, et kultuuri eliit, kes otsib uusi teid ja suundi kunstis, teaduses jne. Ning olles vastu kehtivatele stampidele, mis olid iseloomulikud massikultuurile – kõike seda juhib Ixion. Samuti Jupiter ja Uraan koos cubewanodega. Massikultuur, mis lihtsustab, tirazeerib seda massikultuuri, seda juhib Pluuto koos Saturni ja Neptuuniga.
Samamoodi, nagu Ixion juhib teaduse revolutsioonilist arengut, mille tuumaks on tulevikku suunatud eesmärgid (vaatamata sellele, et astroloogias on igasugune revolutsiooniline seni olnud ikka Uraani valdkond). Siis Pluuto juhib sama teaduse uut pragmadigmat.Uraan siin juhib neid konkreetseid avastusi, mis laiendavad kehtivaid pragmadigmasid, kogudes jõudu ixionlikuks revolutsiooniliseks tõukeks.Lõpuks kentaurid (mütoloogia järgi Ixioni lapsed) samuti lisavad oma panuse sellega, et juhivad neid nähtusi, fakte ja ilminguid, mida teadus ei suuda seletada kehtivate arusaamade kohaselt.

Analüüsides Pluuto- Ixioni tsülkeid võib oletada, et hiljuti toimunud nende kahe ühendus oli eelteatajaks, kutsus esile uue kultuuri tekkimise, uue epohhi alguse. Sarnase sellele, mis toimus eelmise tsükli ajal. Siis lõi õitsele teaduse areng, loodi ameerikalik kultuur. Aga üleeelmine tsükli ajal läks hoogu suurte geograafiliste avastuste aeg.
Pluutost on eespool mitu artiklit, mis lähemalt kirjeldab selle kääbusplaneedi kogu ajalugu. Ixionist lähemalt ja täpsemalt saab lugeda mõnes järgmises artiklis.

pühapäev, 13. mai 2007

Asteroidide roll astroloogias 2/2

Peamine, kui kasutada asteroide, on see, et mitte neid üle tähtsustada ja kasutada kui lisainformatsiooni kandjaid. Nagu üks tuntud astroloog on öelnud: “See on nagu supp. Kõiki maitseaineid ühes supis ei tarvitata. Kuid ei saa öelda, et maitseainete mõõdukas ja oskuslik kasutamine supile midagi juurde ei anna. Samas ei maksa arvata, et maitseained on võrdsed põhikomponentidega nagu kartul või porgand. Kui põhiasju ei kasuta, siis pole maitseainetest kah kasu”.

Ise sõnastaks asteroidi toimet nii – nad on üheks päästikuks, mis sündmuse vallandab, nii nagu väike kivike või jäätükike päästab valla laviini.Kiired ja ka aeglased taevakehad päästavad sündmused lahti, kuid selleks peavad olema täidetud eeltingimused, mis on juba planeetide korraldada.
Asteroidide rollist astroloogias aru saamiseks tuleks arvesse võtta ka nende füüsilised parameetrid (orbiit ja selle asukoht planeetide vahel, orbiidi kalle, ektsentrilisus jne.), mis aitavad paremini aru saada, millised taevakehad omavad rohkem iseseisvat toimet ja millised on rohkem mõjutatud suure planeedi mõjudest.

Väikeplaneetide nagu ka suurplaneetide tähtsus tuleneb otseselt astroloogilisest aksioonist, mida on väga sageli kirjanduses korratud:” All on kõik täpselt samamoodi kui üleval”, “Kõigele, mis juhtub taevas, vastab analoogiline sündmus maa peal” või “Igas materiaalses maailmas realiseeruv sündmus on vaimses maailmas tegelikult juba olemas”.

Nimesid asteroididele panevad enamikul juhtudel astronoomid, see on keerulise kollektiivse protsessi tulemus, millele avaldavad mõju ajalised faktorid ning uued nimed ei ole seega juhuslikud. Seda kinnitab nimede panemise ajalugu. Planeete ja asteroide avastavad ning annavad neile nimed inimesed, kellede horoskoopides on tugevalt väljendunud vastavad omadused. Näiteks Cerera avastamine eeldas avastajal täpsust, põhjalikust ja analüüsivõimet, mis on just omane Neitsi märgi ja tugeva Cerera positsiooni omaval inimesel. Selline seis oli astronoomil Piazzil.
Vahel antakse nimetus puht füüsilise omaduse põhjal. Näiteks Vesta sai nime oma tugeva ereduse pärast.Ta on isegi palja silmaga jälgitav.

Paljud nimed anti hetkeseisu sündmuste tausta arvestades. Astronoom andis uuele asteroidile nimeks Conkordia (avastati märtsis 1860.a.), rooma kokkuleppe jumalanna auks, siis tekkis lootus lepitada Euroopas sõdivad riigid vaherahule. Asteroid Pandora avastati ajal, mil teravnes poliitiline olukord Ameerikas ja mis viis kodusõjani (1860-61).
Erilise tähelepanu alla võiks võtta asteroidid, millede orbiit on ebastandartne. Sellised on Icarus, mis läheneb Päikesele lähemale kui Merkuur; Eros, mille orbiit ulatub Veenuseni; Damocles, mille orbiit ulatub peaaegu Maani. Kõige omapärasem on vast Dioretsa, nimi tagurpidi pööratud (asteroid-dioretsa), tema orbiidi kalle on 160 kraadi ja ta tiirleb vastupidiselt enamikele asteroididele, ehk siis mööda sodiaaki kellaosuti suunas. Seega on nende nimed loogilised ja seepärast on neid lihtsam ka interpreteerida.
Kõige pikema tiirlemisperioodiga asteroid on nov. 2003. aastal avastatud Sedna. Tema tiirlemisperiood oleks 11 230 aastat. Samal kuul avastati ka teine, ainult ligi 100 km läbimõõduga asteroid, kannab indeksit 2003WT42, mille tiirlemisperiood on 9273. aastat. Tema afeel ulatub päikesesüsteemi ääremaadele, Oorti pilve kanti. Nende, meie mõistes ülikaugete taevakehade, mõju peaks olema jälgitav pikkade ajaloo sündmuste taustal. Siin on materjal, mis ootab lähemat uurimist ja analüüsi..

Kui kirjeldan sündmusi, milles toon eriliselt esile asteroidide osa, siis seda selleks, et keegi, keda kogu sündmus astroloogiliselt huvitab, saab seda ise edasi analüüsida. Samuti olen ise üks asteroidide fänne ning seepärast neid sageli ka kasutan ning seda on mu artikleid lugedes ka näha.
Kui pöördute näitete juurde, on näha kuidas nad toimivad ja töötavad. Vahel hämmastavalt täpselt ja väga ilmekalt.
Vahel olen nimme proovinud panna kaardile hästi palju sündmust iseloomustavaid asteroide, välja toonud peamised aspektid planeetide ja samuti nende omavahelised aspektid. Siis on hästi näha nende printiipidele vastav toime.
Aga pilt mis siis kujuneb on väga kirju ja orienteeruda selles on väga raske, kuid huvitav.
Vahest kõige raskem ongi nende õige oskus kasutada seal, kus see on otstarbekas, nende analüüs ja seostatus sündmusega. Ikka kipub neid liiga palju kaardil olema,see aga annab teisest küljest hulga uut lisainformatsiooni.

Arvestada tuleb ka sellega, et aeglaste planeetide ja veelgi aeglasemate asteroidide aspektid toimivad pikka aega, mõjutavad terveid põlvkond, kujundavad maailma arengu pikki etappe. Seepärast on nende kaugete taevakehade aspektid Päikeselähedaste planeetidega just need, mis antud sündmust paremini iseloomustavad. Kiirete asteroidide toime on muidugi lühem aga samas ka konkreetsem, nii umbes paar nädalat.
Ei saa aga väita, et asteroididel on ühesugune mõju sündmustele. Näiteks loominguga seostud kauge Quaoar toimib oma konjunktsiooniga Päikesele nii uutes algatustes, looduskatastroofides, kui ka teistes erinevates sündmustes.Kuid rohkem esineb seda siiski just loomingulisusega ja uutsusega seotud sündmustes. Siin päris ühest näitajat ei ole, vähemasti pole leitud. Ja inimesel, kellel on see ühendus oma kaardis, ei pruugi üldse saada kunsti või loominguliseks, tuntud isikuks.Aga samas on väga paljudel loomingulistel inimestel mainitud Quaoar sageli tähtsal kohal nende horoskoopides.
Selle kohta võib varsti lähemalt lugeda Quaoari tutvustavas artiklis.Samuti Varuna ja mitmeid teisi kaugeid asteroide tutvustavates artiklites.
Päris asteroidide eiramine astrokaartides oleks minu arust nagu lõpuni lugemata lehekülg raamatus, minnes üle uuele leheküljele.

Kokkuvõtteks üteks siis nii:
Peamine.
Me elame maailmas, kus kõik on omavahel seotud.
Asterodid omavad kõige tugevamat mõjujõudu oma lähenemisel Maale.
Nende toime on kõige tugevam ühenduses (konj.) Päikese, seejärel Kuuga, planeetidega, omavahelised ja ka kinnistähtedega.
Asteroidide nimed ei ole juhuslikud, nad formeerivad tänapäevase Maa noosfääri kuju peegelpildina.
Lisaks.
Asteroidide suurus ei oma peaaegu mingit tähtsust, on ta suur või väike.Palju tähtasam oleks orbiit mida mööda nad liiguvad ja orbiidi kalle ekliptika suhtes.
Orbi võiks võtta –Maale lähenemisel 2-3 kraad, Maalt eemaldudes kuni 1-2 kraadi. Ühendusel eredate kinnistähtedega pakuks 1 kraad.
Planeetide aspektide orbiks asteroididele võtaks lähenemisel kuni 5 ja kaugenedes 4 kraadi.

Ei hakka siia ümber kopeerima asteroidide toimimise näite artikleid. Keda see asi rohkem huvitab saab lugeda näiteks horoskoo.ee-s

http://www.horoskoop.ee/article.php?getarticle=4&PHPSESSID=c679d0e73c9eb6176b193a3fab5888e6 , http://www.horoskoop.ee/article.php?getarticle=10&PHPSESSID=c679d0e73c9eb6176b193a3fab5888e6
siinse blogi artiklites Taevane saadik ja Eestimaa rahutu kevad või Astroloogilisest Abimehest 2005.

neljapäev, 10. mai 2007

Asteroidide roll astroloogias 1/2

Kuidas siis praktiliselt kasutada asteroide astroloogias, mõningad võimalused ja nüansid sellega seoses.
Asteroid tähendab tõlkes tähe sarnane, ta paistab teleskoobis pigem tähena kui väikese kettana. Vahel nimetatakse asteroide ka planetoidideks.
Esimesele avastatud (1.01.1801.) asteroidile pandi nimeks Ceres, Rooma viljajumalanna järgi. Järgmised asteroidid Pallas, Juno ja Vesta olid pikka aega ainsad, mida osa astrolooge kasutas kaardi intrepreteerimisel. Peale Chironi avastamist 1977. aastal lisandus see kentauri gruppi kuuluv taevakeha nii efemeriididesse kui horoskoobi kaartidesse. Ceres ja Chiron olid ja on ka praegu kaks kõige enam tähelepanu saanud asteroidi, mida kasutatakse. Viimastel aastatel on aga neile lisandunud mitmed uued kauged väikekehad, mida on samuti aina rohkem arvestama hakatud. Tänapäevaks on avastatud üle 200 tuhande taevakeha ja nende kõigi kasutamine korraga on mõeldamatu. Sellises tohutus asteroidide hulgas orienteerumiseks jagatakse nad mitmetesse gruppidesse ja alagruppidesse ning vastavalt vajadusele neid horoskoopidesse lisatakse.
Mütoloogiliste tegelaskujude järgi nime saanud asteroidide astroloogilise tähenduse mõistmiseks tuleks uurida mütoloogiat. Nad aitavad mõista ja avada sodiaagi omadusi ja iseloomu.
Üle 11 tuhande nime omavaid asteroide kasutada astroloogias on aga ikka päris raske kui mitte ilmvõimatu ja kas üldse mõtekas. Nimetuid on (ainult number) üle 70 tuhande.

Olen kokku kogunud erinevaid mõtteavaldusi ja ütlusi asteroidide teemal, mida foorumites leidnud ning mis on artiklites ilmunud. See aitab paremini mõista ja aru saada, kuidas neid ikkagi siis oleks parem kasutada, kui kasutada.Tsitaatide ja kirjalõikude autored ei lisa juurde, kuna puudub nende luba selleks.

*…. Astroloogia on palju isiksuslikum kui me arvata oskame.Ta toimib isegi nimede tasandil. Ta toimib teie nimes, tuntud inimeste nimedes, kohanimedes, linnanimedes ja isegi rahvaste nimetustes…..
*….Kui planeetidel on väga lai printsiipide skaala, siis asteroidide puhul on asi hoopis lihtsam. Neil on vägagi konkreetne printsiip ja toimivad horoskoopides väga kujundlikult….
*…. Sünnikaart on nagu maakaart. On põhilised asjad, nagu planeedid, mis on iga kaardi peal. Aga on ka asju mida igale kaardile ei panda. Nii nagu maakaardile võib panna kliimavöötmed ja mullavööndid ja teede võrgu ja perekonnanimede esinemissageduse ja mida kõike veel, nii tuleks ka sünnikaardi vaadelda erinevate temaatiliste kihtidena. Kui vaja, paned armastusega seotud asteroidid peale. Kui vaja, paned mõned araabia punktid. Kui vaja, paned hoopis majandusega seotud asteroidid, kui vaja, paned tuttavate inimeste nimedega asteroidid. Kui aga kõik korraga peale panna, ega siis pilt sellest selgemaks või täiuslikumaks ei lähe, sest kõigi kaardi komponentide vahel pole seoseid……..

*…. Asteroidi ühendus Päikesega viitab päeva võtmesündmustele või-mõistetele….
*…..Päike on horoskoobi tähtsaim punkt ja kui mõni taevakeha satub sellega ühendusse, siis avalduvad sel hetkel eelkõige just selle taevakeha printsiibid. Asteroidide “infoväli”on üsna kitsas ja konkreetne planeetidega võrreldes…..
*….Päikese ühenduse mõju asteroidiga kestab vähemalt nädala enne ja ka pärast täpset ühendust….
*…. Ühendus Marsiga võib viidata vägivaldse iseloomuga sündmustele……
*…Samuti on väga selgelt äratuntavad planeetide ühendused asteroididega ja ka asteroidide omavahelised ühendused…..
*….On tähele pandud, et asteroidid, mis kannavad isiku pereliikme või muidu lähedaste isikute nimesid, on selle isiku horoskoobis tähtsatel kohtadel.Horoskoobis pingeliselt asetsevate asteroidide maapealsete nimekaimudega on aga horoskoobi omanikul pingelise suhted….
*….Ajal, mil taevas ühinevad erinevate isikunimedega asteroidid, kohtuvad või abielluvad samade nimedega isikud või toimuvad olulised sündmused nende isikute kooselus…..
*….Asteroidid, mis on oma nime saanud tuntud inimeste järgi, annavad isiku horoskoobis tähtsal kohal olles talle vastava isiku omadusi….
*….Asteroide võib vaadelda ka keerukamates prognoositehnikates – solaaris, transiitides, progressioonis, direktsioonis jne…..
*…. Astroloogiline tõekspidamine on, et horoskoobis ühenduses olevate taevakehade poolt valitsevad eluvaldkonnad on horoskoobi omaniku elus samuti ühenduses….
*….Tegelemine asteroididega aitab kaasa mõistmisele, et elame maailmas, kus kõik on omavahel seotud. Mitte miski ei ole juhuslik, kuid samas ei ole ka midagi fataalset. Kõik lihtsalt on tähtedes kirjas….

*…..Üks enim paikapidav fakt astroloogias ütleb, et kui inimene sünnib päikesetõusul, siis saab ta kuulsaks.Näiteks - umbes paar tundi peale Estonia katastroofi tõusis Päike koos asteroid Estoniaga ning Eesti sai jällegi tuntuks üle kogu maailma…
*…. Sündmused on esile kutsutud progressioonidega, võimendatud aeglaste planeetide transiididega, lahti päästetud kiirete planeetide ja asteroidide transiitidega…
*…kas on mõtet teha taevakehale horoskoopi? Selle mõte on saada rohkem teada selle taevakeha olemusest. Mu meelest on asteroidide avastamise horoskoobid küll ilmekad. Näiteks asteroid Compassion (tõlkes kaastunne), kolm planeeti Neitsis, kaks Kalades. Kust veel kaastunnet otsida?…….
*….Jätkake uurimist ise ja andke listis teada, kui mingi huvitava seose leiate. Mina olen igatahes veendunud, et asteroidide avastamise kaardid räägivad asteroidi olemusest väga palju ja seni kuni asteroidil pole nime, või on nimi meile tundmatu, on see ainus viis tema olemusest aimu saada…… *…..Olen lugenud, et avastamise kaarti tuleks teha ka heliotsentrilises süsteemis, mis näitab meile sündmuse ühiskondliku tähtsust, tervikuna tähistab sündmuse mastaapsust, väljendab rohkem globaalseid protsesse, kui geotsentriline…..

*……Kristiina Shmigun sai kulla! Ei noh, mis me räägime. Täna on ju ühenduses kolm asteroidi – Kristina, Estonia, Olympia. Ja seda Kristiina Päikesemärgis Kalades. Tal on seal lähedal muide asteroid Olypiada………
*…..Kristiinal siis teine kuld käes. Asteroidide Kristina, Estonia ja Olympia ühendus teeb oma tööd. Kuivõrd selline seis on üliharuldane siis võiks ka kolmandat medalit ennustada. Teises ma ei kahelnud… *…..Ainuüksi Estonia ja Olympia satuvad ühendusse vaid iga 50 aasta tagant. Mõelge nüüd kui harva satub veel Kristina sinna otsa. Ma ei oska seda väljagi arvutada…… *……Esmaspäeval uppunud kaubalaeva Runner-4 puhul on järjekordselt transiitne asteroid Oileus ( 14 Kaljukits) oma olemust näidand. Eesti Vabariigi (20.08.1991) kaardis on ta ühenduses Neptuuni ja musta Kuuga…..
*…..Asteroid Echeclus, mis kuulub Kentauride gruppi on hiljuti purunenud..!!! See on haruldlane sündmus, mida pole kunagi varem jälgitud. Jälle käitub teistest erinevalt just Kentauride grupi liige…..
*…..Rüütel kandideerib presidendiks. Huvitav on see, et transiitne asteroid Arnolda läks ühendusse Pluutoga Eesti taasiseseisvumise kaardis…….
*…….eile märkasin huvitavat artiklit, kus muuhulgas oli mainitudwww koodi avalikustamise päev - 6.aug.1991. Päris huvitav ja kõnekas kaart! Looja enda nimeline asteroid Bernes-Lee on Päikesega ühenduses, taaskord hea näide astroloogia õpikusse….

*….Bush tuleb Eestisse. Huvitav, et uudis tehti teatavaks täna, kui asteroid Bush ja Kuu on ühenduses, ning päeval mil ta peaks eestisse tulema-28.11.2006.- on jälle täpselt sama ühendus samas kraadis Kalades. Ja seda kõike muidugi seal kus on Eesti horoskoobis Päike ja asteroid Estonia……
*…..Samal päeval kui Eris nime sai ütles praegune Paavst, et "Muhamed tõi maailma ainult “kurje ja ebainimlikke asju”. Kas me selle mõttega nõustume või mitte polegi oluline. Selge on, et tüli on nüüd käes. Ja mitte väikene. Uue taevakeha avastamine toob alati kaasa midagi uut ühiskonnas ja kui taevakeha saab nime siis on see lõppakord selle taevakeha sissejuhatuses. Nüüd hakkab midagi juhtuma, see on selge…..
*…..Esoteerika põhiprintsiip on, et kui arhetüüpide kombinatsioonid muutuvad või ilmub uus arhetüüp, siis on seda mingil moel näha kõigil reaalsuse tasanditel. Üks neist tasanditest on kahtlemata kosmos ehk planeedid. Kui toimub muutus arhetüüpides, siis näeme seda taevas ja kõikjal mujal…… *….kuninganna Elisabethi külaskäik Eestisse. Transiitne asteroid Queen's on Eesti taasiseseisvumise MC-l. Vana Vabariigi kaardis on transiitne Elisabetha ascendendil. Transiitne Päike opositsioonis radixi Elisabethaga. Transiitne Saturn Queen`sil ja transiitne Thomas Queens`il.Ilvese kaadis liigub transiitne Elisabetha üle radixi Kuu.Kuninganna kaardis transiitne Hendricks radixi Kuuga ühenduses…… *……Chironit on üsna raske väga kauges minevikus täpselt välja arvutada. Saturni perturbatsioon segab.Swiss efemeriide kasutavad programmid teevad seda siiski kõige usaldusväärsemalt. Aga enne 650 AD pole mõtet üldse proovida.

reede, 4. mai 2007

Neptuuni avastamine

Jätkaks teemaga, mis kajastab planeetide avastamise horoskoope. Viimasena “vanadest” planeetidest vaatame lähemalt Neptuuni avastamisega seotud asjaolusid, et siis juba üle minna viimastel aastatel avastatud mitmete väikeplaneetide lähmat tutvustamist.

Olukord Neptuuni avastamisel on keerulisem, kui Uraani või Pluuto avastamisel. Ta avastati Johann G.Galle (1812-1910) poolt 23.09.1846.a. õhtul Berliinis. Mitmed uurijad on pakkunud kellaajaks 21:40 GT(1 variant). Samas on mõned uurijad seisukohal, et avastus leidis aset 24.09. kell 00:14 ( 2 variant) kohaliku Berliini aja järgi.
On olemas ka dokumentaalsed tõestused, et juba 28.12.1612. a. kella kolme ajal öösel, olevat Florentsias planeeti jälginud G.Galilei. Kuid eksikombel pidas planeeti kinnistäheks. Prantsuse astronoom Laland kandis Neptuuni tähekaardile 1795. a., pidades teda samuti kinnistäheks.
Kaks avastamise kaarti 1846 aastast erinevad AC märgilt: esimesel juhul oleks see Vähk ja teisel juhul Lõvi. Kuid mõlemas on täidetud iseloomulikud „nõuded“ ( või „reeglid“) 1 ja 7 majade valitsejate tugevuse suhtes. Seda näitasid ka eelnevad Uraani ja Pluuto avastamiste kaardid.
Esimeses varjandis on AC valitsejaks Kuu, asudes ise pagenduse märgis Skorpionis ( kolmas kord seal asuda!).

Teises varjandis AC valitsejaks on Päike, asudes samuti oma languse märgis Kaaludes. Aga 7 valitsejad mõlemas varjandis on Saturn ja seda omas märgis (Veevalajas). Kusjuures täpses ühenduses Neptuuniga.
Seda võiks pidada nende astroloogide plussiks, kes peavad Neptuuni eksaltatsiooni märgiks Veevalajat.

Neptuunil on vastasseis Kuu perigeega (Must Kuu), orb 1 kraad. See rõhutab uue planeedi tähendust – piiride lahusus, hingeline sügavus ja isiksuse (isekuse) lahustumine.( Uraani avastamise kaardis oli Neptuun Valge Kuuga ühenduses). Niimoodi Valge Kuu (Selena) iseloomustab avastava planeedi printsiipi.
Musta Kuu ühendus 1996TO66-ga veelgi rõhutab Neptuuni printsiipi.
Aga see fakt, et nii geo-kui heliotsentrilistes kaartides pole Kalade märgis ühtegi planeeti, tekitab küsimuse. Kas ikka on õige pidada Neptuuni Kalade valitsejaks?
Tähelepanu võiks pöörata asteroididele Stargrazer, Photographica, Astronomia ja Zvezdoshot ühendusele Chironiga:
Stargrazer 8.13 Kaalud
Photographica 9.38 Kaalud
Chiron 10.25 Kaalud
Astronomia 11.21 Kaalud
Zvezdotshot 14.42 kaalud
See temaatiliste asteroidide ühendus Chironiga näitab väga ilmset ebatraditsioonilist planeedi avastust. Neptuuni avastamiseks kasutati tõesti uut lähenemisviisi avastamiseks. See baseerub (põhines) matemaatilistel arvutustel. Prantsuse matemaatik Urbain Le Verrier arvutas välja Uraani taga oletatava tundmatu planeedi võimalikuse gravitatsiooni häirete olemasolu põhjal. Ning astronoomide edasine ülesanne oligi ainult hoolikalt läbi viia vaatlusi antud taevasektoris.
Ceresel on veel konjunktsioon Ixioniga, orb alla 2 kraadi.Viimane on seotud lisaks muudele printsiipidele ka usuga. Ixion teeb Kuule kvinkunksi – religioon, spiritism massidesse. Peale Neptuuni avastust läks moodi tegelemine spiritismiga.

Planeetide rohkus Neitsis ning 3 majas ja Cerera asumine Kaksikutes kaardi AC/MC keskpunktis suurepäraselt kirjeldab sellist arvutus-matemaatilist meetodit.
Neptuuni ühendust Saturniga võiks interpreteerida järgnevalt: Neptuun „püüti kinni“, pannes ta Saturni kitsastesse raamidesse.
Erise lähedus MC-l võiks tähendada tema sekkumist erinevate religioosete eesmärkide saavutamisel, tülidesse usuvoolude vahel. Kaardis saatuse sõrme moodustavad alusena täpse sekstiiliga Saturn/Neptuun ja Pluuto, tipuks aga Marss. Neptuuni pidev sekkumune Marsi asjadesse saab lahendada ainult läbi Pluuto printsiibi muutuste teel.Enamik sõdu peetakse ikka usuerinevuste pärast.
Veenuse kvadratuur Varunaga viitab sellele, et kõik religioonitemplid on tuntud oma ilu poolest, on imposantsed ehitised, lummavad oma müstilisusega ja on kohaks suhtlemaks kõrgemate jõududega.

Neptuuni avastamise kaardi suhe teistesse avastuste kaartidesse.
Uuesti tulevad esile samad sodiaagiringi kraadid, mis Uraani ja Pluuto kraadideski. Päike on „maailma teljel“ esimeses Kaalude kraadis. Prenataalne Päikesevarjutus toimus 5.04 Sõnnis, täpselt Uraani ja Pluuto Kuu põhjasõlmedel.
Üldiselt kõigi kolme avastamise horoskoobid tugevalt resoneeruvad üksteisega.Eriti Neptuuni avastamise kaart ( 24.09.1846.kell 00.14, ehk 2 variant), tugevasti sarnaneb Pluuto avastamise horoskoobiga.
a) nurgapunktid Neptuunil ja Pluutol on samades märkides, kusjuures AC ja Vertex on peaaegu samades kraadides.
b) Kuu on kõigis kolmes kaardis samas märgis (Skorpion) ja suht lähedastes kraadides – 13,7,8.
c) Uraanid- Neptuuni ja Pluuto kaartides on ühenduses üksteisega ( s.o. Neptuuni omas on Uraan 12.43 Jäär ja Pluuto omas on Uraan 9.05 Jäär) – ja Uraani kaardis on Merkuur 11.45 Jääras.
d) Veenused Uraani ja Pluuto horoskoopides on täpses ühenduses ( 2 kr. Kalad).
e) Pallas on Neptuuni ja Pluuto kaardis ühenduses Uraaniga.
f) Cerera on Neptuuni ja Pluuto kaardis ühenduses üksteisega Kaksikutes ning Jupiter asub mõlemas kaardis Kaksikutes.
g) Neptuuni kaardis on kaks Kuu telge kokku langenud Uraani kaardi nurkadega.Kuu ise asub AC-l, aga Kuu orbiidi telg langeb kokku meridiaaniga.
h) Kuu orbiidi apogee-perigee telg Pluuto kaardis langeb ühte AC-DC teljega Neptuuni kaardis.
Huvitav on ka järgmine. Kui nõustuda vene astroloogi S. Masloviga, et Uraan avastati hoopis kell 22:30 LMT. Siis tuleb välja, et kõik peamised astronoomilised avastused toimusid esimese avastatud planeedi horoskoobi tundlikel punktidel. Seda näitab ilmekalt kolmik-komposiitkaart.
Neptuun avastati tema transiidil IC-l Uraani kaardis.Pluuto avastati täpselt 9 maja tipul., 1992 QB1 – täpselt musta Kuu peal ja 5maja tipus., Quaoar – täpselt 2 maja tipus, Damoclos – AC-l. Sedna – DC-l., Orcus – MC-l.

Võrdluseks vaatleme Galilei aegset Neptuuni horoskoopi. Kui 1846 aasta kaardis on Neptuun ühenduses Saturniga,siis Galilei omas on ühendus Jupiteriga, kusjuures samas kohas, kus avastamise kaardis on täpne ühendus Marss-helio.
Kuid erinevus on selles, et 7 maja valitseja Veenus on nõrk, on pagenduses,asudes Skorpionis.Ning on maksimaalselt Päikesest eemal. Ka Neptuun ning Jupiter ise asuvad Neitsis, üsna ebameeldivas nende jaoks märgis.
Sodiaagi kardinaalsed punktid pole kaasatud, va.retrograadne asteroid LD31. Kalade kolmas kraad on samuti tühi. Küllaltki irooniline näib seis - Neptuuni oppositsioon Astrometria ja täpne T-kvadraat horoskoobi valitsejal Marsil Photographicaga ning Heurekaga.
Seega võiks öelda, et avastust ei toimunud! Kusjuures Quaoar seisab nimelt selles sodiaagi kraadis, mis kerkib esile 200.a. pärast uuesti ( avastamise 2 variant). Mis aga üllatab, on see, et Neptuun jällegi on täpses vastasseisus Kuu orbiidi perigeega e. Must Kuuga.See fakt, et siis ei toimunud avastust, ei tohiks meid segada aru saama Neptuunist kui alateadvuse, kollektiivse või isegi kosmiliste rütmide planeedist. Ühendus Jupiteriga seletab ära, miks Neptuuni harilikult vaadeldakse kui Kalade märgi kaasvalitsejat tol ajal. Iseloomulik on veel see, et Galilei aegses kaardis on Uraani avastamise kaardiga suurem resonants, kui Neptuuni 1846.a. omaga. Uraani avastamine (1781) toimus ajal, mil ta jõudis samasse 1612 aasta positsioonile. Mõlemas kaardis on Uraanil ühendus Vertexiga. Mõlema kaardi AC-d langevad samuti kokku. Mustad Kuud on samades positsioonides. Pluuto 1612.a. kaardis seisab 4-das Sõnni kraadis, mis edaspidistes avastustes mitmel korral esile kerkib. Uraani avastamise kaardis on seal näiteks Chiron.

Neptuuni avastamise näide kinnitab, et retroperspektiivid planeetide horoskoopide analüüsimisel omavad olulist rolli. See aitab sügavamalt mõista antud planeedi mõjusid. Esmavaatluse horoskoopi võiks isegi nimetada kui planeedi „eostamise“ horoskoobiks, sest ta võib meile näidata mõningaid olulisi momente, mida ei ole avastuste kaartides.
Eriti hinnaliseks näitajaks planeedi astroloogilise tähenduse mõtestamisel oleks samade seisude kordumine erinevates avastuste kaartides. Kuid kvaliteedilt on peamine siiski planeedi tõeline avastamise kaart.

Kokkuvõtteks. Parim viis kirjutatust aru saada on kõigi kolme planeedi avastamise kaartide silmside, trükituna välja. Avastamise horoskoop sisaldab mitut info taset. Ta näitab antud avastamise ajalist olukorda, tema erilisusi. Kaart annab juhiseid, kuidas inimkond peaks vastu võtma uue planeedi energeetikat. Missuguste sündmustega maa peal ta seotud antud ajal on.Veel see kaart sisaldab infot selle kohta, kui tähtis on inimkonnale uus avastus (planeedi avastuse kaardis on 7 maja valitseja tugevam kui 1 oma). Avastuse kaart (ka esmavaatluse oma) näitab, kuidas peaks uut planeeti interpreteerima. Eriti tähtis on siin avastuse 1 maja ja maja, kus asuvad avastatud ise.
Ei teeks paha, heliotsentriline kaart, mis annab enam üldise ülevaate planeedi iseloomu astroloogilisest palest.
Lisaväärtusi annavad temaatilised asteroidid – Photographica, Heureka, Astronomia, Astrometria, Zvezdotshot, Stargrazer ja IAU. Ning heliotsentrilises kaardis ka asteroid Helios.
Suurte planeetide avastamise kaartides ei paistnud silma, ei kerkinud esile asteroid MPC. Seda aga on palju paremini näha asteroidide avastamise kaartides.

Artikli koostamisel kasutatud raamatut D.Kutalev “Astrologia novõh planet” ja isiklikke tähelepanekuid.

teisipäev, 1. mai 2007

Päevakajalisi mõtteid Vikkerilt

Taevas ja Põrgu on meie oma igapäevase elu tulemus. Riikide Taevad ja Põrgud on loodud nii tema elanike poolt. Kas siis otseselt siinses Loos või Eelmistes. Kõik grupid on mingite eelmiste gruppide taaskehastused, samammoodi ka Riik(kui teaks mis riigi taaskehastus on Eesti, saaksime teada, mis meid oodata võiks ), Maa ja Päikesesüsteem. Ja see mis ilmneda saab, see ju kogutud. On retrograadseid tegelasi toimimas, tuleks juuri otsida väga kaugelt, et teada, mis on võimalik. On nn. otseliikuvad, siis on see kui järjerkordne ülesanne Teadvuse Teadlikuse loomisel. Pluuto keedab välja solgi, ilma inimese käest küsimata, kas ta tahab( Pluuto pensionile minek ilmselt pärandas töö Erisele osaliselt)

On valik - kas jõuga kuni kiireloomuliste ja paranemisele mittealluvate haigusteni või siis Teadlikus kasutab võimalust eemaldada enda jaoks arenguks oma aja äraelanud ja sobimatu. Pakuks, et oma aja on äraelanud mingid mõttevormid, mis on juureks meie süütunnetele, hirmule, ängile ja mis omakorda mõjutavad tervist. Kui me rahvana ei suuda mõttevormile jälile saada, laskub jäänukenergia tunnetesse ja kogeme siin üleelamisi ja edasi laskub ja juba konkreetselt meie enesetundesse ja füüsilisse tasandisse. Ja füüsilises tasandis on märgid küll vägagi "vähkkasvaja" eemaldamise hõngulised. Ehk saame hakkama "keemia" raviga ja "nuga" pole vaja, aga sõltub see sellest, et kas nüüd ollakse valmis mõttevorme minema viskama, seda siis terve rahvana. Sisuliselt mõjutame tänu meediale kõike otse. Kus on teadvus sellega on meil side, "ammutame" sellest energiat ja samal ajal ise OTSE MÕJUTADA.

Ja kui me eestimaalastena arvame, et see "seal " ei mõjuta ju mind, on minust eraldi ja uurime seda nähtust kui midagi iseenesest olevat, oleme olukorras, kus käed ütlevad, et neil pole seedimisega mittemingit pistmist, et las "lõigatakse päriselt ära", mis mul sellest - edasi võib ju ise edasimõelda, kui kaua need käed veel käed olla saavad. Taaveti täht andis võimaluse kõigel Heal, mis kogutud ilmneda. Ehk tuleb välja kellegi "Andekus", mis saab ilmneda ainult harmoonilistel aegadel. Ja eks need kvadraadid toovad jällegi selle Põrgu kohale, mille juured siis nii nn "eelmistes eludes" kui ka otseselt meie igapäevaelu hetkedes.

Olen väga tähelepanulelikult jälginud Saturni Neptuuni vastaseisu ( Aktiveerib ta mul Päikese-Saturni vastaseisu) ja võin väita, et selle 4 kuujooksul olen avastanud Saturni printsiibi, mis on väga kannatlik, mõistev, kõigi "jamasid" väga pikalt ettevalmistav ja alles "viimases hädas" pidurile vajutav. Teda huvitab ainult Teadlikkus, ei karistamine, ega "karmaseaduse" täideviimine pole esmane(depressioonidest rääkimata), vaid justnimelt Teadlikkus. Nagu tuleb avar taipamine, annab Saturni surve, depressiivne seisund järgi ja mingeid "depressiivseid hullumisi ;kontidemurdimisi ja ägedaid hambapõletikke ja radikuliite ei peagi tekkima ", aga kui taipamist pole siis läheb ta "viimaseni" välja, niikaua kui "magaja" on "vastu maad surutud, käed kinniseotud ja viidud täielikku liikumisvõimetusse" ja ikka andes võimaluse - Ehk Taipas?

Tasuks mõtelda, mitu korda jõuab Marss oma aktiivsuse ühest punktist üleminna, enne kui sinna jõuab Saturn, kes näitab väga selgelt, kuidas me elame. Teised inimesed võib ärapetta, aga mitte Saturni, kes toob välja selle, mis pole Olemasolu Seadustega lubatud. Kogu see seis puudutab meid kõik. Meis igaühest on ausammas Ebaeetilisele elule /Valele/Pettusele, mis nüüd lihtsalt "viiakse oma õigesse kohta" ja kogu madalam pool ärkab selle kaitseks ja sõltuvalt siis kogutud võimalustest - me kas üritame minna kokkulepetele - "küll on korraprintsiib liiga jõuline, küll üritatakse mingeid muid kokkuleppeid korraldada" ja vastavalt sellele me siis end ka tunneme või siis taipame - Ebaeetilisega/Vale/Pettusega mittemingid kompromissid pole võimalikud. Ja see mis meis enestest toimub , seda on võimalik siis läbi meedia kohe jälgida....sest tänu teadvusekiirele koguaeg meist läheb sinna ühisesse katlasse meie "seisundi kogum" Nii et meie oma hingesolk on toodud tänavatele - vaadake ometi ja tehke midagi ja ärge öelge, et sealtoimuv mind ei puuduta, oleme kõik üks terve organism!Selliseid suurepäraseid võimalusi pakub Elu siis Puhastumiseks !Armastust Meile KÕIGILE!e.

Vikker